Ce aliment ar trebui să consume obligatoriu pacienții cu diabet în postul Paștelui. Medic: „Este vital pentru sănătatea lor”
0Semnal de alarmă din partea medicilor! Alimentele pe care le consumăm în postul Paștelui, deși sunt mult mai sănătoase decât ceea ce mâncăm în restul anului, ne pot băga în spital. „Pacienții care suferă de diabet sunt cei mai expuși riscurilor”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Însă pericolele planează asupra oricăruia dintre noi dacă nu suntem atenți ce cumpărăm și de unde cumpărăm. „Botulismul este o afecțiune care ucide”, mai spune medicul.

O greșeală des întâlnită pe care o fac cei care țin post în această perioadă este abuzul de carbohidrați, în special cartofi. Pentru că nu avem voie să consumăm carne, ouă și lactate, ne îndreptăm spre meniuri vegetariene. Fructele și legumele sunt în această perioadă la mare căutare, în special cele care conțin carbohidrați. Motivul? Pe românește, țin de foame.
Iar cartofii sunt, din acest punct de vedere, pe primul loc. „Alte surse sănătoase de carbohidrați mai sunt și quinoa, ovăz, cartofi dulci, ciuperci, năut, nuci, linte, fasole păstăi, soia, legume verzi sau orez brun. Însă, atenție! Un pacient diabetic are voie să consume în medie 180 de grame de carbohidraţi pe zi”, explică medicul. „Însă, în perioada postului această cantitate se dublează sau chiar se triplează, lucru care se reflectă în valorile crescute ale glicemiei”, continuă specialistul.
Lipsa proteinei de origine animală face ca pacientul să simtă mai repede senzaţia de foame, iar asta înseamnă înmulțirea meselor zilnice. Prin urmare, o cantitate mai mare de mâncare la care se adaugă o cantitate mai mare de carbohidrați pot agrava diabetul. „Numărul crescut de carbohidraţi din dietă, împreună cu cea a porţiilor de mâncare asociată cu creşterea frecvenţei meselor, duce la dezechilibrarea diabetului”.
Persoanele cu diabet trebuie să consume obligatoriu pește
Cum ar trebui să procedăm? Consumul de pește este esențial mai ales în cazul pacienților cu diabet, recomandă medicul Florin Roșu. „Sursa principală de proteine în timpul postului este carnea de pește. Proteinele reprezintă un nutrient esențial pentru funcționarea corpului. Mușchii, oasele, părul, ochii, organele, mulți hormoni și enzime sunt formate în principal din proteine. Deci, ținând cont că în timpul postului nu se pot consuma alte alimente bogate în proteine (produse lactate, ouă, carne), consumul de pește este vital”.
Mai mult, știm cu toții că senzația de sațietate este oferită de proteina de origine animală. Evident, lipsa acestui macronutrient din timpul perioadei de post, duce la creșterea frecvenței consumului de alimente și respectiv la un consum crescut de carbohidrați.
Femeile gravide, persoanele în vârstă și copiii nu ar trebui să țină post
Postul nu este benefic copiilor, întrucât, până în jurul vârstei de 14 ani, corpul are nevoie permanentă de un complex de elemente nutritive esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, mai spune medicul infecționist. „Organismul copiilor nu este pregătit pentru a face faţă unor astfel de carenţe. Privarea copiilor de calciul conţinut de produsele lactate are consecinţe importante asupra dezvoltării sistemului osos, dar şi endocrin. Postul nu este benefic nici persoanelor în vârstă, cu multiple comorbidități, acestea reprezentând o categorie susceptibilă la carențe alimentare, care le pot agrava patologiile cronice”.
Femeile însărcinate sau cele care alăptează au nevoie și ele de o alimentație diversificată, care să asigure toți nutrienții necesari atât lor, cât și fătului sau sugarului. „Reducerea consumului de calorii și nutrienți esențiali, precum și riscul de deshidratare, pot afecta producția de lapte”.
În timpul perioadelor de post „negru”, când nu se consumă nici apă, nici alimente, poate apărea deshidratarea, care se poate manifesta prin dureri de cap, oboseală și vertij. Astfel, lipsa alimentației poate duce la iritabilitate, oboseală severă și scăderea capacității de concentrare.

Botulismul, pericolul din conserve
Un aliment consumat frecvent în perioada postului îl reprezintă conservele preparate în casă, dar şi cele produse industrial, pe care le găsim în magazine. Însă, dacă nu sunt corect preparate termic, acestea pot fi contaminate cu o bacterie numită Clostridium botulinum, care produce botulism. „Această toxină a fost găsită în conservele care conţin puţin acid, cum ar fi cele de sfeclă, ciuperci sau fasole verde, dar şi în conservele de peşte sau în semipreparate de tipul cârnaţilor sau al şuncii. Metodele de conservare a alimentelor prin adăugarea de ulei la suprafaţa acestora produc condiţii de anaerobioză, fapt care favorizează producerea de toxină botulinică”.
Simptomele botulismului alimentar apar la aproximativ 12-36 de ore de la ingestia alimentelor contaminate, mai explică medicul. Prin urmare, este extrem de importantă prezentarea precoce la doctor pentru instituirea rapidă a tratamentului „Această boală determină paralizia rapid progresivă a mușchilor striați, apariția insuficienței respiratorii acute, care, în cazul prezentării tardive la medic, poate fi fatală, ducând la deces”.
Botulism, simptome
Perioada de debut a bolii, instalată la 4-24 de ore de la eliberarea toxinei în organism, este caracterizată de afectarea nervilor cranieni și se manifestă prin:
- Tulburări de vedere: fotofobie (sensibilitate dureroasă la lumină), diplopie (vedere dublă), ptoză palpebrală (căderea pleoapei), nistagmus (mișcări sacadate ale globilor oculari pe orizontală sau verticală);
- Tulburări de vorbire: dizartrie (afectarea vitezei, fluenței și clarității sunetelor pe care le produce vorbitorul), disfonie (răgușeală);
- Tulburări de deglutiție (înghițire cu dificultate a hranei și lichidelor);
Perioada de stare apare la 1-6 săptămâni de la eliberarea toxinei și se manifestă prin:
- Accentuarea tulburărilor nervoase specifice fazei de debut;
- Paralizii ale nervilor motori periferici: xerostomie (uscăciune bucală), constipație, retenție de urină;
- Tulburări ale activității musculare: mers nesigur, paralizie flască simetrică, paralizie progresivă a diafragmei și mușchilor respiratori accesori care duc la insuficiență respiratorie;
- Somnolență, hipercapnie (creșterea concentrației de dioxid de carbon în sânge), cianoză (colorația albăstruie a tegumentelor/mucoaselor) datorate sindromului de insuficiență respiratorie acută;
- Stare pseudocomatoasă
O capcană frecventă în care mulți oameni cad în perioada postului este reprezentată de faptul că aceștia decid să consume în locul alimentelor de origine animală, alimente semipreparate din supermarketuri. Acestea conțin o multitudine de aditivi, fapt care poate duce la probleme de sănătate. „În concluzie, postul nu înseamnă doar regim alimentar, ci reprezintă o stare de bine, de introspecție, în care, pe lângă necesitatea unei diete echilibrate, trebuie șă avem și un comportament corespunzător. În cazul oamenilor cărora nu le este indicat postul alimentar, o modalitate de a ține post ar fi să încerce să fie cât mai buni cu cei din jur”, a mai declarat medicul Florin Roșu.