De ce capacul toaletei trebuie închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu obişnuim să închidem capacul toaletei înainte de a trage apa, riscăm să ne îmbolnăvim sau să răspândim boli infecţioase, atrag atenţia oamenii de ştiinţă citaţi de Daily Mail.

Persoanele care lasă capacul veceului ridicat atunci când trag apa riscă să împrăştie în aer microbi responsabili de toxiinfecţii alimentare sau de alte tulburări digestive manifestate prin diaree. Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds din Marea Britanie au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat cum se împrăştie particulele din vasul toaletei în întreaga baie.

Citiţi şi:
Câtă igienă este bună pentru sănătate

În vacanţă, risc mai mare de hepatita A

Bacteriile sar la 25 cm de WC

Pentru studiu, cercetătorii britanici au folosit o toaletă sterilizată, în vasul căreia au introdus mai multe particule conţinând bacteria Clostridium difficile, care provoacă tulburări digestive manifestate prin diaree. Atunci când au tras apa fără a închide capacul toaletei, bacteria C. difficile a fost răspândită la o distanţă de peste 25 de centimetri de vasul toaletei şi a fost detectată în aerul băii la niveluri periculoase pentru sănătate şi la 90 de minute după aceea. Cantitatea cea mai mare de bacterie se găseşte pe partea exterioară a vasului toaletei şi pe podea, în jurul acestuia.

Acelaşi experiment a fost realizat şi cu capacul toaletei închis. În această situaţie, nu s-a găsit deloc bacteria pe suprafeţele din jurul veceului, iar în aer a fost detectat un nivel foarte mic de C. difficile, a declarat profesorul Mark Wilcox, directorul departamentului de Microbiologie din cadrul Universităţii Leeds. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite