De ce scade fertilitatea bărbaţilor
0
Alcoolul, mersul pe bicicletă şi chiar pantalonii strâmţi scad capacitatea de procreare. Pentru aproape jumătate din cuplurile care nu pot avea copii, de vină sunt problemele de fertilitate ale bărbaţilor.
O treime din cauzele infertilităţii de cuplu sunt puse pe seama femeii, o treime pe seama bărbatului şi o treime pe seama ambilor parteneri. De aceea, întotdeauna cei doi parteneri trebuie investigaţi simultan atunci când întâmpină dificultăţi de procreare.
Citiţi şi:
«Ce remedii există pentru cancerul de colon?»
Ce cosmetice ne sabotează vitalitatea
Afecţiunile care pot produce infertilitate în cazul persoanelor de sex masculin sunt foarte numeroase. Ele pot fi congenitale sau dobândite, acestea din urmă fiind în mare măsură influenţate de factori externi.
„Administrarea unor medicamente cum sunt cimetidina (recomandată în caz de ulcer sau de probleme de reflux), nitrofuranul şi gentamicina (antibiotice), precum şi utilizarea de hormoni steroizi sau de droguri, inclusiv marijuana, pot afecta calitatea spermei", atrage atenţia prof. dr. Dan Mischianu, şeful secţiei de urologie a Spitalului Militar Central „Dr. Carol Davila" din Bucureşti.
Cum acţionează fumatul şi alcoolul
Se ştie că bărbaţii care fumează au o calitate a spermei mai slabă decât nefumătorii, iar aceasta scade odată cu creşterea numărului de ani de fumat. Mai puţin cunoscut este faptul că şi fumătorii pasivi sunt expuşi unui risc crescut de infertilitate. Substanţele toxice reduc numărul spermatozoizilor şi le scad mobilitatea, ceea ce le limitează şansele de a fertiliza ovulul.
Se crede chiar că bărbaţii ai căror părinţi au fost fumători pot întâmpina probleme de procreare, din cauza unei mutaţii genetice cauzate de fumat şi care se transmite de la o generaţie la alta. Bărbaţii fumători îşi pot creşte şansele de concepere dacă renunţă la viciul lor, potrivit specialiştilor. Alcoolul distruge, de asemenea, celulele care produc spermatozoizi, le scade calitatea şi le reduce mobilitatea, dar numai dacă este consumat în cantităţi mari.
Periculos pentru fertilitatea masculină este considerat consumul a mai mult de trei sticle de bere pe zi, a mai mult de 600 ml de vin sau a mai mult de 200 ml de tărie zilnic. Un pericol pentru fertilitate este şi obezitatea, care scade nivelul testosteronului, afectând producţia şi calitatea spermatozoizilor.
Căldura încetineşte spermatogeneza
Bărbaţii care lucrează într-un mediu cu căldură excesivă, aşa cum sunt cei din turnătorii de exemplu, sunt mult mai expuşi riscului de infertilitate.
„Sauna, băile calde făcute în mod repetat (dacă sunt ocazionale nu creează probleme), dar şi pantalonii strâmţi afectează temporar procesul de spermatogeneză, în urma căruia se produc spermatozoizii. Pantalonii strânşi pe corp, cum sunt blugii, aduc temperatura testiculelor la acelaşi nivel cu cea a corpului, ceea ce încetineşte spermatogeneza. Acelaşi efect îl are şi mersul pe bicicletă, dar mai ales în cazul bicicliştilor de performanţă", spune prof. dr. Dan Mischianu.
Stresul dereglează hormonii
Şi bărbaţii, ca şi femeile, pot avea probleme de fertilitate din cauza stresului. El dereglează activitatea hormonilor care controlează producerea spermei, mai ales dacă factorii stresanţi persistă mai mult timp. Deseori, chiar problemele de fertilitate sunt cele care agravează stresul, ca într-un cerc vicios.
Infertilitate pot provoca şi bolile cu transmitere sexuală, cel mai frecvent implicate în problemele de procreare fiind chlamydia şi gonoreea. De asemenea, oreionul poate afecta calitatea spermei dacă se instalează după pubertate. Potrivit studiilor, 10 la sută din bărbaţii care fac oreion după această vârstă vor avea probleme de fertilitate.
Atenţie la substanţele toxice!
Calitatea şi cantitatea spermatozoizilor pot fi afectate de expunerea la pesticide, la erbicide, la metale grele, la radiaţii X repetate, dar şi la substanţe precum bisfenolul A sau ftalaţii, care se găsesc în obiecte de plastic precum ambalajele pentru alimente.