Cele mai importante lucruri de ştiut despre sarcină şi naştere, cu prof. dr. Gheorghe Peltecu, la Adevărul Live
0
Mediul online abundă în informaţii contradictorii despre sarcină şi despre naştere. Prof. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului Clinic Filantropia din Capitală a venit la Adevărul Live să demonteze principalele mituri la care este expusă femeia gravidă în România.
Ponderea copiilor cu greutate mică la naştere a crescut, în România, de la 8,5%, în 2004, la 9,3%, în 2010, odată cu creşterea numărului de copii prematuri, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“, din Bucureşti, în anul 2011, pe un eşantion de 2.117 copii.
Greutatea mică la naştere este dată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi sunt: malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale. Toate acestea pe fondul unei lipse de informare corectă a viitoarelor mame.
Prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic ginecolog şi managerul Spitalului Clinic Filantropia din Bucureşti, ne ajută să deosebim miturile de adevăr la Adevărul Live de la ora 15.00.
Principalele declaraţii
Statisticile arată că incidenţa copiilor cu greutate mică la naştere e în creştere. Motivele sunt numeroase, printre care se numără prematuritatea crescută, apoi copiii rezultaţi prin reproducere umană asistată sunt tot mai numeroşi.
Despre sarcină şi naştere circulă o mulţime de informaţii. Pentru ca pacientele să fie corect informate, prof. dr. Peltecu recomandă ca sursele site-urile care să aibă girul instituţiilor de profil.
„La Spitalul Filantropia avem un site de unde pacientele pot afla informaţii avizate. Spre exemplu, le oferim femeilor sfaturi date de medicii din spitalul nostru despre cezariană, diabet şi sarcină, hipertensiune şi sarcină”, spune prof. dr. Gheorghe Peltecu.
Este important ca gravidele să acceseze informaţii de bun-simţ. Majoritatea femeilor sunt femei sănătoase, iar sarcina trebuie urmărită în mod fiziologic. Multe gravide sunt speriate că sarcina înseamnă o serie de renunţări. Gravida trebuie încurajată să facă ceea ce simte.
Cele mai năstruşnice mituri despre sarcină:
- vopsitul părului
- călătoria cu avionul
- mâncatul fructelor de mare
Anestezia epidurală - este indicată sau nu?
Aceasta este oferită de obstetrician oricărei gravide care are nevoie de ea. Ea uşurează foarte mult durerea în travaliu, dar sunt femei care îşi gestionează foarte bine travaliul şi nu au nevoie de anestezie, precizează prof. dr. Peltecu.
„Anestezia epidurală nu afectează în niciun fel copilul”, ne asigură prof. dr. Gheorghe Peltecu.
În Spitalul Filantropia nu se dau reţete de niciun fel, inclusiv anestezia epidurală este oferită gratuit oricui are nevoie.
Naşterea prin cezariană doare?
Durerea după cezariană este redusă, iar medicamentele controlează foarte bine durerea.
Naşterea acasă este realizabilă?
Problema naşterii la domiciliu este legată foarte mult de siguranţă. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă mama sau copilul suferă dificultăţi şi ar avea nevoie de transport la spital. Moaşele care popularizează această variantă trebuie să aibă experienţă. Spitalul public este locul unde acestea trebuie să dobândească experienţă. Moaşele trebuie să înveţe foarte bine asistarea naşterii şi după aceea să se exprime privind extinderea sistemului.
Travaliul la prima naştere este mai lung?
Da, dar sunt femei care reuşesc să nască uşor şi la prima naştere.
Epiziotomia se foloseşte în exces?
„În Filantropia, epiziotomia nu este de rutină. Noi explicăm pacientelor că este generatoare de complicaţii, hemoragice, dureri, micile rupturi pot fi mai simplu de rezolvat după naştere decât epiziotomia”, explică prof. dr. Gheorghe Peltecu.
În Filantropia există singurul departament de Medicină Fetală din Bucureşti, unde activează specialişti formaţi în Anglia, care diagnostichează şi tratează sarcinile cu probleme. La spitalul nostru avem ceea ce se numeşte clinica femeii.
Există o incidenţă mai mare a sarcinilor cu complicaţii în ultimii ani?
Nu există date în acest sens, dar acestea sunt mai bine studiate şi depistate.
Naşterea naturală este posibilă în cazul în care copilul are circulară de cordon?
„Naşterea naturală este posibilă chiar şi atunci când cordonul ombilical este înfăşurat în jurul gâtului copilului. Simpla prezenţă a cordonului în jurul gâtului nu este un argument pentru naşterea prin cezariană. Circulara de cordon este un exces care explică rata mare a cezarienelor”, subliniază prof. dr. Peltecu.
Gravida poate folosi multe medicamente în timpul sarcinii dacă beneficiile depăşesc riscurile.
Expoziţie fotografică outdoor la Spitalul Filantropia
Vineri, 4 septembrie, la Spitalul Filantropia va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografie, lucrările fiind expuse pe gardul unităţii medicale.
„Am păstrat aspectul exterior al Spitalului Filantropia, dar în interior este unul dintre cele mai moderne spitale, cu o dotare de excepţie şi cu o echipă medicală formată în străinătate”, arată prof. dr. Gheorghe Peltecu.