Cum văd pacienţii schizofrenia. Campanie de promovare a sănătăţii mintale
0Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Asociaţia Aripi, Centrul pentru Inovare Inomedica în parteneriat cu Comisia de Sănătate din Senat şi Janssen, companie farmaceutică a Johnson&Johnson România, derulează până pe 22 iunie o campanie de sensibilizare asupra schizofreniei şi a opţiunilor terapeutice.
Publicul este invitat la expoziţia „Eva şi Emerick“, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), unde poate descoperi, pentru câteva momente, perspectiva unui pacient diagnosticat cu schizofrenie. Expoziţia aparţine artistei Yael Efrati şi este amplasată la ultimul etaj al MNAC.
Totodată, vizitatorii vor putea afla mai multe informaţii cu privire la diagnosticarea şi tratamentul afecţiunii şi sunt invitaţi să lase un mesaj de acceptare, încurajare şi sprijin pentru pacienţi.
„Ascultă ce vezi” este o invitaţie la dialog pe un subiect încă tabu în România lui 2018 unde lipsa de informare şi sensibilitate afectează în mod dramatic vieţile persoanelor diagnosticate cu schizofrenie. Această campanie de conştientizare se aliniază programului Community Outreach desfăşurat de MNAC, prin care urmărim o comunicare eficientă cu publicul nostru pe teme a căror delicateţe poate fi mai bine înţeleasă prin mediere artistică“, a spus Georgiana Toea, Coordonatorul programului de Community Outreach, MNAC.
E nevoie de informare privitor la această boală
Mesajul campaniei „Ascultă ce vezi“ este „Realitatea cunoaşte o singură interpretare“, însă perspectivele asupra artei pot fi diferite. Persoanele afectate de schizofrenie îşi pot redobândi viaţa normală, prin urmarea constantă, cu regularitate, a tratamentului - psihoterapie şi medicaţie– aspect care are un rol esenţial.
Campania este construită pornind de la un adevăr puternic legat de pacienţii diagnosticaţi cu schizofrenie, care au tendinţa de a găsi în artă, pictură, desen, precum şi în alte forme de creaţie, un refugiu. În plus, iniţiativa răspunde nevoii de informare cu privire la simptomele, modalităţile de diagnosticare şi de tratament ale schizofreniei – o afecţiune mintală cu o incidenţă de aprox. 1% în rândul populaţiei globale.
„Nu sunt puţine cazurile când oameni afectaţi de schizofrenie sunt consideraţi geniali, cu puternice înclinaţii artistice. Avem o adevărată arhivă de artă de la pacienţii cu care lucrăm, încurajându-i să persevereze, ca o completare mai mult decât binevenită a psihoterapiei“, a spus, la rândul său, Ştefan Bandol, Preşedinte Asociaţia ARIPI.
Schizofrenia nu se vindecă, dar tratamentul o ţine sub control
Schizofrenia nu are o cauză anume, sau un factor care determină declanşarea acesteia. Apariţia acestei afecţiuni mintale este influenţată de un cumul de factori.
„Janssen este dedicată dezvoltării de alternative terapeutice inovatoare, care îmbunătăţesc semnificativ viaţa pacienţilor afectaţi de boli mintale, şi în mod particular a celor care suferă de schizofrenie. Aşadar, compania integrează în mod natural iniţiativele educaţionale şi sociale ale căror beneficiari sunt pacienţii şi aparţinătorii acestora, campania fiind deja la cea de-a doua ediţie consecutivă alături de partenerii noştri“, a declarat Christian Rodseth – managing director Janssen România.
Deoarece simptomele schizofreniei nu sunt specifice într-o primă instanţă, de cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit ca urmare a unei manifestări tumultoase sau ieşite din cotidian pe care respectiva persoană o poate avea. De aceea, este important ca, în special în cazul tinerilor şi adolescenţilor, să se acorde o atenţie sporită oricărei posibile modificări de comportament care persistă mai mult decât o simplă stare de indispoziţie sau întristare, care ne pot fi caracteristice tuturor.
Schizofrenia nu se poate vindeca, dar, cu ajutorul tratamentului, boala poate fi ţinută sub control, iar pacientul poate avea o viaţă normală. Aceasta înseamnă, de cele mai multe ori reîntoarcerea la locul de muncă, traiul independent sau chiar reluarea relaţiilor sociale.