Cum s-a infectat cu tetanos, o boală rară care pune viața în pericol, un copil din Mehedinți
0Un băiat de 12 ani din județul Mehedinți a fost salvat de medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, după ce a fost diagnosticat cu tetanos. Copilul, care nu fusese vaccinat, s-a înțepat în talpă cu un cui ruginit. „Tetanosul este o boală mortală, iar vaccinarea este singura metodă de prevenție”, a explicat pentru „Adevărul” medicul epidemiolog Mihai Negrea.

„România este o zonă endemică pentru tetanos”, explică specialistul. „
Tot timpul avem cazuri de îmbolnăvire, iar infecția se produce în momentul în care bacteria, pe care o preluăm din sol, pătrunde adânc în țesut. Asta se poate întâmpla în cazul în care ne tăiem, ne înțepăm. Și nu este obligatoriu să fie doar într-un cui ruginit. Poate fi tablă, sticlă etc”, continuă medicul.
Ce este tetanosul și cum te poți infecta
Tetanosul este o boală rară, care pune viața în pericol, și este cauzată de toxinele eliberate de bacteria Clostridium tetani, aflăm de pe Portalul european de informații despre vaccinare. Oamenii se îmbolnăvesc de tetanos când bacteriile din mediul natural pătrund într-o rană. „Bacteria, în sine, nu ne face niciun rău. Însă, odată ce a pătruns în organism, ea este depistată de anticorpi și distrusă. În acest moment, apare, de fapt, marea problemă. În urma distrugerii, bacteria eliberează toxina tetanică, o toxină care afectează grav organismul”, explică dr. Negrea.
Sporul, care rămâne latent în natură, mai spune specialistul, odată ce a pătruns adânc în tegument, se dezvoltă și dă naștere bacteriilor care încep să se înmulțească. Însă, pentru ca procesul să aibă loc, este nevoie de o condiție: zona în care ajung sporii trebuie să fie lispită complet de oxigen. „De aceea se și recomandă folosirea apei oxigenate pe zgârieturi sau înțepături. Dar asta nu înseamnă că nu ne mai prezentăm la medic. Dimpotrivă, pentru a fi în afara oricărui pericol medicul ar trebui să te vadă în primele 72 de ore de la producerea incidentului”.
Orice persoană se poate infecta și îmbolnăvi de tetanos, la orice vârstă. Boala apare însă cel mai frecvent la persoanele care nu au fost vaccinate complet în copilărie sau care nu au primit dozele de rapel necesare. Lucrătorii care se află în contact permanent cu solul și cu gunoiul ar trebui să fie deosebit de atenți. Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire se observă la persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Motivul? Nivelul lor de protecție a scăzut de-a lungul timpului, mai ales dacă nu au mai primit doze de rapel din copilărie.
Medic: „Pacientul nu mai poate respira și moare prin asfixiere”
Simptomul cel mai ușor de recunoscut al tetanosului este încleștarea maxilarului, care îngreunează deschiderea și închiderea gurii. Alte simptome sunt spasmele musculare, dificultăți la înghițire, convulsiile, bătăile rapide ale inimii, dificultăți de respirație și febră. „Tetanosul produce paralizie spastică. O paralizie musculară care, în cele din urmă, te va împiedica să respiri. Practic, pacientul moare prin asfixiere”, explică epidemiologul. Însă aceste simptome nu apar imediat după ce te-ai înțepat sau te-ai zgâriat. „Pot trece săptămâni până la primele semne de boală. Iar asta pentru că sporii se dezvoltă în ritmul lor, la fel și bacteriile, la fel și sistemul imunitar care luptă împotriva lor. Este o chestiune de timp până când toxina va fi eliberată în organism. Este un întreg proces aici. Nu e ca și cum am lua virusul gripal care ne dă simptome imediat”.
Boala, prevenibilă prin vaccinare
Pentru a preveni infecția, trebuie să te vaccinezi. Dacă nu ești imunizat, vei primi vaccinul odată ce te vei prezenta la medic „Te poți vaccina chiar și în cabinetul medicului de familie, dacă are vaccin pe stoc”.
În România, vaccinarea se face până la vârsta de 18 ani prin Programul Național de Vaccinare. „Copiii până la 14 ani primesc 4 doze de vaccin. Asta înseamnă că până la 15 ani ei se pot lovi, tăia, înțepa fără să fie în pericol de a se infecta cu tetanos”, ne lămurește medicul.
Bebelușii sunt imunizați la 2, 4 și 11 luni prin vaccinul hexavalent. „Apoi, urmează dozele de DTP propriu zise. Însă și adulții trebuie să se vaccineze. Recomandat este ca imunizarea să aibă loc o dată la 10 ani”.
Cazurile de îmbolnăvire sunt, din fericire, rare, explică epidemiologul. Prin urmare, nu înseamnă că de fiecare dată când ne tăiem, înțepăm sau zgâriem ne aflăm în pericol iminent de a ne infectat cu tetanos. „La modul general vorbind, la 10.000 de persoane se pot infecta să spunem în jur de 10”.
Fără tratament însă, boala este mortală. „Antibioticele, în acest caz, nu sunt recomandate. Dimpotrivă. Acestea ar duce la neutralizarea mai rapidă a bacteriei și, implicit, la eliberarea toxinei. Pe de altă parte, trebuie știut faptul că, odată ce au apărut primele simptome, vaccinul nu-și mai face nici el efectul, devenind, practic, inutil. Așa că se va interveni prin alte moduri. De exemplu, se încearcă intervenții prin care să se distrugă toxina”. Există și scheme de tratament experimental. „Chirurgical, se elimină țesutul afectat. Însă, acest lucru nu se practică la scară largă, nu e ceva uzual. Depinde foarte mult de situație”.
Sfaturi pentru părinți
Medicul Mihai Negrea recomandă părinților să fie foarte atenți unde se joacă cei mici. „Copiii se joacă adesea în pământ sau la groapa cu nisip. Este recomandat să verificăm cu atenție zona respectivă: dacă sunt cuie, cioburi, bucăți de plastic, de tablă, sârme, obiecte ascuțite, tăioase etc. Spațiul trebuie să fie unul sigur”.
Evident, vaccinarea te scapă de orice griji. „Vaccinarea, prin schema națională de vaccinare, este gratuită și se face în cabinetul medicului de familie. Pe de altă parte, chiar și vaccinat fiind, orice copil trebuie dus la medic. Sunt părinți care nu mai țin minte dacă si-au vaccinat sau nu copiii. Însă cei imunizați, ca și adulții, de altfel, figurează în sistem. Prin urmare, medicul va afla exact situația copilului și, în funcție de asta, va decide cum trebuie procedat”, a mai precizat expertul.