Ce trebuie să ştii despre hernia inghinală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În foarte multe cazuri, hernia inghinală nu doare şi nu provoacă niciun fel de disconfort. Ea apare sub forma unei umflături în zona inghinală, situată între coapsă şi abdomen. Când devine dureroasă, ea trebuie operată.

În viaţa intrauterină, între abdomen şi organele genitale există o punte de comunicare numită canal inghinal. El permite coborârea testiculelor în scrot în cazul băieţilor. În mod normal, el ar trebui să se închidă imediat după naştere, pentru a nu permite retragerea testiculelor înapoi în abdomen.

Însă, uneori, el nu se închide complet şi permite ţesuturilor din abdomen să iasă prin peretele abdominal, formând, într-un interval de câteva luni de la naştere, o umflătură, însoţită sau nu de durere. Şi fetele au acest canal inghinal, prin urmare şi ele pot să dezvolte hernie inghinală.

Muşchii  abdominali se slăbesc

Odată cu înaintarea în vârstă sau ca urmare a unei presiuni formate în cavitatea abdominală (care poate apărea în timpul sarcinii sau poate fi cauzată de tusea frecventă, de obezitate, de constipaţie sau de ridicarea de greutăţi în timpul activităţilor casnice sau la antrenamentele sportive), muşchii abdominali se slăbesc şi intestinele ies, sub forma unei protuberanţe sub piele, printr-un „punct slab" al peretelui abdominal din partea sa inferioară (inghinală).

În cazul bărbaţilor, umflătura poate apărea şi sub forma unei creşteri în dimensiuni a scrotului, iar la femei, umflătura se poate observa la nivelul labiei mari.

Blocarea intestinului este o urgenţă

Multe hernii nu au simptome sau pot da cel mult o senzaţie de greutate şi de arsură locală. Când durerile apar brusc şi sunt intense, însoţite sau nu de greaţă şi de vomă, este semn că intestinul a rămas blocat în hernie şi s-a strangulat. Aceste cazuri sunt o urgenţă medicală.

Cum se tratează modern

Singurul tratament al herniei este operaţia, care poate fi deschisă sau laparoscopică. Ambele metode presupun împingerea în abdomen a intestinului şi a peritoneului şi apoi închiderea, prin sutură, a defectului din peretele abdominal.

O soluţie modernă, care reduce riscul de recidive (cauzate de presiunea pe care viscerele reintroduse în abdomen o exercită asupra suturii) constă în fixarea  unei plase peste defectul din peretele abdominal. Aceasta se coase pe marginile peretelui şi preia tensiunea de la nivelul suturii.  Pe suportul respectiv se formează o cicatrice foarte rezistentă.

Când se intervine chirurgical

Dacă hernia inghinală nu se manifestă în niciun fel, intervenţia chirurgicală nu este necesară, dar trebuie ţinută sub observaţie de un medic.

Unele hernii rămân mici şi nu provoacă niciodată disconfort. Unii medici recomandă însă operaţia chiar şi atunci când nu există simptome, pentru a preveni apariţia strangulării. La bebeluşi şi la copii, hernia inghinală trebuie corectată chirurgical chiar dacă nu este dureroasă, întrucât riscul de strangulare este mult mai mare decât la adulţi.

Specialistul nostru
Dr. Cătălin Copăescu

medic primar
chirurgie generală
Spitalul „Sf. Ioan"
din Bucureşti


Peretele abdominal nu poate fi reparat neglijându-se cauza herniei inghinale. Trebuie investigată înainte existenţa unor suferinţe care ar fi putut duce la scăderea rezistenţei peretelui abdominal, cum ar fi bolile respiratorii asociate cu tuse cronică, bolile colonului şi rectului (inclusiv tumorile de la acest nivel) care se manifestă prin constipaţie, afecţiunile aparatului urinar (adenomul de prostată), care determină micţiuni dificile, bolile consumptive (inclusiv cancerele) şi afecţiunile ţesutului conjunctiv.

Pericol

Hernia strangulată poate duce la cangrenă şi la peritonită dacă nu este operată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite