Boli cu transmitere sexuală care afectează fertilitatea. Cum păstrăm sănătatea reproductivă
010% din populaţia Terrei are dificultăţi în a obţine o sarcină. 41% din cauzele de infertilitate sunt cauzate de afecţiunie feminine, 27% au cauze masculine şi 32 % aparţin ambelor sexe, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Din multitudinea de boli ginecologice care afectează funcţionalitatea normală a aparatului genital feminin, cele care pot avea un impact major asupra fertilităţii sunt endometrioza, bolile cu transmitere sexuală, bolile chistice, ale ovarelor şi cele tumorale ale uterului, explică dr. Irina Oproiu, medic obstetrică-ginecologie în cadrul clinicii de fertilitate Gynera. Toate aceste boli nediagnosticate la timp şi netratate pot genera infertilitate, adaugă specialistul.
Endometrioza incipientă este asimptomatică
„Endometrioza este o boală în care celule endometriale active, care în mod normal tapetează cavitatea uterină, sunt prezente, în mod patologic, în alte zone: la nivelul ovarelor, trompelor, peritoneului şi în stadii avansate, chiar la nivel intestinal“, mai spune dr. . Irina Oproiu.
În evoluţia ei, endometrioza produce modificări structurale şi funcţionale la nivelul trompelor şi ovarelor, care pot fi responsabile de apariţia infertilităţii. „De obicei, endometrioza incipientă este asimptomaticaă sau se asociază cu simptome nespecifice: durere menstruală sau durere la contactul sexual. Din acest motiv, se depistează tardiv, în stadii avansate sau cu ocazia investigării infertilităţii sau durerii cronice pelviene“.
Bolile cu transmitere sexuală care afecteaza aparatul genital
O altă categorie de afecţiuni cu impact major asupra stării de sănătate a aparatului reproducător la ambele sexe este cea a bolilor cu transmitere sexuală. „Cei mai importanţi agenţi infecţiosi răspunzători de această categorie de boli sunt: Chlamydia, gonococul, agentul microbian care produce sifilis, precum şi o serie de virusuri cu transmitere sexuală - virusul herpetic, HPV, HIV, virusul hepatitic B şi C. Aceste afecţiuni au un impact negativ atât medical, cât şi social asupra subiecţilor afectaţi“.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 1 milion de boli cu transmitere sexuală sunt contactate în fiecare zi, în lume. În Statele Unite ale Americii, în 2016 au fost raportate Centrului de Control al Bolilor 1.598.354 infecţii cu Chlamydia şi 468.514 cazuri de gonoree, în condiţiile în care majoritatea acestor infecţii rămân nedepistate.
„Bolile cu transmitere sexuală sunt frecvent asimptomatice sau produc simptome nespecifice: dureri pelviene, dureri la micţiune, secreţie vaginală modificată. Nediagnosticate sau netratate, pot produce complicaţii pe termen lung sau pot lăsa sechele funcţionale, cum este infertilitatea. La femei pot produce boli inflamatorii pelviene, pot creşte riscul de sarcină extrauterină, avort spontan, naştere prematură, afecţiuni fetale şi chiar moarte fetală intrauterină. Infecţia cu Chlamydia şi gonoreea sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală ce afectează fertilitatea. De multe ori trec neobservate, iar depistarea lor se face cu ocazia investigării infertilităţii sau complicaţiilor, când deja au produs efecte ireversibile“.
Infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie virală cu transmitere sexuală. Nu are impact asupra fertilităţii, dar poate determina apariţia unor boli variate - de la papiloame benigne, şi până la cancere genitale. Este de cele mai multe ori asimtomatică şi, uneori, se poate remite spontan. Se cunosc aproximativ 100 tulpini de virus HPV, din care 40 afecteză sfera genitală. Tulpinile 16 şi 18 au potenţial cancerigen, fiind implicate în apariţia cancerului de col uterin , cancerului penian sau oral. Tulpinile cu risc scăzut generează condilomatoza genitală - papiloame sau negi.
„Pentru a depista precoce cancerul de col uterin, se recomandă la femei screeningul HPV o dată la 5 ani. La bărbaţi nu se recomandă testarea HPV de rutină, ci doar examen clinic. Pentru a preveni infecţia cu HPV, se recomandă vaccinarea fetelor, dar şi a băieţilor adolescenţi, înainte de începerea vieţii sexuale“.
Cum prevenim
Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală se face prin respectarea normelor elementare de igienă şi folosirea prezervativului, recomandă medicul. „Spre deosebire de alte metode contraceptive, care protejează în special faţă de sarcina nedorită, prezervativul protejează suplimentar şi faţă de bolile cu transmitere sexuală. Pentru infecţiile virale care beneficiază de posibilitatea imunizării - virusul HPV şi virusul hepatitei B - HVB, se recomandă vaccinarea, cea mai bună metodă de a evita infecţia“.
Odată aparută simptomatologia, este important să fie efectuat un control medical în timp util. „Tratamentul trebuie respectat cu stricteţe, pentru a evita dezvoltarea unor microorganisme rezistente la tratament şi care, ulterior, devin tot mai greu de tratat. Foarte importantă este anunţarea şi tratarea tuturor partenerilor sexuali care ar fi putut contacta boala. În acest fel, se reduce riscul reîmbolnăvirilor, al complicaţiilor tardive şi răspândirea exponenţială a acestor boli în populaţie“, conchide dr. Irina Oproiu.