Care este impactul taților în vârstă asupra copiilor lor. Un studiu recent arată problemele la care sunt expuși bebelușii care au părinți trecuți de 45-50 de ani
0Tot mai mulți bărbați aleg să devină tați la vârste înaintate, însă această decizie poate avea consecințe neașteptate asupra sănătății copiilor. Un nou studiu american arată că nou-născuții ai căror tați au peste 50 de ani au un risc semnificativ mai mare de a se confrunta cu probleme de sănătate la naștere, cum ar fi nașterea prematură sau necesitatea internării la terapie intensivă neonatală.
Motivele acestei tendințe sunt neclare, dar urologul Albert Ha de la Universitatea Stanford, SUA, și colegii lor notează că aceasta este adesea atribuită „preocupărilor diminuate privind „ceasul biologic” masculin și dorinței de stabilitate educațională și financiară înainte de a întemeia o familie”, potrivi sciencealert.com
Un studiu din 2018 a identificat multe dintre riscurile paternității mature, folosind date din 2007 până în 2016 pentru peste 40 de milioane de născuți vii din SUA.
Datele au arătat că bebelușii născuți din tați cu vârsta peste 35 de ani au fost expuși unui risc mai mare de a dezvolta probleme adverse, cum ar fi greutate mică la naștere, convulsii și probleme de respirație imediat după naștere.
Și cu cât un tată era mai în vârstă, cu atât riscul este mai mare. În cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani sau mai mult, copilul ar putea avea cu 14% mai multe șanse de a se naște prematur, iar în cazul unui bărbat de 50 de ani sau mai mult, riscul crește la 28%.
Cercetătorii au analizat cele peste 46 de milioane de nașteri raportate în SUA din 2011 până în 2022 și s-a constatat că vârsta medie paternă a crescut constant de la 30,8 ani în 2011 la 32,1 ani în 2022, iar proporția nașterilor care implică tați în vârstă de 50 de ani sau mai mult a crescut de la 1,1 la sută în 2011 la 1,3 la sută în 2022. Este o creștere mică, dar semnificativă, apreciază autorii studiului.
„Vârsta paternă a afectat, de asemenea, fertilitatea, traiectoria sarcinii și sănătatea copilului”, scriu autorii .
„Afecțiunile legate de vârstă, cum ar fi disfuncția erectilă și hipogonadismul, afectează fecunditatea paternă, în timp ce vârsta înaintată este asociată cu scăderea volumului, motilității și morfologiei spermei”.
Cercetările au legat, de asemenea, vârsta paternă mai înaintată de scăderea calității spermei, ceea ce înseamnă că pachetele mici de gene care contribuie cu jumătate din ADN-ul unui copil sunt mai susceptibile de a fi afectate de fragmentarea ADN-ului, numere anormale de cromozomi, mutații noi și modificări epigenetice.
„În general, acumularea de modificări la bărbații în vârstă poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni precum autismul, cancerele pediatrice, acondroplazia și schizofrenia, scăderea probabilității de succes a ART și creșterea riscului de complicații perinatale”, scriu autorii.
Această cercetare este publicată de JAMA Network Open.