Cum s-a îmbolnăvit de TBC, în anul de grație 2024, copilul de la grădinița din Iași. Cazul, explicat de medicii pneumologi

0
Publicat:

Medicii din Iași sunt în alertă după ce au depistat două cazuri de TBC la o grădiniță din județ. Este vorba despre o educatoare și un copil de cinci ani, care urmează în prezent tratament. În urma anchetei epidemiologice, medicii așteaptă să descopere și alte cazuri. 

Copilul bolnav de TBC are 5 ani. Sursa foto: arhivă
Copilul bolnav de TBC are 5 ani. Sursa foto: arhivă

Când vorbim despre focar trebuie să avem trei cazuri de îmbolnăvire. Noi avem, în momentul de față doar două cazuri: un adult, angajat al grădiniței, și un copil de 5 ani care frecventează cursurile grădiniței respective”, a declarat pentru „Adevărul” dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul Dispensarului TBC din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași. 

Primul caz de TBC, descoperit la o educatoare 

În data de 17 aprilie, una dintre educatoarele de la grădinița privată din localitatea Rediu, județul Iași, s-a prezentat la spital cu tuse și o stare generală de rău. „Persoana era simptomatică respirator. A venit să se controleze la dispensarul TBC din Iași pentru că tușea și slăbise. S-a văzut imaginea radiologică - înalt sugestivă pentru tuberculoză - și s-au făcut recoltările de produs biologic. Vorbim despre o investigație suplimentară care se face de obicei în astfel de cazuri”, a explicat dr. Adriana Sorete Arbore. Însă, rezultatul acestei analize a venit după 21 de zile. Practic, abia în jurul datei de 8 mai a fost pus diagnosticul cert. „Atât durează în cazul TBC să vină rezultatele analizelor culturilor biologice. Noi, însă, nu am așteptat atât de mult. Am anunțat situația înainte de această dată la grădiniță, la Direcția de Sănătate Publică și la Inspectoratul Școlar”, continuă medicul. 

Părinții copiilor din grupa educatoarei au fost înștiințați înainte de Paște. „Nu se putea ascunde așa ceva pentru că doamna lipsea de la program. Era normal ca părinții să remarce acest lucru și să pună întrebări. Am dat telefon fiecărui părinte în parte, am vorbit cu ei și le-am spus să meargă cu copiii la control”. 

Al doilea caz de TBC, confirmat la un copil de 5 ani 

Este vorba despre părinții a 14 copii, câți erau în grupa respectivă. „Dintre aceștia, șapte au preferat să-și consulte copiii la medici din oraș, iar șapte au venit la noi, la Dispensarul TBC. S-au făcut testările care se fac de obicei, apoi cei mici au fost duși pentru evaluare suplimentară în secția de pneumologie pediatrică a spitalului nostru. Însă, după cum spuneam, rezultatele analizelor vin cel mai devreme după  21 de zile. Prin urmare, al doilea caz de TBC a fost confirmat acum trei săptămâni jumătate. Este vorba despre un copil de cinci ani care nu era total asimptomatic, dar nici nu prezenta simptome specifice”. 

La copii, boala se manifestă de multe ori sub forma unei viroze respiratorii, a unei banale răceli, explică medicul situația actuală. „La copii, în general, simptomatologia nu este sugestivă pentru TBC. Copilul nu are simptome de tuberculoză”.

Având în vedere existența celui de-al doilea caz, ancheta epidemiologică a fost extinsă. „Trebuie menționat faptul că grădinița dispune de cinci corpuri de clădire. Dacă până acum au fost investigați copiii de la grupa doamnei respective, acum sunt investigați toți copiii care învață în corpul de clădire unde se află clasa educatoarei. Aceștia au primit tratament profilactic”, mai spune dr. Adriana Sorete Arbore. 

În același timp, medicii au încercat să organizeze niște întâlniri cu părinții pentru a-i informa, pentru a le explica ce presupune această boală și cum decurge ancheta epidemiologică. „Două încercări au eșuat pentru că nimeni nu s-a putut învoi de la serviciu. „Așa că îi așteptăm pe fiecare în parte la dispensar dacă vor să fie mai bine informați”.

Medicii așteaptă acum rezultatele analizelor copiilor care au învățat în corpul de clădire frecventat de educatoare. „Dacă la început am investigat 14 copii, acum investigăm 30 de copii și 17 adulți. Așa este procedura. Ancheta epidemiologică se extinde în cercuri concentrice.. Mai întâi la grupă, apoi la clădire, apoi la întreaga grădiniță. În funcție de ce descoperim în primul cerc mergem mai departe sau ne oprim. Însă, dacă mă întrebați pe mine, eu o să propun o anchetă generală, în toată grădinița. Ca să fim siguri”.

Medicul speră să nu mai apară și alte cazuri dar nu exclude deloc această posibilitate. „Așteptăm rezultatele care vor apărea în acest nou val al anchetei epidemiologice. Nu pot să mă pronunț dacă vom descoperi cazuri noi. Nu știu la ce să mă aștept. Dar nu sunt liniștită în privința asta. Nu am certitudini. Nu pot afirma cu mâna pe inimă că nu vor mai fi și alte cazuri de îmbolnăvire”.

În ceea ce privește evoluția copilului infectat, medicul Adriana Sorete Arbore nu știe ce va urma. „Nu putem spune, deocamdată, care va fi evoluția stării lui de sănătate. Vom vedea. Dar, în general, tuberculoza la copii se vindecă. Acum, nu știm exact dacă cel mic va rămâne sau nu cu sechele. În general, este o boală care este depășită cu bine. Însă, vorbim despre o afecțiune cu un tratament de lungă durată”

De ce am ajuns într-o astfel de situație și ce este de făcut 

„Situația de la Iași a apărut din cauza unei lacune în legislația românească. Și anume: personalul care lucrează în unități de învățământ nu este investigat medical. Nu există obligativitatea unui control la angajare și a unuia efectuat periodic. 

În astfel de situații transparența informațiilor și viteza cu care se comunică trebuie să fie una mult mai mare. De asemenea, este nevoie de o educație intensă pentru sănătate, o educație a profesorilor, părinților și a populației în general”, a mai precizat dr. Adriana Sorete Arbore. 

Ce este tuberculoza 

Tuberculoza (TBC) este o boală infecțioasă, potențial fatală, care poate afecta aproape orice parte a corpului, dar se localizează cel mai des la nivelul plămânilor. Tuberculoză este provocată de bacilul Koch, iar o persoană devine purtătoare odată ce a intrat în contact cu acest bacil. În funcție de felul în care se manifestă, tuberculoza este de două tipuri: latentă și activă. În cazul tuberculozei latente, bacteriile rămân în organism într-o stare inactivă. Ele nu produc simptome și nu sunt contagioase, dar pot deveni active.  În cazul tuberculozei active, bacteriile produc simptome și pot fi transmise altora.

Cum se transmite TBC

Tuberculoza se transmite pe cale aeriană și poate fi luată de orice persoană care are o imunitate mai scăzută.  „Copiii nu transmit între ei microbul. Ei se îmbolnăvesc doar dacă au intrat în contact cu un adult bolnav”, explică dr Beatrice Mahler. „Contactul presupune ca cei mici să stea mai mult de o lună în contact direct cu adultul bolnav și la distanța unei conversații”, continuă medicul. „Copiii sunt protejați până la vârsta de 6 ani de vaccinul BCG pe care îl primesc la naștere. Din fericire, în  România acoperirea vaccinală este mare, undeva la 96%. Dar vaccinul nu-i protejează 100%. Sunt și copii care au boli, anumite tulburări de nutriție, care se infectează și rămân la stadiul acesta sau fac boala. A fi infectat nu înseamnă că ești bolnav. Înseamnă că ești doar purtător de microb”. 

Ce simptome au copiii

Însă, odată îmbolnăviți, copiii nu prezintă simptome specifice. Există însă niște semne de alarmă:  „Dacă un părinte observă că cel mic nu crește în greutate sau chiar scade în greutate cu cel puțin 15%, nu mai este la fel de activ, este apatic, obosit ar trebui să se adreseze unui medic”, spune și dr. Adriana Sorete Arbore. . Boala la copii este, prin urmare, mai dificil de diagnosticat. „Copilul are manifestări similare cu o viroză respiratorie, dacă localizarea este respiratorie. Însă, dacă microbul se diseminează în organism, vor fi afectate mai multe organe iar pacientul poate ajunge la forme severe ale bolii. De aceea este foarte riscantă tuberculoza la copii și de aceea se și face vaccinarea BCG. Trebuie știut faptul că o mare parte dintre copiii vaccinați, chiar dacă devin purtători de bacil, ei nu se vor îmbolnăvi”

Tuberculoza se tratează cu antibiotice specifice, iar tratamentul este unul de lungă durată. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite