Buget pentru sănătate cu 33,5% mai mare decât anul trecut. Unde merg banii
0Ministerul Sănătății va avea în 2025 un buget cu peste o treime mai mare decât cel de anul trecut. Banii se vor regăsi în investițiile din infrastructură deja demarate, însă merg și către suplimentarea bugetelor unor programe naționale și altele noi, anunță secretarul de stat Alexandru Rogobete.
Oficialul din Ministerul Sănătății a anunțat marți, 4 februarie, că cele două comisii de Sănătate, din Camera Deputaților, respectiv Senat, au avizat proiectul de buget pentru Ministerul Sănătății și CNAS pentru acest an, bugetul alocat acestui domeniu fiind, conform secretarului de stat Alexandru Rogobete, unul record.
„Bugetul Ministerului Sănătății în 2025 va fi de 27,5 miliarde de lei, cu 33,5% mai mult față de 2024. Această creștere vine în sprijinul tuturor pacienților și susține dezvoltarea infrastructurii medicale și a serviciilor de sănătate. 5 miliarde de lei în plus vor fi alocați pentru continuarea lucrărilor la spitale și dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate, inclusiv dotarea cabinetelor de medicină de familie”, a anunțat Rogobete, îngtr-o postare pe Facebook.
Fonduri suplimentare de 500 milioane lei vor fi alocate finalizării și dotării celor trei centre de mari arși din Timișoara, Târgu Mureș și București.
Fonduri suplimentare, a mai dezvăluit reprezentantul Ministerului Sănătății, vor fi alocate unor programe naționale în derulare, dar și altora noi: Protejarea sănătății împotriva bolilor transmisibile; Screening neonatal pentru fenilcetonurie, hipotiroidie, fibroză chistică și alte afecțiuni; Testări genetice pentru gravide și persoane cu risc; Implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului.
Un buget mai mare decât anul trecut va fi și pentru acțiuni prioritare - ATI, AVC, Traumă etc. - și pentru mari arși, în total pentru aceste acțiuni fiind prevăzută suma de 700 milioane lei.
Conform calendarului stabilit, marți, 4 februarie, bugetul este dezbătut în comisiile reunite de specialitate. Miercuri, 5 februarie, comisiile reunite de buget analizează proiectele Legii bugetului de stat, respectiv Legii asigurărilor sociale, începând cu ora 10.30. La ora 13.00 raportul ar trebui să fie finalizat iar legile să intre în plenul comun al Parlamentului pentru dezbateri generale și pe anexe. Votul final se va da joi, 6 februarie, în plenul Parlamentului.