Cum prevenim degradarea vederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indiferent de anotimp, trebuie să ne protejăm ochii atunci când este soare afară Foto: Shutterstock
Indiferent de anotimp, trebuie să ne protejăm ochii atunci când este soare afară Foto: Shutterstock

Renunţarea la fumat, purtarea ochelarilor de soare şi alimentaţia corectă combat degenerescenţa maculară. Aproape jumătate de milion de români suferă de această boală, iar cei mai mulţi dintre aceştia au peste 50 de ani, sunt fumători sau au rude cu aceeaşi problemă, spun specialiştii.

La început, persoanele afectate de degenerescenţă maculară sesizează că îşi pierd capacitatea de a vedea detaliile şi culorile, pentru ca, în timp, acuitatea vizuală să scadă tot mai mult.

Specialiştii spun că această boală, ce se caracterizează printr-o degradare a maculei, o porţiune a retinei unde se formează imaginea clară, este principala cauză de orbire la persoanele de peste 55-60 de ani. „Riscul de apariţie a degenerescenţei maculare creşte odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, predispoziţia este mai crescută la persoanele care au cazuri de boală în familie, la cele care fumează şi la cele care se expun la soare fără protecţie adecvată.

În plus, s-a observat că afecţiunea este mai frecventă la femei, la persoanele cu ochii deschişi la culoare, la cei cu obezitate şi cu sindrom metabolic", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Ochelari de soare, chiar şi iarna

Expunerea ochilor la radiaţiile ultraviolete grăbeşte deteriorarea maculei şi, implicit, apariţia degenerescenţei maculare. De aceea, încă din copilărie, trebuie să purtăm ochelari de soare cu filtru de protecţie împotriva radiaţiilor UVA şi UVB. Specialiştii spun că ideal ar fi să alegem ochelari cu factor de protecţie cât mai ridicat (de 99-100%) şi ca ochii să fie protejaţi pe tot parcursul anului, atunci când soarele este puternic.

„Ochelarii de soare trebuie purtaţi mai ales între lunile aprilie şi septembrie, în această perioadă nivelul radiaţiilor ultraviolete fiind de trei ori mai mare decât iarna. În plus, trebuie să ţinem cont de faptul că suprafaţa apei, nisipul şi zăpada reflectă lumina şi măresc cantitatea de raze UV ce penetrează corneea", precizează medicul Adina Grigorescu.

Renunţaţi la fumat!

Riscul de a face degenerescenţă maculară este de două-trei ori mai crescut în cazul persoanelor care fumează comparativ cu cele care nu au acest viciu, spun specialiştii. Mai mult decât atât, numeroase studii au arătat că şi fumătorii pasivi sunt expuşi riscului de a suferi de această boală. Motivul este faptul că fumul de ţigară afectează circulaţia sângelui către retină. Studii realizate de-a lungul timpului arată că o dietă bazată pe alimente bogate în antioxidanţi contribuie nu doar la prevenirea, ci şi la atenuarea simptomelor degenerescenţei maculare şi altor boli oculare.

Astfel, pentru a ne păstra sănătatea ochilor este indicat să consumăm peşte de cel puţin trei ori pe săptămână, acesta fiind o sursă excelentă de acizi graşi Omega 3. De asemenea, dieta de zi cu zi trebuie să includă alimente bogate în vitamine, precum cereale integrale, lapte, banane, varză, carne de pui, morcovi şi alte legume portocalii, ouă, citrice, spanac şi struguri. „O alimentaţie bogată în substanţe antioxidante (vitaminele A, C şi E, zinc, seleniu, luteină, zeaxantină şi acizi graşi Omega 3) scade riscul de apariţie a degenerescenţei maculare. Pentru încetinirea progresiei bolii, persoanele diagnosticate cu această boală pot lua antioxidanţi şi sub formă de suplimente (în doza recomandată de medic)", mai spune medicul Adina Grigorescu.

Depistarea precoce, necesară

În fiecare an, a doua joi din luna octombrie marchează Ziua Mondială a Vederii. În acest context, medicii atrag atenţia asupra incidenţei ridicate a afecţiunilor oculare şi asupra faptului că cele mai multe dintre acestea pot fi tratate dacă sunt depistate la timp. „Pentru a încetini progresia unei boli ce poate duce la pierderea vederii, inclusiv a degenerescenţei maculare, este esenţial ca aceasta să fie descoperită cât mai devreme. De aceea, se recomandă controlul oftalmologic complet anual tuturor persoanelor trecute de 40 de ani, mai ales celor care au astfel de afecţiuni în familie sau care prezintă alţi factori de risc“, spune Adina Grigorescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite