Cum ne putem imbunătăți gratuit starea aproape de natură, chiar și în orașe aglomerate. Sfaturile unor oameni de știință

0
Publicat:

Alături de remediile naturiste, care însă uneori pot fi considerate costisitoare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor, natura însăși își oferă gratuit darurile oamenilor.

Natura oferă numeroase beneficii omului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Natura oferă numeroase beneficii omului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Unii autori de cărți, ca Richard Louv, și oameni de știință care au cercetat beneficiile apropierii de natură oferă câteva sfaturi practice pentru a aduce natura mai aproape de oameni, indiferent dacă locul unde aceștia trăiesc sau muncesc este un oraș aglomerat și aparent lipsit de zone verzi, ori în așezări rurale, înconjurate de biodiversitate.

Iată câteva dintre recomandările oferite de specialiști legate de beneficiile apropierii de natură

Jocul cu pământ, bun pentru sănătate

Un petec de pământ din jurul blocului sau al casei, folosit ca loc de joacă pentru copii, le poate fi benefic, susține autorul volumului, chiar și atunci când pământul udat cu apă devine noroi.

„Studiile arată că, jucându-se cu pământ, copiii își întăresc sistemul imunitar, însă ținându-se departe de pământ nu fac decât să îl slăbească”, explică Richard Louv, autor al volumului „Vitamina N, de la natură” (2016).

Afirmațiile autorului de cărți dedicate naturii sunt confirmate de unele studii.

„Jocul cu noroi nu este doar o modalitate de a crea amintiri prețioase din copilărie, ci este și o modalitate excelentă pentru copii de a învăța, de a se relaxa și de a-și elibera creativitatea. Cercetările medicale arată că poate fi benefic și pentru sănătatea fizică și emoțională a copilului”, informează publicația Healthline.

Nu alungați insectele din grădină

Curțile și grădinile care atrag insecte prin diversitatea plantelor sunt considerate și ele benefice pentru starea de sănătate a oamenilor.

Amenajarea unui astfel de loc menit să le ofere fluturilor, albinelor și micilor animale un adăpost sau un habitat este simplă, prin plantarea câtorva specii de flori și de plante lemnoase, afirmă autorul.

„Deși mulți oameni tind să creadă că majoritatea insectelor sunt specii dăunătoare, care vor face rău plantelor lor, cele mai multe insecte sunt de fapt benefice pentru a le avea în grădină și sunt un avantaj pentru sănătatea grădinii tale. Ele mănâncă adesea adevăratele insecte dăunătoare în timp ce sunt hrană pentru păsări și animale sălbatice”, arată site-ul Rocky Point, dedicat grădinăritului ecologic.

Albinele, păianjenii, acarieni prădători, gândaci, viespile parazite și libelule sunt insecte folositoare oamenilor, în timp ce ploșnițele, afidele, moliile, insectele de legume, omizile, viespile biliare și lăcustele sunt considerate printre insectele dăunătoare. Acestea din urmă pot fi însă o sursă de hrană pentru alte insecte și pentru păsări și animale.

Beneficiile ieșirii cu cortul: se trezesc simțurile

Excursiile prelungite în natură pot aduce beneficii organismului, potrivit unor oameni de știință, chiar și atunci când corturile sunt folosite ca locuri de dormit.

Ele pot oferi un sentiment de aventură o legătură mai strânsă cu mediul înconjurător și pot activa toate simțurile, iar dormitul în cort, în mijlocul naturii, are numeroase avantaje.

Frumusețea ascunsă a pădurilor poate fi descoperită în orice anotimp. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Frumusețea ascunsă a pădurilor poate fi descoperită în orice anotimp. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Petrecerea timpului în natură poate face minuni pentru sănătatea umană, de la scăderea tensiunii arteriale și a hormonilor de stres până la stârnirea sentimentelor de uimire. Cercetările sugerează că poate îmbunătăți, de asemenea, somnul prin resetarea ceasurilor noastre interne la un ciclu natural de somn”, informează publicația Time.

Vântul, temperaturile reduse de peste noapte și ploile pot strica buna dispoziție a amatorilor de ieșiri cu cortul, însă până la o anumită intensitate, „capriciile naturii” pot fi suportabile.

Pădurile, remedii anti-stress

Pădurile de la marginea orașelor oferă oportunități nebănuite amatorilor de plimbări. Potrivit unor oameni de știință drumețiile prin pădure aduc numeroase beneficii.

„Când suntem activi fizic, hormonii care provoacă stresul scad, ceea ce ne face mai calmi. Și bineînțeles, pădurea este un loc liniștit care ne îndepărtează de grijile cotidiene”, informează organizația daneză Ecotree, dedicată protejării biodiversității. Plimbările prin pădure îmbunătățesc starea de spirit și oferă informații prețioase.

Natura vie în pădure. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Natura vie în pădure. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Într-o drumeție în pădure, vei descoperi plante și animale în mediul lor natural, vei afla totul despre ecologia locală și vei vedea cât de important este să ai grijă de natură”, informează Ecotree.

Mersul pe jos, întotdeauna bun pentru sănătate

Indiferent dacă locul ales pentru plimbarea zilnică este pădurea de la marginea orașului, unul din parcurile localității sau un bulevard aglomerat, mersul pe jos se numără printre exercițiile fizice cele mai benefice pentru sănătate.

Riscurile problemelor cauzate de obezitate, diabet ori boli cardiovasculare scad odată cu obișnuința mersului pe jos.

Unele studii arată că majoritatea adulților ar trebui să facă aproximativ 10.000 de pași pe zi, echivalentul a opt kilometri.

Dar persoanele cu obiective specifice, cum ar fi pierderea în greutate sau întărirea mușchilor, pot crește intensitatea în mersul pe jos.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite