Căldura sporeşte nervozitatea. Ce alte modificări ale comportamentului uman mai apar
0Căldura are un impact direct asupra stării de oboseală. Pe caniculă, ne simţim goliţi de energie şi suntem mai iritabili decât de obicei, reamintesc specialiştii.
„Când este foarte cald, temperatura corpului creşte. Pentru a o regla corpul trebuie să cheltuiască mai multă energie, fapt care pune presiune pe organism provocând oboseală bruscă, dureri de cap şi greaţă“, a explicat Alexandra Murcier, un medic nutriţionist, pentru site-ul madame.lefigaro.fr.
Pierderea de apă şi de minerale prin transpiraţie oboseşte şi ea corpul. „Apa şi sarea pierdute în urma transpiraţiei duc la căderi de tensiune. Această pierdere trebuie compensată punând puţină sare în sticla cu apă, dar trebuie să bem cantităţi mici“, mai spune specialistul, potrivit agerpres.ro.
Dacă meteorologii anunţă temperaturi de 30 de grade Celsius, nu încercaţi să vă doborâţi recordul de rezistenţă. „Capacităţile noastre musculare scad odată cu căldura. Ne deplasăm cu dificultate şi avem o rezistenţă mai puţin bună în sport, mai ales dacă nu ne hidratăm suficient“, a subliniat Alexandra Murcier.
Totodată, ne este greu, de asemenea, să ne recuperăm şi ne pierdem puţin din reflexe, astfel, nu mai putem să mergem repede.
Reguli pe caniculă
Beţi apă înainte de a vi se face sete, în mici cantităţi, pe parcursul întregii zile, la temperatura camerei.
Evitaţi activităţile sportive la orele din timpul zilei în care se înregistrează cele mai ridicate valori de temperatură.
Oferiţi-vă un timp mai îndelungat de recuperare după şedinţele de sport.
Optaţi pentru fructe şi legume pentru a vă hidrata.
Canicula taie foamea
În realitate, nu este vorba că ne este mai puţin foame, ci pur şi simplu corpul are nevoie de mai puţine calorii odată cu creşterea temperaturii. Astfel, avem poftă să măncăm mai lejer. În schimb, în timpul iernii, corpul arde mai multe calorii pentru a se încălzi, fapt care sporeşte senzaţia de foame.
În timpul valurilor de căldură, organismul uman este mai ocupat să îşi scadă temperatura decât să se gândească la hrană. El evită să depună alte eforturi, precum acela de a mânca şi de a digera.
Atunci când temperaturile cresc, ele pot avea o influenţă negativă asupra stării de dispoziţie. „Transpirăm şi ne simţim dezagreabil. Concluzia: devenim iritabili şi ne enervăm mai repede. Iar căldurile puternice ne enervează şi mai mult, întrucât nu suntem obişnuiţi cu ele“.
Experţii reamintesc totuşi că soarele are mai multe efecte pozitive decât negative: e bun pentru moral şi un excellent antidepresiv.
Deşi revenirea zilelor însorite în timpul primăverii îi înnebuneşte în general pe hormoni, puternicele călduri estivale pot să inhibe în unele cazuri dorinţele sexuale. „Atunci când se înregistrează peste 30 de grade Celsius la umbră, nu avem chef să prestăm o activitate intensă. Temperatura ne influenţează forma de moment, fapt care poate să determine o scădere de moment a libidoului“, a explicat Alexandra Murcier.