Cele mai nocive mituri despre frumuseţe, demontate cu dr. Viviana Iordache, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul dermatolog Viviana Iordache Foto Eduard Enea
Medicul dermatolog Viviana Iordache Foto Eduard Enea

Industria frumuseţii valorează miliarde de euro, iar informaţiile de pe internet, din reclamele de la televizor şi de la persoane fără pregătire medicală sunt atât de variate, încât e greu să ne orientăm corect în ceea ce priveşte îngrijirea pielii. Medicul dermatolog Viviana Iordache vine la Adevărul Live să ne ofere îndrumările de bază pentru un ten fără probleme.

 INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul live


E adevărat că veganii au un ten mai curat şi mai tânăr? Dar că preţul cremei de faţă mă asigură de eficienţa ei? Dacă îmi injectez acid hialuronic sau toxină botulinică, după ce le trece efectul, pielea o să arate mai rău? Orice intervenţie estetică la nivelul feţei îmi va conferi un aspect nenatural? La toate aceste întrebări ne răspunde medicul dermatolog Viviana Iordache, de la clinica Medicum din Capitală.

Principalele idei din discuţie

Mitul nr. 1: Nu-mi fac nicio procedură de înfrumuseţate pentru că voi arăta nenatural.

Din fericire, nu este adevărat. Substanţele injectabile se adresează diferitelor regiuni ale feţei, diferitelor probleme şi diferitelor vârste, în cantităţi şi doze complet diferite. Deci, practic grotescu sunt cantităţi foarte mari. Aspectul nenatural se obţine cu bani mulţi, persoanele repective au cheltuit ceva ca să arate aşa. Pe lângă costuri, cantităţile mari aduc şi riscuri mai mari. Întotdeuna, când o persoană vine cu câteva riduri pe buza de sus, cu un contur mai nedefinit, cu o buză mai subţire, dar într-o poziţie corectă, cu o cantitate foarte mică de acid hialuronic – care este un gel similar natural care se resoarbe într-un an şi aduce hidratare şi stimularea producţiei proprii de acid hialuronic – obţine un aspect absolut firesc. Dacă persoana vine în vârstă, cu substanţe sintetice care trag de gură într-un mod nenatural, lucrul devine complicat, riscant şi costisitor.

Mitul nr. 2. Toţi medicii sunt la fel de pricepuţi

Mulţi pacineţi nu văd diferenţa dintre medicul specialist şi o persoană care a văzut mai multe tutoriale despre anatomie, structura pielii şi a circulaţiei care însoţeşte zona pe care dorim să o injectăm şi care, din nefericire, a făcut să creacă foarte mult rata de accidente în ultimii 2 ani în ceea ce priveşte astfel de injectări. Am încercat să educ şi reperele de injectare nu numai informaţiile privind substanţele şi acţiunea lor directă. Proporţiile de aur sunt destul de bine definite în ceea ce înseamnă armonie. Dacă împărţim faţa în 3 trebuie să avem o treime frunte, până la ploapa superioară, o terime de la linia care trece prin pupilă până deasupra buzei superioare, şi o treime gura cu bărbia.

Mitul nr. 3 Buzele mari sunt fermecătoare

Da, dar doar dacă au loc pe faţă şi substanţele de injectare au loc în gura pacientei. Gustul se educă. În România, când persoanele zâmbesc, buza de sus dispare şi ne arată gingia sau marginea dinţilor. Avem foarte multe persoane care au gura pe înălţime, nu pe lăţime. Şi atunci ar arăta ca un peşte dacă am exagera cu volumul. Când alegem medicul şi procedura ne uităm şi la reputaţia medicului respectiv, dar şi la experienţa lui, pentru că sunt zone foarte uşoare, dar şi zone foarte complicate.

Mitul nr. 4 Dacă-mi injectez acid hialuronic sau toxină botulinică, după ce le trece efectul o să arăt mai rău decât înainte.

Este o prejudecată din anii 90. Nu are nicio legătură, dimpotrivă. Eu le spun mereu pacientelor că ce ar fi fost nu ar mai fi.

Mitul nr. 5 Dacă eliminăm orice aliment de origine animală din dietă vom avea un ten mai curat şi mai lipsit de riduri.

Seboreea ne chinuie adolescenţa dar face o prevenţie neindoielnică în apariţia ridurilor. Proteina animală de bună calitate favorizează cicatrizarea corectă. Nu acneea în sine, ci semnele vor fi reparate mult mai uşor după ce s-a rupt pielea cu câte un coş sau un chist de acnee. Din nefericire, proteinele animale sunt obţinute industrial cu ajutorul hormonilor sintetici. Carnea de pui, de curcan, chiar şi de porc  e foarte mult hormonizată. Aceşti hormoni interferă cu cei naturali şi ne putem trezi că se agravează puseele de acnee. Persoanele cu acnee ar trebui să consume proteină nimală în special peşte, vită, miel şi ouă. Laptele de vacă nu e prietenos cu acneea. Recomand laptele de capră sau de oaie.

Proteina animală favorizează producerea de colagen de calitate. Pacientele care nu mănâncă deloc carne sunt sfătuite să facă suplimentări cu aminoacizi de la farmacie, precum bolnavii de ficat dacă le pasă de riduri. Trebuie să consumăm din toate câte puţin.

Mitul nr. 6 Un tratament pe lună la cosmeticiană îmi va fi suficient

Depinde de tipul de piele şi de vârsta pacientei. Dacă pacienta are tendinţă cuperozică nu e o idee fericită vapozonul pe faţa ei, nici măcar lunar. Dacă are comedoane, e suficient o dată pe lună. Dacă avem riduri sub ochi trebuie să punem cotonete şi să protejăm când se pune vapozonul pe faţă, dacă avem teren seboreic cu puncte negre o curăţare lunară cu vitaminizare e foarte bună.

Ritualul de îngrijire

Fiecare ten este unic. În afară de puberi şi persoanele în vârstă şi blonde care au faţa foarte uscată noi, ceilalţi suntem un melanj de zone care sunt puţin mai grase, puţin mai uscate, puţin mai deshidratate. Dacă nu ne permitem un consult dermatologic, să facem o autotestare, făcând abstracţie de acele etichete de creme recomandate pe ani. În general, dacă o cremă e prea grasă, ne vom trezi că vom face mai multe puncte negre sau albe. Dacă e prea puţin grasă va face o deshidratare.

Variem nu doar cu vârsta, dar şi cu expunerea la mediu, cu sezonul mai rece sau mai ploios, lucrurile sunt destul de complexe dacă vrem să le facem corect. Dacă nu vrem să ne batem capul trebuie să luăm o cremă mai lighit aplicată frecvent.

Nu sunt fana uleiurilor naturale pentru că acestea fac un film care nu va lăsa apa să perspire, deci vom face comedoane dacă suntem cu tendinţă acneică, în schimb nu vom face hidratarea la modul curat. Rămâne apa murdară care, altfel ar fi perspirat , ea rămâne şi se întoarce în straturile mai profunde.

Uleiul de măsline e foarte bun pe cuticulă, nu pe rădăcina părului pentru că adună cheratina şi o hidratează bine şi foarte bun pentru zone mici, pe gât, dar nu din cap până în picioare. Plus că se ia pe haine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite