Cea mai mică inimă artificială din lume, creația studenților de la Facultatea de medicină din Iași. Proiectul, prezentat la o competiție din Japonia
0Mai mulți studenți ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume, dar şi una pentru adulţi. Proiectul va fi prezentat mâine în finala unei competiţii mondiale de profil din Japonia.
Inima artificială pentru nou-născuți şi copii, dar care poate fi proiectată și pentru adulți, este controlată printr-o aplicaţie instalată pe telefonul mobil. Dispozitivul este fabricat din materiale compozite superioare pe bază de titan și are o durată de funcţionare de peste 90 de ani.
Alexandru Pleşoianu, coordonatorul proiectului inițiat de studenții facultății de Bioinginerie medicală din cadrul Universității ieșene, a declarat că inima artificială pentru bebeluşi prezentată în Japonia este adaptată în întregime corpurilor micuţe. „Cea mai mică inimă artificială din lume este surpriza pe care o oferim anul acesta. Facem asta pentru că vrem să ajutăm persoanele care au nevoie, care au probleme cardiace", a precizat acesta.
Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și cercetătorii care îi coordonează au câștigat anul trecut o competiție în Statele Unite, cu prototipul unei inimi artificiale pentru adulți. Acum au reușit să creeze și o inimă artificială pentru copii. „Această inimă este proiectată pentru a fi utilă de la naștere, deci de la nou-născut, până la aproximativ 5 ani. Este proiectată astfel încât să se adapteze și să își dezvolte geometria odată cu creșterea copilului", mai explică Alexandru Pleșoianu.
Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate şi morbiditate în Uniunea Europeană, iar România are o rată de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană.
Dispozitivele artificiale de pe piață, care înlocuiesc cu succes cordul, sunt concepute numai pentru adulți și ajung să coste, în prezent, chiar și 200.000 de euro.