Cu ce frecvenţă se recomandă analizele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În funcţie de vârstă, sex şi de factorii de risc, analizele medicale ar trebui realizate o dată sau de două ori pe an. În cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cronice, aceste investigaţii sunt condiţionate de evoluţia bolii.

Analizele medicale reprezintă un instrument important pentru prevenirea şi depistarea la timp a eventualelor probleme de sănătate. În ciuda acestui fapt, cele mai multe persoane le ignoră. Inevitabil, o serie de afecţiuni (de exemplu, hipertensiunea arterială, diabetul), care pot fi ţinute sub control doar prin schimbarea stilului de viaţă, necesită tratament de durată atunci când sunt depistate tardiv.

Analizele de sânge, o dată pe an

Începând cu vârsta de 20 de ani, anual, se recomandă un set complet de analize de sânge care să cuprindă hemoleucograma, VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor), fibrinogenul, colesterolul total, colesterolul „bun“ (HDL) şi colesterolul „rău“ (LDL), trigliceridele, calciul seric, transaminazele (TGP şi TGO) şi glicemia.

De asemenea, se va măsura tensiunea arterială şi se va realiza o radiografie pulmonară. În plus, de două ori pe an, se recomandă îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului, deoarece astfel se poate preveni apariţia cariilor. În cazul femeilor, începând cu vârsta de 20 de ani, o dată la doi ani, se recomandă testul Babeş Papanicolau, care constă în depistarea infecţiilor cu transmitere sexuală şi a cancerului de col uterin. Acest test este recomandat chiar şi fetelor de 18 ani, atunci când viaţa sexuală debutează înainte de vârsta majoratului. În cadrul testelor anuale, este bine să se realizeze şi o ecografie abdomino-pelviană (generală).


Citeşte şi:
Femeile mai tinere de 30 de ani nu ar trebui să facă screening pentru HPV
Din ce cauze apare hipertensiunea arterială
Cum se tratează corect hipertensiunea

Sănătatea sânului şi prostatei, supravegheată îndeosebi după 45 de ani

După vârsta de 40 de ani, analizelor medicale uzuale li se vor adăuga investigaţii care depistează bolile specifice vârstei a doua şi a treia. În cazul bărbaţilor, după vârsta de 45 de ani, monitorizarea funcţiei prostatei devine esenţială, deoarece odată cu vârsta creşte riscul de adenom sau de cancer de prostată. În acest sens, se recomandă două analize: tuşeul rectal şi antigenul specific prostatic sau PSA. În cazul femeilor, cea mai mare ameninţare este reprezentată de cancerul de sân, care este şi principala cauză de deces de natură oncologică.

Dacă până la vârsta de 40 de ani, ecografia este cea mai la îndemână investigaţie pentru depistarea eventualelor modificări celulare anormale, după această vârstă este indicată mamografia. Odată cu înaintarea în vârstă, densitatea ţesutului mamar scade şi doar mamograful poate evidenția cu precizie microcalcificările, care favorizează formarea tumorilor. De asemenea, odată cu instalarea menopauzei, lipsa hormonilor sexuali favorizează osteoporoza. De aceea, femeilor aflate la menopauză li se recomandă realizarea unei osteodensitometrii  DEXA care măsoară densitatea osoasă.

Citeşte şi:
Lupta împotriva cancerului de sân are sorţi de izbândă!


Gratuităţi pentru asiguraţi

Analizele medicale se pot face gratuit pe baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Condiţia este ca persoana în cauză să aibă asigurare medicală de sănătate. Atenţie însă, deoarece există analize medicale care nu sunt decontate complet, precum RMN-ul sau computerul tomograf (CT)!

Citeşte şi:
Asigurările medicale private, preferate de tot mai mulţi români

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite