Ciupercile japoneze, miracole vegetale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciupercile medicinale pot fi folosite pentru completarea tratamentului clasic
Ciupercile medicinale pot fi folosite pentru completarea tratamentului clasic

Multe dintre ciupercile cu virtuţi terapeutice miraculoase provin din Asia. În clinicile din Japonia, ciupercile cu astfel de proprietăţi sunt administrate profilactic sau ca adjuvante în terapia clasică.

Ganoderma lucidum (ciuperca nemuririi), Shiitake (ciuperca longevităţii), Kombucha (ciuperca de ceai) şi Agaricus blazei murill (ciuperca lui Dumnezeu) au o mulţime de indicaţii în afară de cancer, cea mai cunoscută indicaţie a lor. De fapt, microterapia (terapia cu ciuperci medicinale sau cu substanţe pe bază de ciuperci) are aplicaţii ce privesc revigorarea întregului organism. Făcând bilanţul substanţelor nutritive din compoziţia acestor remedii vegetale, specialiştii apreciază că ele sunt superioare legumelor şi fructelor.  

Shiitake echilibrează întregul organism

Shiitake este o ciupercă din estul Asiei, săracă în grăsimi, dar bogată în proteine, vitamine, minerale, aminoacizi, fibre solubile şi în polizaharide. Datorită acestor calităţi, ciuperca Shiitake este un aliat al longevităţii, un remediu dovedit în boala canceroasă şi osteoporoză. Cercetătorii japonezi, chinezi şi americani au valorificat ciuperca în numeroase preparate naturiste, eficiente în combaterea unor boli grave, cum ar fi: scleroza multiplă, cancerul de sân şi de colon, hepatitele B şi C, diabetul şi psoriazisul.
  
Ganoderma, inamicul numărul 1 al cancerului

În Japonia, specialiştii au inclus în mod oficial ciuperca Ganoderma pe lista remediilor care previn şi tratează cancerul. Când este administrată concomitent cu chimioterapia, dă rezultate remarcabile în cazul pacienţilor operaţi de cancer gastric, de colon sau de cancer mamar. În plus, Ganoderma este indicată şi în cazul bolnavilor cu imunitate scăzută şi cu  infecţii respiratorii. Specialiştii de la Institutul de Cercetări Ştiinţifice „Foodstuff" al Universităţii din Kyoto apreciază că terapia cu Ganoderma protejează ficatul, îmbunătăţeşte memoria şi scade nivelul colesterolului „rău".       

Kombucha, tonic pentru copii şi pentru vârstnici

De-a lungul timpului, ciuperca de ceai (Kombucha) şi-a dovedit efectele revigorante asupra întregului organism. Deşi compoziţia ciupercii nu a fost elucidată în întregime, specialiştii spun că ea are un conţinut bogat de substanţe antibiotice şi de vitamine (C şi complexul B). Cea mai importantă proprietate a ciupercii de ceai este de detoxifiere, dar ea tratează o serie de boli, cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, constipaţia, virozele respiratorii, obezitatea, precum şi unele afecţiuni dermatologice. Cercetătorii japonezi au constatat că acest remediu este benefic atât în cazul vârstnicilor, cât şi al copiilor în perioada de creştere.  

Cum se înmulţeşte ciuperca de ceai

Într-un borcan de trei litri, se pun doi litri de infuzie de ceai verde, (preparată din patru linguri de frunze uscate de ceai şi din doi litri de apă plată. Când infuzia s-a răcit, se îndulceşte cu opt linguri de zahăr. După ce zahărul s-a topit, ceaiul se toarnă în borcan, apoi se pune şi puiul de ciupercă (se găseşte în farmacii). După ce fermentează cinci-şase zile, ceaiul se strecoară, se spală borcanul şi ciuperca, adăugând în borcan altă infuzie proaspătă. Din acest ceai se consumă câte 50 ml după micul dejun.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţe în apifitoterapie,reflexoterapeut

Folosită atât preventiv, cât şi curativ, terapia cu ciuperci medicinale japoneze are efect imunomodulator şi adaptogen, ajutând organismul să se adapteze fizic, psihic şi imunitar la orice condiţie nefavorabilă. Totodată, terapia are acţiune antioxidantă, antitumorală directă (blocând  înmulţirea celulelor canceroase şi dezvoltarea metastazelor) şi contribuie la creşterea energiei Qi, ceea ce îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Mai mult, ele sunt indicate şi în procesul de detoxifiere hepatică şi sangvină şi ca protector cardiovascular. În boala canceroasă, trebuie folosite ca terapie complementară pentru reducerea efectelor secundare ale chimio- şi radioterapiei.

Constatare

Germaniul, un microelement important conţinut de Ganoderma, îmbunătăţeşte confortul psihic şi fizic.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite