Video Capsula endoscopică, noua metodă modernă de investigare a intestinului subțire la Timișoara

0
Publicat:

Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara introduce o metodă inovatoare pentru investigarea intestinului subțire: capsula endoscopică, un dispozitiv de dimensiunea unui comprimat de vitamină, echipat cu o cameră video miniaturizată.

Capsula endoscopică, dispozitivul de investigarea intestinului subțire FOTO: captură video, Facebook
Capsula endoscopică, dispozitivul de investigarea intestinului subțire FOTO: captură video, Facebook

Capsula endoscopică este un dispozitiv de mărimea unui comprimat de vitamină. Este prevăzută cu o cameră video miniaturizată, performantă, având o sursă de lumină și o baterie. Capsula înregistrează și stochează imagini în timp ce traversează tubul digestiv, imaginile fiind transmise apoi unui aparat fixat, printr-o centură, pe abdomenul pacientului”, se precizează într-un comunicat de presă al unității medicale. 

Această metodă reprezintă cea mai avansată tehnică pentru investigarea intestinului subțire, o zonă dificil de analizat prin metodele tradiționale precum endoscopia sau colonoscopia.

Capsula endoscopică este destinată pacienților ce prezintă sângerări digestive de cauză necunoscută, celor cu tumori intestinale, boală celiacă refractară, boală Crohn localizată la nivelul intestinului subțire, pacienților cu anemie feriprivă, cu polipoză adenomatoasă familiară, celor cu anomalii vasculare”, explică dr. Diana Popițiu, medic primar gastroenterolog la spital.

Pacientul înghite capsula endoscopică cu un pahar de apă, sub supravegherea medicului gastroenterolog. Odată ingerată, dispozitivul transmite imagini către un aparat extern fixat pe abdomen, pe care pacientul trebuie să-l poarte pe durata investigației. „După aproximativ 30 de minute, capsula ajunge în intestinul subțire, unde timp de 4-5 ore captează mii de imagini pe care le transferă în dispozitivul extern, ataşat pe centură. Într-un interval de aproximativ 12 ore, capsula va fi eliminată, odată cu scaunul, detaliază dr. Popițiu.

Pentru ca rezultatele să fie precise, pacienții trebuie să urmeze o dietă lichidă și un tratament pregătitor cu 24 de ore înainte. Activitățile fizice intense sunt de asemenea interzise pentru a preveni alterarea calității imaginilor.

Această metodă minim invazivă oferă un confort sporit pacienților, deoarece nu necesită sedare, spre deosebire de colonoscopie sau gastroscopie. Totuși, există câteva contraindicații: „nu se administrează copiilor, pacienților cu tulburări de deglutiție, pacienților cu istoric de ocluzii intestinale sau la care se suspicionează o stenoză la nivelul tubului digestiv”, adaugă dr. Popițiu.

Investigația este disponibilă contra cost, în urma unui consult gastroenterologic. Consultația inițială este gratuită pentru pacienții care prezintă un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite