Cum se poate trata modern tromboza venoasă profundă?
0Sedentarismul, obezitatea, fumatul pot influența apariția unei boli grave, care, netratată la timp, poate pune în pericol viața pacientului: tromboza venoasă profundă. Afecțiunea este caracterizată de formarea unui cheag de sânge, numit tromb, în interiorul unei vene din profunzime, cel mai des la nivelul gambelor, coapselor și pelvisului. Însă, există și cazuri în care trombii pot apărea și la nivelul brațelor (blocând circulația și afectând astfel întregul membru) ori în alte părți ale corpului.
Pacienții cu tromboză venoasă profundă se pot confrunta cu umflarea piciorului, crampe musculare, durere la mers sau în ortostatism, senzație de căldură localizată la nivelul membrului, gambei sau coapsei sau schimbarea culorii zonei afectate în roșu sau purpuriu. În astfel de cazuri, pentru a evita eventualele complicații, pacientul trebuie să se prezinte în cel mai scurt timp la medic.
În unele situații, pacientul nu prezintă semne și simptome, tromboza venoasă fiind diagnosticată întâmplător în timpul unor controale de rutină sau efectuate pentru alte probleme de sănătate.
În lipsa unui diagnostic corect și al unui tratament corespunzător, afecțiunea poate duce la complicații grave. Cheagurile se pot rupe, iar bucăți din acestea se pot deplasa prin vasele de sânge și pot ajunge la plămâni. Odată ajunse la acest nivel, pot bloca circulația și, implicit, oxigenarea țesuturilor, declanșând embolia pulmonară, aceasta reprezentând o urgență medicală majoră. De aceea, controalele de cardiologie efectuate periodic și investigațiile de specialitate sunt esențiale în depistarea acestor trombi și pentru instituirea promptă a tratamentului.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la o echipă medicală multidisciplinară și la cele mai bune opțiuni terapeutice pentru tromboza venoasă profundă, de la tratament medicamentos până la chirurgie vasculară, cardiologie intervențională și recuperare medicală specifică. La SANADOR, tratamentul trombozei venoase profunde este personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte.
Echipa medicală specializată în tratarea trombozei venoase profunde de la SANADOR este alcătuită din cardiologi cu experiență vastă în procedurile endovasculare și chirurgi vasculari, la care se adaugă un întreg colectiv medical, din care fac parte inclusiv specialiști în chirurgie cardiovasculară, anestezie-terapie intensivă, cardiologie și imagistică medicală.
Procedurile moderne de distrugere a trombilor venoși se realizează la SANADOR în Departamentul de Cardiologie Intervențională, utilizându-se tromboaspirația cu sistemul AngioJet. Acest sistem modern permite aspirația activă a trombilor periferici și, în plus, administrarea de fluide sau medicamente trombolitice în interiorul cheagurilor. Tromboza venoasă profundă iliofemurală și a venelor membrului inferior cu diametrul de cel puțin 6 mm, precum și tromboza venoasă profundă de la nivelul membrului superior, pentru vene cu diametrul de cel puțin 6 mm, sunt principalele indicații ale utilizării sistemului AngioJet.
Spitalul Clinic SANADOR este echipat cu două angiografe Philips Azurion 7 ultraperformante, esențiale în astfel de proceduri. De asemenea, SANADOR dispune de un bloc operator și de o secție de terapie intensivă dotate cu echipamente moderne, de ultimă generație, care contribuie la realizarea intervențiilor și recuperarea ulterioară a pacienților în condiții de maximă siguranță.