De ce ar fi înlocuit-o ministrul Rafila pe Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta. Surse Adevărul: „Vor să-i însceneze ceva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beatrice Mahler, fostul manager al spitalului Marius Nasta din Capitală, ar fi fost înlocuită de la conducerea unității medicale în urma scandalului din toamnă, legat de lipsa autorizatiei sanitare de funcționare pe care ar fi trebuit s-o primească din partea DSP. Este vorba despre scandalul pe care Beatrice Mahler l-a făcut atunci public. 

beatrice mahler
Beatrice Mahler este medic în spitalul Marius Nasta. Sursa: arhivă

Scandalul în care a fost implicat spitalul Marius Nasta în octombrie anul acesta ar fi fost motivul pentru care ministrul Alexandru Rafila nu i-a mai prelungit managerului Beatrice Mahler mandatul, spun zvonurile. Aceasta a fost înlocuită de Gheorghe Popescu, care va ocupa funcția de manager interimar pentru șase luni, potrivit unui anunț al Ministerului Sănătății. 

„Noul manager interimar al Institutului Marius Nasta este domnul Gheorghe Popescu, de profesiune economist, care are și studii juridice. Acesta are experiență în domeniul managementului sanitar și îndeplinește condițiile legale pentru ocuparea postului”, a transmis Ministerul Sănătății.

Beatrice Mahler fusese numită manager interimar al Institutului Marius Nasta în decembrie 2017. Din septembrie 2018, a ocupat postul de manager prin concurs. După expirarea mandatului, a fost numită din nou manager interimar, deoarece Ministerul Sănătății nu a mai organizat concurs de manager. Asta, până zilele trecute. „Această problemă privește Institutul Marius Nasta, iar eu în acest moment nu mai sunt managerul acestui institut. Tot ceea ce am făcut în relație cu DSP au fost acțiuni din poziția de manager.  Nu am mandatul necesar să vorbesc. Un comentariu de-al meu ar putea fi interpretat în cel mai negativ mod. Nu pot face declarații. Dacă lucrurile vor merge într-o direcție care este anormală voi ieși public cu o reacție. Dar în acest moment nu pot. Trebuie să mă mai lăsați un pic să vedem în ce direcție se duc lucrurile. Nu cred că au fost mulți manageri de spital care să iasă și să spună că nu au autorizație. Am vrut să fie bine pentru pacienți. deasupra interesului personal trebuie să fie interesul oamenilor”.

„Vor să-i însceneze ceva și de aceea, probabil, se ferește să vorbească”, au declarat pentru „Adevărul” surse din spital. 

Spitalul Marius Nasta, situație critică încă din vară

Activitatea Institutului Marius Nasta din Bucureşti, cel mai mare spital de boli pneumologice din România, poate fi suspendată oricând, pentru că din toamnă nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Este vorba de un spital în care intră anual peste 40 de mii de pacienţi și care, în lipsa acestui aviz, poate rămâne oricând fără finanțare de la Casa de Sănătate.

Situația a fost făcută publică în octombrie când Beatrice Mahler a acuzat DSP-ul că tegiversează lucrurile. „Spitalul nu are autorizație sanitară de funcționare valabilă la acest moment. Ea a expirat și nu este realizată, deși am depus toate documentele necesare în vederea realizării, inclusiv cerere de asistență cu două luni jumate înainte de momentul în care a expirat”.

În replică, Direcția de Sănătate Publică a precizat că a eliberat autorizația, dar pentru că nu a anunțat pe nimeni, cei de la spital nu știau că există această autorizație.

Până în acest moment, ministrul Alexandru Rafila, nu a dorit să comenteze informația. 

Lipsa autorizației de funcționare blochează internările la spitalul Colentina

Și spitalul Clinic Colentina se află într-o situație asemănătoare. Conducerea unității medicale a anunțat că începând de marți, 10 decembrie 2024, temporar nu se vor mai face internări în cadrul secțiilor Neurochirurgie, Hematologie, Ortopedie, ORL, Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă. Motivul? Spitalul  așteaptă  eliberarea unei noi autorizații de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSP-MB), care să includă și secțiile și compartimentele sus-menționate,  se arată într-un comunicat al unității medicale.  

„Conducerea spitalului este în contact permanent cu reprezentanții DSP-MB, și există toate premisele pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare la finalul acestei săptămâni și reluarea activității normale, inclusiv a internărilor, la începutul săptămânii viitoare. Precizăm faptul că pacienții internați în prezent vor fi tratați de personalul medical cu grijă și profesionalism, ca și până acum, urmând a fi externați treptat, pe măsură ce afecțiunile medicale pentru care sunt tratați se vor vindeca sau ameliora. Pacienții programați și care temporar nu vor putea beneficia de internare vor fi reprogramați în cel mai scurt timp, după obținerea Autorizației Sanitare de Funcționare”, se mai arată în comunicat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite