Video Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”

0
Publicat:

Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.

Carnea porcului sacrificat trebuie testată FOTO: arhiva/Adevărul
Carnea porcului sacrificat trebuie testată FOTO: arhiva/Adevărul

Sacrificarea porcului de Crăciun încă este un ritual la care românii țin. Din fericire, cei mai mulți au înțeles și pericolul pe care consumul de carne de la porci bolnavi îl prezintă, așa că examenul trichineloscopic prin intermediul căruia se depistează trichinella spiralis se realizează pe scară largă. Costul acestui serviciu oscilează în funcție de cabinetul medicului veterinar, prețul situându-se între 30 și chiar 80 lei/probă. Deși poate părea mult, riscul pe care ni-l asumăm dacă nu-l facem este enorm, spune medicul veterinar Ion Bozgă, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt, pentru „Adevărul”.

Examenul e foarte important, pentru că parazitul trichinella spiralis, care trăiește în organismul porcului, dacă ajunge prin consum de carne la om - o singură larvă pătrunsă în corpul omului - îi declanșează boala. Fața se tumefiază, începe starea de vomă, stare de rău. Porcul însă trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu are niciun semn de boală. Chestiunea asta induce în eroare proprietarul. Porcul mănâncă, nu are nimic, e sănătos”, explică medicul.

Șobolanii sunt cei care le transmit porcilor boala. „Mai ales la țară, la gospodăriile populației, oamenii dau mâncare și nu stau să păzească porcul atunci când mănâncă. Se duce șobolanul și porcul îl mănâncă. Dacă șobolanul este bolnav de trichină, îmbolnăvește porcul. Nu se transmite decât prin consum de carne cu trichină. (...) Gospodarul de obicei nu fierbe foarte bine carnea și o mănâncă, mai ales în fripturi, mai în sânge. Imediat larvele ajunse în stomac se dezvoltă și, în funcție de numărul de larve pe care-l consumă omul, aflate în bucata aceea de carne, cu cât sunt mai multe, cu atât starea de boală în câteva ore se poate evidenția”, precizează medicul.

Cât de mare este pericolul

În cazul infestării, a doua zi cel târziu apare voma, iar persoana afectată trebuie să ajungă la spital pentru tratament. „Unul din marile pericole pe care îl prezintă aceste larve este că ele se instalează în musculatura netedă, inclusiv în mușchiul inimii, și perforează. Aceste larve, pentru a se proteja, secretă o substanță din calciu și se acoperă de jur-împrejur și perforează mușchiul. Și așa fac gaură în mușchiul inimii și putem face infarct”, continuă medicul veterinar Ion Bozgă.

Boala există și cazuri sunt depistate în fiecare an, atrage medicul atenția. Ultimul caz a fost la un porc cumpărat de o familie care de aproximativ 25 ani muncește în Germania.

Mi-au adus două probe, nu au fost bune, m-am dus și am recoltat de la ei și a ieșit pozitiv. Plecau a doua zi în Germania, l-am și îngropat imediat. Mi-am dat seama ce înseamnă educația, sunt plecați de 25 de ani. Și au zis – nu mâncăm înainte”, a adăugat medicul.

Specialistul insistă asupra faptului că animalul infestat nu prezintă niciun fel de simptom de boală, iar persoana care îl sacrifică nu poate avea control nici chiar dacă animalul este crescut în propria gospodărie.

Parazitul din carne moare dacă aceasta este preparată la temperatură înaltă, pentru suficient timp, sau dacă aceeași carne este congelată la minus 30 grade Celsius (condiție aproape imposibil de îndeplinit acasă), distrugerea cărnii impunându-se categoric în cazul în care examenul trichineloscopic are rezultat pozitiv. 

Ce carne alegem pentru examinare

Medicii veterinari au astăzi aparatură performantă în cabinete, spune medicul Ion Bozgă, astfel încât, dacă și a doua condiție - recoltarea probei din zona în care, în cazul infestării, există cu siguranță larvele – este îndeplinită, depistarea bolii se face în doar câteva minute.

„Examenul se face dintr-o bucățică de 50-100 grame de carne din pilierul diafragmatic, sau, dacă nu, din mușchii intercostali. Dar cel mai bine e din pilierul diafragmatic, pentru că dacă nu este acolo parazitul, nu se află pe nicăieri. După care poate să fie consumată carnea fără nicio emoție. E examenul pe care noi îl facem cu cea mai mare atenție și cu cea mai mare teamă, deși avem aparate foarte sofisticate, fiecare cabinet are aparatura pe care o au și cei de la laboratorul sanitar-veterinar din Slatina. Numai că este bine ca cetățenii să știe să se ducă la aceste cabinete, să nu consume carne neexaminată”, insistă medicul.

Examinarea, deși pare floare la ureche, nu este un demers totdeauna simplu, iar asta pentru că proprietarii de animale, neștiind de unde trebuie recoltată proba, vin cu bucățele de carne din diverse locuri. Dacă porcul nu are o infestație masivă, mai spune medicul, există riscul să nu fie surprinsă.

În situația când avem dubii, se trimite proba la laborator și se face alt tip de examen, durează două ore, este mult mai complicat, și acela stabilește dacă este sau nu trichină. Adică este un examen care are riscul lui și cu emoțiile lui pentru serviciile veterinare. De aceea colegii mei știu, i-am chemat, au fost instruiți, au văzut la laboratorul județean probe cu trichină ca să se reîmprospăteze imaginea”, a mai spus dr. Bozgă.

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică explică, într-un articol postat pe site-ul INSP, care sunt simptomele bolii la om, precizând totodată că imunitatea, în cazul trecerii prin boală, este de scurtă durată, fiind posibile reinfectări.

În primă fază boala determină greață, vărsături, diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, oboseală. Când se produce invazia larvelor nou-formate în sistemul circulator apar durerile de mușchi, edeme în zoan ochilor și a feței, mâncărimi, tulburări neuropsihiatrice, respiratorii și cardiace etc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite