DEZBATERE Ar trebui scoase de pe piaţă anumite anticoncepţionale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
contraceptive

Dacă eliminăm toate contraindicaţiile pe care le au anticoncepţionalele Diane 35, cele mai controversate în ultimele luni, dar nu numai, rămâne doar o proporţie foarte mică de femei care pot lua fără riscuri pilule contraceptive de orice fel, spun medicii.

Zeci de mii de plângeri au fost depuse până acum în mai multe ţări pentru retragerea de pe piaţă a contraceptivelor de generaţia a treia şi a patra. În Statele Unite ale Americii, în Canada, în Australia, în Elveţia, în Germania şi, mai nou, în Franţa, mai multe femei au lansat acuzaţii către firmele producătoare de pilule contraceptive de nouă generaţie pentru efectele nocive ale acestora asupra sănătăţii.

După mai multe cazuri de deces, de paralizie sau de alte complicaţii la femeile care luau anticoncepţionale de generaţie nouă în Franţa, contraceptivul Diane 35 şi altele din aceeaşi categorie sunt cercetate de autorităţi internaţionale, dar şi de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM).

Totuşi, până acum, la Centrul Naţional de Farmacovigilenţă al ANMDM nu a fost înregistrat niciun deces asociat utilizării de „Diane 35“, spun autorităţile. 

„Eu am auzit de câteva cazuri de complicaţii chiar letale la care sigur a participat, ca factor agravant, consumul de pilule anticoncepţionale“, mărturiseşte medicul primar ginecolog Cezara Bucur, de la Maternitatea Polizu din Capitală. Doar că nu se fac investigaţii aprofundate atunci când are loc un deces prin infarct sau atac cerebral la o femeie de 35-40 de ani să se vadă care este cauza precisă a formării cheagurilor (trombusuri care se formează în vasele sangvine şi care blochează fluxul sangvin).

De ce sunt periculoase contraceptivele noi

Toate anticoncepţionalele conţin un tip de progesteron şi estrogen, în cantităţi între 20 şi 35 de micrograme. Diferenţa dintre anticoncepţionalele clasice şi cele de generaţia a treia şi a patra constă în tipul de progestativ din compoziţia lor. Mai exact, anticoncepţionalele de generaţie nouă conţin hormoni sintetici, cum sunt desogestrelul, gestodenul, norgestimatul şi drospirenona, care cresc cu 75% riscul dezvoltării cheagurilor de sânge, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Autoritatea americană pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor (FDA).

Controversele recente se referă la anticoncepţionalul Diane 35 şi la cele cu denumiri asociate, dar şi la contraceptivele generice cu aceleaşi substanţe active (ciproteronă acetat 2 mg, etinilestradiol 35 de micrograme). Chiar dinaintea izbucnirii scandalului cu anticoncepţionalele Diane 35, unii medici români erau reticenţi în prescrierea lor pacientelor. „Eu nu am avut niciodată prea multă încredere în aceste contraceptive şi, de aceea, nu le-am prea prescris pacientelor mele“, spune prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Elias din Bucureşti.  

În prezent, Comitetul european de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee = PRAC) reevaluează siguranţa în utilizare a acestor anticoncepţionale. Se estimează că PRAC va formula o opinie cu privire la aceste medicamente în perioada 13-16 mai 2013.

„Până la finalizarea evaluării de către PRAC, femeilor care utilizează medicamentul Diane 35 sau unul dintre medicamentele generice cu aceleaşi substanţe active li se recomandă să nu întrerupă administrarea medicamentului. În cazul în care au temeri, femeilor li se recomandă să discute cu medicul“, se arată într-un raport al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

„Toate anticoncepţionalele ar trebui contraindicate după 35 de ani“

Medicii recomandă administrarea anticoncepţionalelor, indiferent de tipul lor, doar după efectuarea unor analize amănunţite. „Trebuie ca femeia care ia anticoncepţionale să nu aibă probleme de coagulare, să aibă un metabolism lipidic bun, să nu sufere de afecţiuni organice de orice fel, mai ales de boli hepatice, să nu aibă varice şi să nu fie fumătoare. Dacă eliminăm toţi aceşti factori, rămâne o proporţie foarte mică de femei care pot lua anticoncepţionale fără riscuri. Singura categorie de femei care cred că pot lua anticoncepţionale în siguranţă sunt tinerele între 20 şi 30 de ani“, subliniază medicul Cezara Bucur.

De altfel, medicul ginecolog consideră că orice tip de anticoncepţionale ar trebui contraindicat femeilor de peste 35 de ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite