Bolile infecțioase cu care vine vara „la pachet”. Cum spun medicii că ne putem feri de ele

0
Publicat:

O familie mare de boli infecțioase își face apariția pe timpul verii. Denumirea medicală este cea de enteroviroze, iar principalele simptome sunt cele ce țin de sistemul digestiv, explică medicii.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic specialist infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, avertizează că nu este cazul să neglijăm bolile infecțioase transmisibile din perioada sezonului cald, pentru că, la fel ca în sezonul rece - când ne confruntăm cu viroze respiratorii și zeci de forme de răceli - vara aduce o gamă largă de afecțiuni transmisibile, cum ar fi enterovirozele, sau anumite complicații date de înțepăturile de insecte.

Aceste enteroviroze sunt infecții virale care se transmit pe cale digestivă. Această familie de enterovirusuri este o familie mare, dar cele mai frecvente sunt cele pe care noi le și izolăm în momentul în care facem anumite analize specifice. Pentru că sunt infecții care se transmit pe cale digestivă, dau în primul rând simptome digestive. Mă refer aici la scaune diareice, dureri abdominale și la acea lipsă de poftă de mâncare. Aceste simptome sunt însoțite câteodată și de dureri de cap, musculare sau articulare, tocmai datorită pierderilor de apă care au loc prin scaune diareice și vărsături”, detaliază prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Igiena, rol de aur

Potrivit specialiștilor, o febră însoțită de fenomene digestive, pe timpul verii, înseamnă, de cele mai multe ori, enteroviroză. În cazul acestui tip de virus, un rol principal îl are igiena. Și scăldatul în iazuri sau locuri necontrolate epidemiologic poate duce la o afecțiune extrem de gravă cu potențial letal.

 „Fructe și legume nespălate… Și, mai ales, mâini care nu sunt spălate înainte de masă. De exemplu, dacă mergem la o piscină care nu este controlată din punct de vedere medical, riscul este foarte mare. Sau dacă bem apă din locuri care nu sunt controlate”, adaugă medicul ieșean. 

Sezonul căpușelor

Sezonul cald aduce, în fiecare an, multe provocări pentru medici. Una dintre ele este reprezentată de cazurile de pacienţi care ajung la spital din cauza muşcăturilor de căpuşă. Astfel, printre bolile sezonul cald se numără și cele cu cale de transmitere cutanată cum ar fi boala Lyme sau boala cu o mie de fețe. Ajunge în corp prin mușcătura de căpușă, care poate transmite Borrelia Burgdoferi. În context, medicii vin cu recomandări.

Este foarte important să îndepărtaţi căpuşa cât mai repede. Se consideră că agenţii patogeni pe care îi poate transmite o căpuşă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpuşă a stat ataşată de piele timp de 36-48 de ore. Pentru îndepărtarea căpuşelor este total contraindicată folosirea metodelor tradiţionale, precum aplicarea de căldură, ceară, ulei, acetonă, vaselină”, a subliniat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

De asemenea, medicii spun că este absolut necesară vaccinării ppersoanelor care călătoresc în zone tropicale precum Africa Centrală, Africa de Sud, America Centrală, Brazilia sau Vietnam.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite