Broccoli, super-alimentul care conține o otravă pentru organism, dar care stimulează detoxifierea

0
Publicat:

Broccoli, o legumă adesea lăudată pentru beneficiile sale pentru sănătate, ascunde de fapt un secret surprinzător. Această legumă verde și hrănitoare conține o substanță numită sulforafan, care este de fapt o otravă.

Broccoli, legume adorată de mulți dintre noi, conține o otrăvă. FOTO Arhivă
Broccoli, legume adorată de mulți dintre noi, conține o otrăvă. FOTO Arhivă

Sulforafanul se găsește și în alte legume, cum ar fi ridichile și conopida, spune dr. Răzvan Vintilescu.

Acest fapt poate părea alarmant la prima vedere, dar realitatea este mult mai complexă și fascinantă. În lumea sănătății, ceea ce pare normal poate fi adesea anormal și invers.

„Când mănânci broccoli, această o travă declanșează o proteină de șoc termic, ce permite corpului să-și întărească enzimele de detoxifiere. Adică, în acest caz, corpul tău este expus la o mică cantitate de o travă, care întărește capacitatea sa de a elimina alte otrăvuri. E posibil acest lucru pentru că ficatul tău conține enzime de detoxifiere, de fază 1 și de fază 2, care pot transforma o travă într-o particulă inofensivă. Sulforafanul din brocoli, leguma, care este îndrăgită, cum spuneam, de absolut toți nutriționiștii, declanșează acest sistem”, spune dr. Răzvan Vintilescu, într-o postare pe Facebook.

„Cu cât vei ține mai multe diete, cu atât te vei îngrășa mai repede”

Ții minte că îți puneam că nimic nu este ceea ce pare când vine vorba de corpul tău? Cu cât vei ține mai multe diete în viața ta, cu atât te vei îngrășa mai repede și mai mult. Pentru că singurul obicei constant e să le ții incorect. Sau sportul, exercițiul fizic, creează microinflamație inițial, dar apoi permite a corpului să elimine inflamația. Când ții post, îți este foame, dar tot postul activează mecanismele corpului, care contracarează foamea și stimulează celulele creierului să se dezvolte. Stimulează mitocondrile și regenerează sistemul imunitar”, adaugă specialistul.

Ce se întâmplă în organismul tău când mănânci broccoli în mod regulat

Cu buchețelele sale asemănătoare unui copac și nuanța verde vibrantă, broccoli nu este doar atrăgător din punct de vedere vizual, ci și o bijuterie nutriționalăl, conform www.eatingwell.com.

Alături de conopidă, kale, varză și varză de Bruxelles, face parte dintr-o clasă de legume care conține  mai multe substanțe nutritive esențiale, inclusiv vitamina C, K, acid folic și fibre.

Poate reduce riscul de cancer

Broccoli este plin de compuși vegetali puternici care pot conferi beneficii anti-cancer. Atunci când legumele crucifere, cum ar fi broccoli, sunt tocate sau mestecate, ele eliberează o substanță fitochimică numită sulforafan, care este bine cunoscută pentru abilitățile sale de combatere a cancerului, spune Rhyan Geiger, RD, dietetician vegan din Phoenix.

Poate reduce riscul de boli de inimă

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în Statele Unite. Geiger remarcă faptul că o dietă care conține broccoli poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Plin de fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori, s-a demonstrat că broccoli ajută la scăderea nivelului de colesterol, îmbunătățește tensiunea arterială și susține funcția cardiacă.

Poate ajuta sistemul imunitar

Broccoli oferă o sursă bogată de vitamine și antioxidanți care ajută la întărirea apărării sistemului imunitar împotriva germenilor și a substanțelor dăunătoare. În special, o cană de broccoli tocat conține 90% din valoarea zilnică (DV) pentru vitamina C, oferind mai mult din acest nutrient care susține sistemul imunitar decât o portocală de mărime medie.

Poate îmbunătăți sănătatea oaselor

Consumul regulat de broccoli este excelent pentru sănătatea oaselor, datorită conținutului său bogat în vitamine și minerale. Laptele nu este singura sursă de calciu. În mod surprinzător, broccoli crud oferă aproximativ 43 de miligrame (3% din DV) de calciu pe cană, oferind un impuls mic, dar benefic, al acestui mineral care întărește oasele.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite