Video Avertismentul unui medic stomatolog: „O problemă parodontală netratată poate declanșa diabetul zaharat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele dentare netratate pot deveni, în timp, cauza unor afecțiuni grave, precum diabetul zaharat sau infarctul miocardic

Problemele dentare netratate,  cauza unor afecțiuni grave Sursa foto Pixabay
Problemele dentare netratate, cauza unor afecțiuni grave Sursa foto Pixabay

România, pe penultimul loc în UE la consultații stomatologice: unu din trei români nu mai are niciun dinte natural în gură.

Domeniul privat a acaparat aproape întreaga ramură a stomatologiei, implicația Statului fiind aproape inexistentă. Puținii medici care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate primesc lunar doar 6.000 de lei pentru decontarea anumitor proceduri stomatologice de bază.

Provocarea financiară nu vine doar în segmentul medical, ci și în cel al îngrijirii zilnice, produse precum pasta de dinți sau periuța s-au scumpit doar în ultimul an cu 16%, acestea nefiind considerate produse de bază.

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, medicul stomatolog Mariana Cărămidă, trezorierul Colegiului Medicilor Stomatologici din România, vorbește despre situația românilor în relația cu CNAS, dar și despre lipsa educației în privința sănătății orale.

Ea explică, pas cu pas, ce ar trebui să folosim pentru o igienă orală corespunzătoare, cum ar trebui să realizăm periajul, dar și de ce este important ca cei mici să fie duși la cabinetul de stomatologie încă din primul an de viață.

„Weekend Adevărul“: Institutul Național de Statistică spune că 63% dintre români nu se spală pe dinți și că doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic pentru prevenție. Cum comentați aceste date?

Dr. Mariana Cărămidă: Noi, la Colegiul Medicilor Stomatologi, vrem să aducem la zi datele, pentru că în această perioadă derulăm un studiu pe toate categoriile de vârstă, prin care dorim să evaluăm care este adresarea la cabinetele stomatologice, care sunt comportamentele, care sunt problemele actuale de sănătate orală ale populației.

Aceste cifre nu ne surprind, însă ele trebuie privite din mai multe perspective. Trebuie să ne uităm ce grupuri de oameni sunt prioritare, cine se adresează mai mult cabinetelor stomatologice și cine și ce împiedică aceste persoane să se adreseze medicilor stomatologi nu doar pentru tratament, nu doar pentru urgențe, ci și pentru prevenire.

Aceasta va avea beneficii pentru pacienți mult mai mari decât dacă ne adresăm doar în cazul apariției deja a unor probleme sau complicații legat de periajul dentar. Aceste date sunt îngrijorătoare pentru noi, medicii stomatologi, pentru că, din păcate, acest lucru denotă o lipsă a educației în acest sens.

De aceea, trebuie să ne preocupăm ca împreună cu autoritățile să găsim o strategie prin care nu doar să asigurăm servicii stomatologice adecvate la niște costuri accesibile pacienților, ci și ca oamenii să primească informații despre rolul sănătății orale.

Aceasta este influențată de alegerile noastre zilnice – atât în privința alimentației, cât și a igienei. Sunt foarte multe lucruri pe care noi singuri le putem practica acasă până să ajungem la cabinetul stomatologic, pentru că, altfel, doar un tratament stomatologic poate să rezolve problema doar pe scurtă durată.

De la o carie la infarct miocardic

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni stomatologice în acest moment?

 Cele mai frecvente afecțiuni stomatologice, nu doar în România, ci la nivel global, rămân cariile dentare, inflamația gingivală, boala parodontală, infecțiile de cauză dentară. De asemenea, există o afecțiune despre care ar trebui să ne preocupăm nu doar din punct de vedere estetic, ci și ca să funcționăm adecvat, și anume anomaliile maxilare, adică o poziție incorectă a dinților în cavitatea bucală, pe arcadă.

Caria dentară poate să apară de foarte devreme în viață, încă de la nivelul dentiției temporare, și de multe ori observăm că părinții nu au suficiente cunoștințe sau nu se preocupă atât de mult de tratarea acestor dinți temporari. Bineînțeles că pe măsură ce înaintăm în vârstă, afecțiunile orale se modifică.

Pe cariile dentare, care sunt cele mai numeroase, apare și o inflamație gingivală . Ulterior, o simplă gingivită cu șanse de vindecare 100% se poate transforma într-o boală parodontală care necesită tratamente din ce în ce mai complexe. Dar, în ansamblu, acestea sunt problemele cel mai des întâlnite și considerate prioritare.

Aceste boli pe care le-ați enumerat au și un potențial de a se transforma în ceva foarte grav?

Au potențialul de a se transforma în ceva foarte grav la nivelul cavității bucale, în sensul că se pot pierde dinții, care ulterior, pentru a fi înlocuiți, necesită tratamente sofisticate, pot avea impact asupra întregului organism, pentru că, din păcate, o probleme de sănătate orală influențează negativ modul în care ne alimentăm.

De asemenea, există date foarte clare care ne spun că, de exemplu, o problemă parodontală netratată poate declanșa diabetul zaharat la persoanele vulnerabile, cu risc de a face diabet. De asemenea, o sănătate orală neadecvată influențează evoluția unei sarcini.

O boală parodontală netratată crește riscul de infarct miocardic în cazul în care există deja o ateroscleroză. Lucrurile se pot complica destul de mult, ca să nu mai spun de faptul că infecțiile pot avea repercusiuni la distanță, pot induce inclusiv stare de septicemie dacă se extind, dacă nu sunt depistate la timp, dacă sunt prezente la persoanele cu o imunitate inadecvată se pot complica enorm.

Durerea ascunsă

Putem spune că simptomele încep cu sângerarea gingiilor?

Depinde despre ce fel de afecțiune discutăm. Dacă vorbim de caria dentară, pe aceasta o resimțim prin durere la rece, la dulce. Când începe să se agraveze, deja simțim o durere la alimentele calde. Poate să apară o durere inclusiv când atingem dinții sau când mestecăm, deci punem o presiune pe dinți.

Da, sângerarea gingivală e cel mai ușor de recunoscut de către pacienți și de cele mai multe ori e considerată ceva banal. Din păcate, o sângerare gingivală poate să denote fie o simplă gingivită, fie o parodontită, care de cele mai multe ori ne păcălește, poate să evolueze fără prea multe simptome.

De multe ori, diagnosticul de parodontită, de exemplu, se pune târziu, tocmai pentru că pacienții nu resimt o durere așa cum este cazul cariei dentare. Dincolo de această sângerare, de fapt, observăm o pierdere masivă a osului de sub gingie, care la suprafață poate să aibă un aspect oarecum normal și din acest motiv este important ca oamenii să fie educați și să existe suficiente campanii din partea autorităților să informeze asupra acestor lucruri.

Cât de mult durează de la stadiul incipient al unei carii până la durere?

Caria dentară poate să aibă o evoluție de lungă durată, iar în clipa în care deja resimțim această durere, devine clar că este într-un stadiu avansat. Din acest motiv recomandăm ca pacienții să se prezinte la cabinetul stomatologic cu regularitate și pentru controale, nu doar atunci când resimt anumite probleme, nu doar atunci când observă sângerarea, pentru că, de cele mai multe ori, sunt probleme ascunse pe care ei nu le resimt.

Nu putem însă da vina doar pe pacienți că nu sunt informați, ci trebuie să lucrăm împreună astfel încât pacienții să aibă grijă de propria sănătate orală și să aibă acces la servicii stomatologice într-un mod corespunzător.

CNAS pune stomatologia pe ultimul loc

Chiar și un simplu control la stomatolog este foarte costisitor pentru un român. Din păcate, serviciile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate acoperă o sumă foarte mică, aproape cât reprezintă implantul pentru un singur dinte, undeva la 4.000 de lei.

Valoarea la care ne raportăm este de 6.000 lei pe lună. Dar trebuie să știm că această valoare este adresată medicului, și nu pacientului. Deci nu fiecare pacient beneficiază lunar, prin asigurarea publică de sănătate, de această valoare, ci medicul lui, care este în contract cu Casa Națională de Asigurări.

Lui i se alocă aproximativ 6.000 de lei lunar cu care să trateze pacienții din luna respectivă. Este o valoare extrem de mică. Acum lucrăm cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cu Ministerul Sănătății astfel încât aceste lucruri să fie schimbate.

Ba mai mult, nu toate cabinetele stomatologice au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Așa este. Chiar dacă aproape toți cetățenii țării au asigurări de sănătate și contribuie lunar la aceste asigurări publice de sănătate, nu toți pot beneficia și de servicii stomatologice cu decontare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Acest lucru se întâmplă pentru că, în România, contractele între medicii stomatologi și CNAS sunt opționale. Un procent mic de cabinete decid să aibă un astfel de contract pentru că sumele sunt mici și ajungem noi, medicii stomatologi, la o frustrare că nu putem trata pacienții cu nevoi financiare în acest sens. Din păcate, nici măcar toate tratamentele stomatologice nu sunt eligibile.

Iar cele mai multe cabinete care nu lucrează cu CNAS sunt acolo unde este și cea mai mare nevoie: în mediul rural...

În această perioadă, Colegiul Medicilor Stomatologi încearcă să găsească o strategie de a crea un mediu favorabil medicilor stomatologi să profeseze și în mediul rural, bineînțeles, în niște condiții asemănătoare cu ceea ce se întâmplă la oraș, dar care să răspundă nevoilor de tratament stomatologic și în acele zone rurale.

Din păcate, concentrația cea mai mare de cabinete stomatologice și de medici stomatologi este în zonele urbane, nu rurale. Este important ca autoritățile să înțeleagă perspectiva medicilor stomatologi și împreună să lucrăm în beneficiul pacienților – uneori, constatăm că nu se înțeleg complet sistemul şi nevoile pacienților de a include în pachetul de servicii decontate prin Casa de Asigurări și controalele periodice sau de a asigura o continuitate a tratamentului.

Anumite tratamente nu putem să le facem la un interval mai scurt de șase luni, un an sau patru ani. Există niște termeni în acest contract care îngreunează mult colaborarea și oferirea unor astfel de servicii.

Ocuparea penultimului loc în UE la sănătate orală este și din cauza faptului că produsele de îngrijire, inclusiv pasta de dinți, s-au scumpit doar în ultimul an cu 16%. Colegiul Medicilor Stomatologi din România are în plan să facă ceva și în acest sens?

Există niște recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății ca până în anul 2030 cât mai multe state să includă pasta de dinți în produsele de îngrijire esențiale, ceea ce înseamnă că ele ar trebui să aibă un preț suficient de redus încât să fie accesibile pentru cât mai multe persoane.

Ce vreau să menționez este că întotdeauna prevenția va costa mai puțin decât tratamentul în sine. Să găsim o metodă prin care, decât să ajungem să plătim foarte mult pentru tratamentele stomatologice, să investim minimul necesar pentru îngrijirea personală acasă, iar pasta și periuța de dinți sunt cele mai cunoscute. Nu prețul ar trebui să dicteze cum ne alegem pasta de dinți, ci beneficiile.

Din acest motiv e important să avem și sfatul stomatologului atunci când ne alegem produsele adecvate și ce trebuie să conștientizăm este că nu este suficient să facem doar periajul dentar. Din păcate, o mare parte din resturile alimentare care atrag microbi și care stau la baza generării cariilor dentare, inflamației gingivale, ele de fapt se acumulează interdentar, și fără o curățare adecvată în spațiile dintre dinți, niciodată nu vom face o curățare completă și întotdeauna vom avea o predispoziție către probleme.

Periuța interdentară, ața dentară, dușul bucal sunt metode despre care pacienții nu prea știu. Dacă ne uităm strict la obiceiurile legate de folosirea acestor produse de curățare, procentele sunt foarte reduse și atunci o informare adecvată trebuie și în acest sens.

„Carbohidrații sunt întotdeauna în defavoarea dinților“

Cum trebuie să gândim ritualul zilnic de îngrijire a dinților?

În primul rând trebuie să ne gândim la o curățare adecvată a dinților și curățarea cea mai importantă a dinților trebuie să fie realizată seara, înainte de culcare, astfel încât, pe durata nopții, să nu rămână resturi alimentare care să atragă microbi și să genereze probleme. Iar această curățare adecvată înseamnă un periaj făcut timp de două minute.

De multe ori nu ne dăm seama de durata periajului. Ni se pare că 30 de secunde sunt îndeajuns. Un periaj mai scurt de două minute niciodată nu va fi suficient pentru o curățare adecvată. Pe lângă periaj cu o periuță fie electrică, fie manuală, important e să folosim tehnica corectă și o pastă de dinți care să corespundă nevoilor noastre anticarii, antiinflamație.

În afară de acestea, trebuie făcută curățarea interdentară. Apele de gură sunt opționale. În general le recomandăm doar în acele cazuri în care e nevoie să aducem ceva suplimentar, în care nu avem un control atât de bun asupra îndepărtării microbilor prin periaj și produsele de curățare interdentară.

Rutina de îngrijire a dinților trebuie să respecte câteva principii de bază și anume: un periaj de două ori pe zi, fiecare realizat timp de două minute și care să fie completat și de produsele de curățare interdentară.

Cât de mult ne afectează alimentația sănătatea orală?

Există această idee că sănătatea orală este mult influențată de igiena orală. Din păcate, nu e doar atât, contează foarte mult ce alimente consumăm, cât de des le consumăm. Alimentele bogate în carbohidrați întotdeauna vor fi în defavoarea dinților.

De aceea se recomandă să consumăm cantitatea cea mai mică, să fie incluse în mesele care sunt urmate de periaj dentar, pentru că altfel, aceste alimente fiind lipicioase, cu un conținut crescut de zahăr, vor favoriza apariția cariilor.

Un alt lucru la care trebuie să ne uităm pentru îngrijirea dinților este fumatul, care influențează negativ apariția nu doar a problemelor gingivale, ci poate influența și sănătatea mucoasei, pentru că imunitatea niciodată nu va funcționa adecvat în condițiile în care fumăm. Fumatul ne predispune la anumite leziuni, inclusiv premaligne, să dezvoltăm astfel de patologii.

Fumătorii au nevoie de ceva special pentru sănătatea orală?

Au nevoie în primul rând de o monitorizare din partea stomatologului la intervale mai scurte de timp față de alte persoane, pentru că întotdeauna ei vor depune o cantitate mai mare de tartru. Întotdeauna gradul de inflamație va fi mai mare la nivelul cavității bucale, apoi, bineînțeles, și acele pete specifice fumătorilor, care pot deveni inestetice. Aș spune că fumătorii în primul rând trebuie să respecte cu mai mare rigurozitate aceste controale periodice.

Primele luni de viață, definitorii

Când ar trebui să înceapă vizita în cabinetul stomatologic cu cel mic?

Prima vizită la cabinetul stomatologic ar trebui să fie între șase luni de viață și un an. Deci în primul an de viață, un copil deja ar trebui să meargă la cabinetul stomatologic. Din păcate, în România vedem că se amână foarte mult momentul primei vizite la medicul stomatolog.

Chiar în studiul pe care l-am realizat recent am luat în considerare și copiii de vârstă mică, între 0 și 5 ani, numai că, din păcate, a fost foarte greu să atingem targetul numărului minim de copii pe care îi aveam de examinat din această grupă de vârstă, tocmai pentru că sunt puțini părinți care îi aduc pe aceștia de la o vârstă mică la cabinetul stomatologic.

De ce considerați că este optim ca un copil să fie adus din primul an de viață la stomatolog?

În primul rând pentru că se poate discuta cu părintele care sunt factorii care îl vor predispune pe copil la apariția cariilor dentare – se discută despre un stil de viață care este în favoarea copilului sau care poate să protejeze copilul. De asemenea, un copil care vine atât de devreme la cabinetul stomatologic va considera acest mediu ca fiind unul familiar, normal.

Dacă ducem copilul pentru tratament când are deja niște simptome, când are o urgență, întotdeauna va avea și un disconfort la tratament și va dezvolta o teamă față de cabinetul stomatologului, pentru că nu-l percepe ca pe un mediu în care să fie în siguranță, în care să fie confortabil.

Pe de altă parte, copiii în primii ani de viață trebuie să meargă pentru că se poate face cu adevărat prevenție. Înainte să apară problemele orale, noi putem să intervenim și putem în cabinet să facem curățările profesionale, să venim astfel în completarea copiilor care nu pot realiza un periaj adecvat.

Putem să aplicăm pe suprafața dinților substanțe care protejează dinții, putem să vedem dacă se dezvoltă o anomalie de maxilar, dacă acești copii au nevoie cât mai devreme de un aparat ortodontic. În principal, se consideră că e nevoie să creăm o relație de încredere și de prietenie cu copiii.

Din acest motiv, încurajăm ca și condițiile din contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate să fie cât mai favorabile copiilor, astfel încât din prima etapă a vieții să reușim să ne menținem o bună sănătate orală și să nu ajungem ca adulți să necesităm costuri mari pentru tratamente, pentru că dezvoltăm complicații deoarece nu ne-am îngrijit optim din primele luni de viață.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite