Care-i cea mai bună metodă de a te lăsa de fumat? Un test de sânge ar putea deţine răspunsul
0
Un test de sânge ar putea ajuta oamenii să aleagă metoda anti-fumat care să le ofere cea mai mare şansă de a scapa de viciu, relevă un studiu recent apărut în revista medicală „The Lancet“.
Lupta cu patima fumatului nu e de ieri, de azi. Există o listă întreagă cu metode renunţare la viciu, dezvoltate de-a lungul timpului. Cu toate acestea, o largă majoritate a celor care încearcă să se lase de viciu, eşuează. Potrivit studiilor, circa 60% dintre oamenii care vor să scape de ţigări se reapucă de fumat în prima săptămână de tentative de abandon, notează BBC News.
O analiză a sângelui ar putea creşte semnificativ şansele de succes în această privinţă, sugerează un studiu publicat în revista medicală „The Lancet“.
Analiza se bazează pe măsurarea vitezei cu care organismul unei persoane descompune nicotina.
Nicotina este una dintre substanţele din ţigări care dau cea mai puternică dependenţă, fumătorii simţind nevoia să pună ţigara în gură de fiecare dată când nivelul de nicotină din organism scade.
Autorii studiului cred că persoanele care procesează nicotina mai repede dezvoltă o dependenţa mai mare şi au dificultăţi mai mari atunci când încearcă să renunţe la fumat.
În cadul studiului, cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania, SUA, au înscris 1.240 de fumători în diferite programe menite să-i ajute să se lase de fumat şi au analizat sângele voluntarilor pentru a afla ritmul în care este descompusă nicotina.
Voluntarii au primit fie un plasture cu nicotină, fie un medicament numit vareniclină, folosit pentru tratarea dependenţei de nicotină, fie un placebo.
Vareniclina este un medicament care nu conţine nicotină, disponibil pe bază de reţetă. Doctorii trebuie să evalueze potenţialele sale efecte secundare, incluzând riscul de depresie şi suicid, ţinând cont de daunele provocate de continuarea fumatului.
Totodată, toţi voluntari au avut, de asemenea, acces la şedinţe de consiliere.
Cercetătorii au constatat că persoanele care procesau nicotina într-un ritm normal aveau şanse mai bune de a reuşi să se lase de fumat prin folosirea vareniclinei, faţă de cei care foloseau plasturi cu nicotină.
Pe de altă parte, voluntarii care descompuneau nicotina mai lent au avut rate de succes similare în cazul toturor metodelor folosite, dar au raportat mai multe efecte secundare în urma folosirii vareniclinei.
Dacă aceste teste ar fi folosite, oamenii ar putea avea şanse sesizabile de a încheia cu succes încercările de renunţare la fumat“, a subliniat profesorul Caryn Lerman, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.
Specialiştii au concluzionat că pentru persoanele care metabolizează în ritm normal nicotina, şansele de a reuşi să renunţe la fumat ar fi mai mici dacă se folosesc plasturi cu nicotină, dar s-ar dubla dacă s-ar folosi vareniclina. În schimb, pentru cei care metabolizează nicotina lent, plasturii cu nicotină, mai ieftini, ar putea fi cea mai bună opţiune.
Teste sangvine pentru a verifica viteza de descompunere a nicotinei sunt folosite în prezent în laboratoarele de cercetare, dar savanţii spun că ar putea fi dezvoltate cu uşurinţă pentru utilizare pe scară largă.