Cum recunoști țânțarul tigru și cât de periculoasă este înțepătura. Simptomele pe care nu trebuie să le neglijezi

0
Publicat:

În funcție de reacția cutanată individuală, înțepătura țânțarului tigru duce la apariția unei eczeme. Aceasta produce mâncărime puternică și are aspectul unei pete circulare plate cu margini roșii, cu diametru de 2-5 cm, dură și fierbinte la atingere.

Țânțarul tigru este originar din Asia de Sud FOTO Adevărul
Țânțarul tigru este originar din Asia de Sud FOTO Adevărul

Spre deosebire de țânțarul comun, care este activ pe timpul nopții și produce un zgomot specific, cel tigru este mai silențios și diurn – înțeapă pe timpul zilei, în special dimineața și seara, arată nature.com.

În general, țânțarul tigru este mai mic de 5 mm lungime, însă dimensiunea sa poate varia de la 2 la 10 mm;

Această specie de țânțar prezintă dungi albe și negre atât pe corp, cât și pe picioare. O caracteristică specifică este linia albă dorsală, care se întinde de la cap până în zona centrală a spatelui, potrivit Anses – Agenția Națională de Securitate Sanitară a Alimentelor, a Mediului și Muncii din Franța.  

Țânțarul asiatic este o specie periculoasă, care se asociază cu un risc ridicat de transmitere a unor boli amenințătoare de viață. Prezența țânțarilor tigru în România impune adoptarea unor măsuri preventive, cum ar fi utilizarea soluțiilor repelente pentru insecte. Dacă te confrunți cu simptomele infecțiilor transmise de țânțarul tigru, adresează-te medicului pentru diagnostic și tratament. 

Ce boli pot transmite

Totodată, țânțarul tigru este purtătorul unor agenți patogeni care produc boli cu potențial epidemic.

Virusul West Nile este transmis de țânțarii tigru care au înțepat anterior păsări infectate. În 80% dintre cazuri nu produce manifestări, iar în 20% dintre cazuri se asociază cu următoare simptomatologie, prezentată de Organizația Mondială a Sănătății: dureri de cap; febră; greață; vărsături; oboseală; dureri musculare; eczeme cutanate și umflarea ganglionilor limfatici (uneori).

Infecțiile severe sunt neuroinvazive și produc complicații serioase, cum ar fi encefalită (inflamația creierului) sau meningită (inflamația meningelui, învelișul care protejează creierul și măduva spinării). Simptomele apar după 3-14 zile de la contactarea virusului.

Febra Dengue

Boala este provocată de infecția cu virusul Dengue și, potrivit specialiștilor, printre simptome se regăsesc: febră ridicată acută; dureri musculare și articulare; eczeme cutanate; greață; vărsături; durere în spatele ochilor; umflarea ganglionilor limfatici.

Simptomele apar la 4-10 zile după contactarea virusului. De obicei, acestea se ameliorează în 2 săptămâni, însă în unele cazuri infecția poate fi severă și amenințătoare de viață.

Febra Zika

Infecția cu virusul Zika produce următoarele simptome: febră; dureri musculare și articulare; stare de rău; eczeme; conjunctivită; dureri de cap.

Manifestările debutează la 3-14 zile după contactarea virusului și durează 2-7 zile. Totuși, cei mai mulți pacienți nu dezvoltă simptome. În cazul femeilor însărcinate, virusul Zika poate produce complicații fetale, cum ar fi malformații congenitale și naștere prematură.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite