Ce modificări apar la nivelul organelor sexuale masculine pe măsura înaintării în vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrâneţea produce schimbări la nivelul întregului organism
Bătrâneţea produce schimbări la nivelul întregului organism

La fel ca orice altceva din natură şi organele genitale masculine suferă modificări pe durata întregii vieţii. Fiecare fază de schimbare este controlată de nivelul de testosteron.

Undeva, între 9 şi 15 ani, glanda pituitară secretă hormoni care comandă organismului să înceapă producerea de testosteron. Începe astfel pubertatea şi aceasta aduce cu ea schimbări. Testiculele, scrotul, pensiul şi părul pubian încep să crească. Nivelurile cele mai înalte de testosteron sunt atinse în jurul vârstei de 20 de ani, urmând ca, între 20 şi 40 de ani, să înceapă să scadă uşor.

După 40 de ani, corpul începe, încet-încet, să producă o cantitate tot mai mare din proteina numită globulina de legare a hormonilor sexuali - SHBG - şi care, prezentă în sânge alături de testosteron reduce cantitatea de hormon masculin pe care corpul o poate folosi, potrivit site-ului de ştiti medicale webmd.com.

În paralel cu reducerea nivelului de testosteron, alte modificări intervin la nivel părului din zona pubiană care, la fel ca şi cel din alte zone ale corpulu,i devine mai fragil şi de culoare gri. Se poate întâmpla ca dimensiunea penisului să nu mai pară la fel de mare însă acesta nu se schimbă chiar deloc.De vină pot fi însă straturile de grăsime adunate în jurul zonei genitale şi care pot îngropa penisul, făcându-l să pară mai mic.

Curburi produse de traumatisme

Pentru un număr redus de bărbaţi, penisul poate suferi curburi care-i afectează mărimea şi funcţiunea. Afecţiunea medicală se numeşte boala Peyronie  şi este produsă de cicatrizarea ţesutului erectil ca urmare a unui traumatism suferit. Curbarea poate fi atât de severă încât să împiedice menţinerea erecţiei sau penetrarea. Boala poate fi corectată prin medicaţie sau printr-o intervenţie chirurgicală.

Testiculele, acele organe care se află în interiorul scrotului, sunt cele care produc sperma. Odată cu diminuarea cantităţii de testosteron din corp şi sperma devine mai puţină, iar organele se micşorează.

Rolul scrotului este acela de a regla temperatura testiculelor. El este străbătut de o reţea musculară care îl ajută să se contracte şi să se relaxeze, respectiv să aducă testiculele mai aproape de corp atunci când temperatura scade, sau, dimpotrivă, atunci când temperatura creşte. Pe măsura înaintării în vârstă elasticitatea musculară scade, iar scrotul rămâne în poziţie lăsată cea mai mare parte a timpului.

Acumulare de lichid în scrot

La peste 40 de ani se poate întâmpla ca, în scrot să se acumuleze lichide. Acesta pentru că fie corpul produce prea mult lichid, fie acesta nu mai poate fi drenat cum trebuie. În general, afecţiunea nu este însoţită de durere. Dacă observaţi vreo protuberanţă sau simţiţi în vreun fel disconfort, atunci este cazul să vă adresaţi unui medic specialist.

Reţeaua nervoasă din jurul penisului devine mai puţin sensibilă pe măsură ce vârsta înaintează. Această înseamnă o excitare mai dificilă şi un orgasm obţinut mai greu. Când nivelul testosteronului scade, apar şi disfuncţiile erectile. Se pierde din rigiditate, dar nu şi posibilitatea de a penetra în timpul actului sexual.

Dar, probabil, cea mai comună problemă care se iveşte este inabilitatea de a mai putea reţine fluxul de sânge la nivelul penisului. Atunci când se întâmplă, există posibililtatea de a avea erecţie, dar aceasta nu poate fi menţinută. Sângele circulă, însă din pricina bătrâneţii ţesutul erectil nu-l mai poate reţine, rezultatul fiind acela al pierderii rigidităţii.

Schimbările de la nivelul organelor genitale şi a sexualităţii sunt o parte normală a îmbătrânirii organismului. Adresaţi-vă medicului dacă aceste schimbări vp afectează viaţa şi relaţiile cu partenera. Multe dintre tratamente dau rezultate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite