De ce medicii îi îndeamnă pe cei care iau antidepresive să se răcorească în această vară. Pericolul la care se expun
0Persoanele care iau medicamente pentru tratarea depresiei ar trebui să fie foarte prudente pe perioada temperaturilor caniculare. Dacă transpirați excesiv, aveți greață, amețeli sau crampe la picioare, căutați imediat un aer condiționat, atrag atenția medici.
„Aceste medicamente pot predispune persoanele la sensibilitate la căldură și pot duce la o șansă mai mare de a dezvolta epuizare și accident vascular cerebral din cauza căldurii”, a declarat pentru Health, Robert Glatter, profesor asistent de medicină de urgență la Zucker School of Medicine de la Hofstra/Northwell și medic de medicină de urgență la Lenox Hill Hospital.
Din cauza modului în care SSRI funcționează în organism, acestea pot face dificilă pentru unele persoane gestionarea temperaturilor ridicate, susțin specialiștii pentru sursa citată.
În primul rând, aceste tipuri de medicamente pot duce la transpirație excesivă, lucru care poate crește riscul de deshidratare atunci când petreceți timp în aer liber în căldură și umiditate ridicată, a declarat dr. Glatter. Potrivit unui studiu, aproximativ 10% dintre persoanele care iau un antidepresiv pot prezenta transpirație excesivă.
În plus, cercetările au arătat că antidepresivele pot afecta funcția hipotalamusului, o anumită zonă a creierului responsabilă pentru reglarea temperaturii interne a corpului.
„Hipotalamusul servește ca un termostat pentru a se adapta la căldură sau la temperaturi mai scăzute”, a spus medicuș Glatter.
Simptomele la care trebuie să fiți atenți
Iar SSRI-urile nu sunt singurele medicamente care pot face mai dificilă pentru organism reglarea corectă a temperaturii interne, transpirația sau gestionarea în alt mod a căldurii.
Inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (SNRI), antidepresivele triciclice și medicamentele pentru anxietate (cum ar fi benzodiazepina) pot, de asemenea, crește riscul de intoleranță la căldură, a spus dr. Glatter.
Același lucru este valabil și pentru anumite antihistaminice, beta-blocante, diuretice, medicamente antiplachetare și altele.
„Mesajul final este că medicamentele care fie vă afectează capacitatea de a transpira (și, ulterior, de a vă răci corpul), fie medicamentele care duc la transpirație excesivă vă vor predispune la deshidratare”, a adăugat dr. Glatter.
Simptomele accidentului termic care trebuie recunoscute în timpul tratamentului cu SSRI
Deoarece persoanele care iau SSRI sunt mai susceptibile de a dezvolta epuizare de căldură sau accident vascular cerebral, este important ca acestea să știe când corpurile lor devin periculos de fierbinți.
„Supraîncălzirea poate provoca epuizarea de căldură, care se poate transforma într-un accident vascular cerebral de căldură mai periculos, care se întâmplă atunci când temperatura ajunge la 104 grade”, a declarat Jennifer Brull, președinte ales al Academiei Americane a Medicilor de Familie, pentru Health.
Persoanele care se confruntă cu epuizarea de căldură se pot simți ca și cum ar avea o boală asemănătoare gripei, a explicat Blumenberg. Simptomele pot include transpirație abundentă, amețeli, greață, crampe musculare, piele lipicioasă, puls rapid și dureri de cap.
„O persoană cu epuizare din cauza căldurii se poate simți obosită, rău de stomac, inconfortabilă, transpirată sau pur și simplu prea fierbinte. Cel mai bun mod de a trata acest lucru este să ajungeți într-un mediu mai răcoros, să beți apă și să așteptați până când vă simțiți mai bine”, explică specialistul.
Această epuizare din cauza căldurii poate escalada și mai mult în accident vascular cerebral de căldură, care este mult mai periculos.
Dacă luați un SSRI sau alt medicament care ar putea afecta modul în care organismul dumneavoastră reacționează la căldură, nu vă modificați doza sau nu încetați să luați medicamentul fără să vă consultați mai întâi medicul, recomandă Brull.
„Cel mai important lucru este să fiți conștient de riscurile de căldură și să vă pregătiți pentru ele”, susține Jennifer Brull.
Cum vă puteți proteja
Dacă indicele de căldură (o valoare care combină căldura și umiditatea relativă) depășește 90 de grade, poate fi mai sigur să stați în casă, a spus Glatter.
Dar dacă intenționați să ieșiți afară în căldură, luați următoarele măsuri pentru a vă proteja: purtați îmbrăcăminte lejeră, largă și o pălărie cu boruri; folosiți protecție solară cu SPF 15 sau mai mare pentru a evita arsurile solare; stați în case, întreprinderi sau spații publice cu aer condiționat, dacă este posibil; limitați activitățile în aer liber la orele răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineața și seara; beți multă apă pentru a vă menține hidratat, chiar dacă nu simțiți o sete deosebită; țineți-vă ritmul și faceți pauze frecvente dacă lucrați sau faceți exerciții în aer liber.
„Dacă începeți să simțiți o bătaie rapidă a inimii, începeți să transpirați excesiv, dezvoltați greață, amețeli sau crampe la picioare, căutați imediat aer condiționat și, dacă este necesar, rugați pe cineva să sune la 911”, a concluzionat dr. Glatter.