Comitetul ONU de combatere a rasismului cere anularea generalizată a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19

0
Publicat:

Refuzul unor țări bogate, cum sunt Germania, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite, de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor dezvoltate împotriva virusului COVID-19, a fost denunțat joi de Comitetul ONU de combatere a discriminării rasiale, potrivit AFP.

Vaccin anti COVID-19 - Foto Pixabay
Vaccin anti COVID-19 - Foto Pixabay

Statele membre au reușit să ajungă la un prim acord privind autorizarea ţărilor în curs de dezvoltare de a beneficia, dacă doresc şi pentru cinci ani, de brevetele asupra vaccinurilor anti-COVID-19, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) din iunie 2022, scrie Agerpres.

Potrivit Comitetului pentru eliminarea discriminării rasiale, care este compus din 18 experţi independenţi şi ale cărui avize nu sunt obligatorii, acest acord nu este suficient.

 "Acordul nu merge suficient de departe pentru a combate ratele înalte de morbiditate şi de mortalitate asociate cu COVID-19 la nivel mondial în rândul persoanelor şi grupurilor care sunt cele mai expuse la discriminarea rasială", au precizat membrii comitetului într-un comunicat, publicat cu sprijinul raportoarei speciale a ONU pentru formele contemporane de rasism, Ashwini K.P. 

Astfel,  comitetul îndeamnă "ţările din emisfera nordică, în special Germania, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite, să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală privitoare la vaccinuri, tratamente şi tehnologii de îngrijire medicală asociate cu pandemia de COVID-19".

Vaccinarea anti-COVID-19 realizată în mod disproporționat

Comitetului pentru eliminarea discriminării rasiale al ONU este de părere că maladia COVID-19 rămâne "o gravă problemă de sănătate publică, ale cărei efecte negative devastatoare afectează într-o manieră disproporţionată grupele şi persoanele care sunt vulnerabile la discriminare rasială".

Circa 32% din populaţia mondială a primit cel puţin un rapel sau o doză suplimentară de vaccin, însă în ţările în curs de dezvoltare, precum Gabon, Papua Noua Guinee, Burundi şi Madagascar, acest procent este mai mic de 1%, a remarcat comitetul, citând date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În cadrul OMC, discuţiile despre anularea drepturilor de proprietate intelectuală asupra tratamentelor şi instrumentelor de diagnosticare a bolii COVID-19 bat pasul pe loc, conform Agerpres.

Potrivit comitetului, "refuzul persistent" al ţărilor bogate de a accepta o suspendare generalizată a Acordului OMC privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) "trezeşte îngrijorări cu privire la obligaţiile" statelor semnatare ale Convenţiei internaţionale pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite