De ce reumaticii se simt mai bine vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii cu artroză sunt cei mai avantajaţi de vremea caldă, simptomele lor fiind atenuate în acest sezon sub influenţa temperaturilor. Dacă poliartrita se declanşează pentru prima oară vara, durerile asociate bolii sunt mai reduse în intensitate decât dacă primele manifestări apar iarna sau primăvara.

Vremea caldă este benefică celor cu suferinţe articulare din două motive: durerile sunt reduse în intensitate, iar procesul inflamator (în cazul artritei reumatoide) şi degradarea articulară (în cazul artrozelor) sunt încetinite. „Cel mai bine se simt în sezonul cald persoanele cu afecţiuni articulare degenerative, de tipul artrozei", precizează medicul specialist în medicină internă Daniela Opriş de la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.

Vitamina D reduce inflamaţiile

Una dintre explicaţiile pentru agravarea durerilor de articulaţii în cazul reumaticilor în sezoanele ploioase şi răcoroase este carenţa vitaminei D, arată studiile. Nivelurile scăzute ale „vitaminei soarelui", cum mai este ea numită, determină creşterea răspunsului inflamator al organismului. Cum poliartrita este o boală autoimună inflamatorie, aportul de vitamina D îi încetineşte evoluţia şi îi atenuează simptomele. Potrivit specialiştilor, mai mult de jumătate din populaţia Globului are carenţă de vitamina D, mai ales pentru că nu se expune suficient la soare. 15 minute de expunere vara, la ore potrivite (adică nu între 10 şi 14), asigură necesarul zilnic de vitamină.

Curele la băi, eficiente tot anul

Împachetările cu nămol atenuează durerile de articulaţii, iar efectul terapeutic al băilor în ape termale se poate menţine chiar şi un an.
„Curele balneare în staţiunile de profil, precum Techirghiol, Mangalia, Eforie Nord, Pucioasa, Amara, Lacul Sărat şi Băile Herculane, completează schema terapeutică a reumaticilor. În aceste staţiuni există factori naturali de cură, precum apele minerale, care se utilizează în cure externe, nămolurile, care au proprietăţi terapeutice de necontestat, dar şi climatul", explică medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Geor­giana-Ozana Tache de la centrul Medical Care din Bucureşti.

Persoanele cu reumatism, mai ales vârstnicii care suferă de artroză, au tendinţa de a evita mişcarea, de teamă să nu-şi suprasolicite articulaţiile. Este greşit, spun specialiştii. Dacă nu facem măcar un minimum de exerciţii fizice, musculatura din jurul articulaţiilor afectate îşi pierd tonusul şi rezistenţa, iar presiunea pe articulaţiile respective va fi mai mare. Specialiştii recomandă mişcările uşoare, mai ales în sezonul cald.

Sportul în aer liber creşte mobilitatea

Plimbările prin parc, mersul cu bicicleta şi înotul sunt cele mai indicate tipuri de exerciţii fizice pentru reumatici. Bineînţeles, pentru a evita problemele care pot apărea în cazul suprasolicitării articulaţiilor, este bine ca reumaticii să consulte medicul curant cu privire la tipul de mişcare benefic, dar şi la durata şi la intensitatea exerciţiilor.

Legumele de sezon fortifică articulaţiile

Specialiştii spun că o dietă care stimulează producţia de colagen în corp este eficientă pentru atenuarea simptomelor reumatice, dar şi pentru încetinirea evoluţiei afecţiunilor articulare. Colagenul este o proteină ce se găseşte în mod natural în corp şi care menţine integritatea articulaţiilor, însă, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul acestuia scade. Alimentele de vară, precum roşiile şi ardeii graşi roşii conţin licopen, o substanţă care stimulează producerea colagenului în organism.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite