Medici din Elveţia au pregătit doctori şi moaşe din România pentru intervenţii la naşteri dificile
1Şapte echipe de doctori, moaşe şi asistenţi de la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti au fost pregătite de medici de la Spitalul Universitar din Basel pentru a lucra mai bine la intervenţiile în urgenţe ce pot apărea la naşterile dificile.
Cursurile de pregătire au urmărit şi optimizarea comunicării în echipele de medici, astfel încât aceştia să poată lua decizii rapide în situaţii critice, arată Mediafax.
„Scopul cursului a fost ca medicii implicaţi în aducerea pe lume a unui copil - obstetricianul, anestezistul, moaşa şi neonatologul - să lucreze mult mai bine în echipă, să comunice mai mult şi mai bine, să aibă mai multă încredere în ei, ca în final să aibă capacitatea de a lua decizii rapide în situaţii critice”, a declarat managerul Spitalului Filantropia, prof. dr. Gheorghe Peltecu.
Echipa de medici din Basel a venit în Capitală şi a pregătit şapte echipele formate din români, echipe ce cuprindeau fiecare câte un medic şi o moaşă care, la rândul lor, vor pregăti în perioada următoare alte echipe. La curs au participat alte 30 de persoane cu pregătire medicală, care îşi desfăşoară activitatea în Spitalul Filantropia.
Cursul a presupus simularea unor manevre în naşterile dificile şi a pus accent pe măsurile care trebuie luate rapid pentru a rezolva diferite probleme.
„Simularea medicală reprezintă o metodă educaţională care oferă posibilitatea de a practica în mod deliberat şi de a repeta activităţi medicale cu risc ridicat sau rar întâlnite, precum şi exersarea abilităţilor tehnice cu diverse grade de complexitate într-un mediu sigur, lipsit de impact direct asupra pacienţilor”, a explicat managerul spitalului.
Spitalul Filantropia este cea mai veche clinică de obstetrică şi ginecologie din România, înfiinţată în anul 1813. La 125 ani de la înfiinţare, spitalul a fost modernizat, cu respectarea arhitecturii originale.