Cum se tratează natural anemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele bogate în vitamina C ajută la fixarea fierului în organism
Fructele bogate în vitamina C ajută la fixarea fierului în organism

Cele mai comune forme apar ca o consecinţă a deficitului de fier sau de acid folic (vitamina B9) din organism. Principala măsură necesară pentru combaterea afecţiunii este includerea în dietă a organelor, a cărnii roşii şi a fructelor şi legumelor proaspete.

Stările de oboseală, de leşin, dificultăţile de respiraţie şi pierderea în greutate sunt principalele simptome ale anemiei. „Cel mai frecvent sunt întâlnite aşa-numitele anemii nutriţionale, cauzate de lipsa nutrienţilor necesari unei sinteze normale a hemoglobinei (substanţă care formează materia colorantă roşie a sângelui şi are rolul de a răspândi în organism oxigenul inspirat).Este vorba în principal despre fier, vitamina B12 sau despre acidul folic", explică medicul specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice

Mihaela Gologan de la Centrul Medical Unirea (CMU). În cazul deficienţei de fier, dieta trebuie suplimentată cu alimente bogate în acest mineral: organe (ficat, rinichi), carne roşie, fructe uscate, leguminoase, vegetale cu frunze verzi.

Fierul se găseşte în alimente sub două forme. Fierul hem (care se absoarbe în proporţie de aproximativ 15%) este conţinut de carnea roşie, de cea de pasăre şi de peşte. Pe de altă parte, fierul non-hem (care se absoarbe în procent mult mai mic, 1-8%) este prezent în ouă, în cereale şi în vegetale. Este important de ştiut că, în asociere cu vitamina C, fierul formează un complex mult mai uşor de absorbit", explică medicul Mihaela Gologan. De aceea, este indicat ca, la fiecare masă, să fie inclusă o sursă de fier hem (carne, peşte), dar şi una de vitamina C.

„În plus, trebuie evitat consumul unor cantităţi crescute de ceai sau de cafea în timpul mesei (taninul scade absorbţia fierului), dar trebuie limitat şi aportul de lactate, deoarece şi calciul limitează absorbţia fierului", atrage atenţia medicul. Pentru copii, există pe piaţă anumite produse îmbogăţite cu fier (cereale, batoane, pâine).

Acidul folic, din fructe şi legume

În ceea ce priveşte deficitul de acid folic (vitamina B9), care poate apărea la femeile însărcinate sau la bebeluşi, acesta poate fi corectat prin alimentaţie sau prin administrarea de suplimente.

„Aceste persoane sunt sfătuite să consume cel puţin un fruct, un pahar de suc proaspăt sau o porţie de legume zilnic. Este important ca acestea să fie proaspete, nu gătite, întrucât acidul folic se distruge în timpul preparării termice", menţionează medicul Mihaela Gologan.

Pe de altă parte, persoanele care au deficit de vitamina B12 trebuie să consume carne, în special roşie, ouă şi lactate. Cei care nu consumă decât produse vegetale (veganii) trebuie să-şi monitorizeze nivelul acestei vitamine.

Fitoterapie, complementar

Pentru combaterea anemiei, indicată este şi fitoterapia. În acest sens este recomandată infuzia din amestecul din părţi egale din urzică, mentă şi roiniţă.Infuzia se face dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă clocotită. Se administrează zilnic două-trei căni. De asemenea, se poate apela şi la decoctul de creson, preparat dintr-un pumn de plantă la un litru de apă.

Se beau două căni pe zi, între mese. Benefică este şi administrarea a câte zece picături de tinctură de genţiană şi de ulei de ricin zilnic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite