Atenţie cum vă fixaţi protezele dentare!
0
Utilizarea frecventă a cremelor adezive predispune la intoxicaţii cu zinc, atrag atenţia medicii. Doar o treime din români acordă atenţie igienei orale, arată datele statistice. Acest lucru, alături de o alimentaţie bogată în carbohidraţi, poate duce la pierderea timpurie a dinţilor.
Protezele dentare reprezintă singura soluţie de tratament pentru pacientul rămas fără dantura naturală. Asta deoarece proteza dentară dă pacientului şansa la o viaţă normală, printr-un aspect estetic plăcut şi printr-o capacitate de masticaţie comparabilă cu cea normală.
Totodată, protezele bine adaptate previn modificările profunde ale structurilor orale şi faciale. De asemenea, protezarea corectă şi la timp previne apariţia unor afecţiuni digestive (de exemplu, gastrita, ulcerul şi unele carenţe). În plus, trebuie să se ţină cont şi de impactul psihologic negativ pe care îl resimte persoana care poartă proteză dentară.
Cele mai multe persoane şi, îndeosebi femeile, nu se pot acomoda cu purtarea unei proteze, iar acest lucru le predispune la depresii.
„Structurile orale aflate în contact cu protezele suferă modificări ireversibile. De aceea, după un timp, chiar şi acele proteze care au dat satisfacţie iniţial îşi pierd calităţile şi nu mai corespund cerinţelor pacientului. Inevitabil, acest lucru produce modificări deloc plăcute la nivelul cavităţii bucale", explică prof. dr. Elena Preoteasa, de la Facultatea de Medicină Dentară din Bucureşti.
Adezivii, doar ca soluţie de compromis
În cele mai multe cazuri, atunci când o proteză nu are stabilitate, se recomandă folosirea unor creme adezive speciale. Potrivit medicilor stomatologi, adezivii pentru fixarea protezei dentare ar trebui să reprezinte doar o soluţie de compromis. Însă cele mai multe persoane îşi fixează zilnic proteza cu cremă adezivă.
„O proteză dentară bine executată nu ar trebui să fie susţinută de un adeziv. Acesta trebuie să fie doar un adjuvant în asigurarea echilibrului ei, pentru a i se asigura funcţionalitatea în anumite momente. De exemplu, atunci când pacientul merge la o petrecere, îşi poate fixa proteza cu un adeziv pentru a avea mai multă siguranţă atunci când mestecă alimentele sau vorbeşte", spune prof. dr. Elena Preoteasa.
Medicii atenţionează că folosirea cremelor adezive este periculoasă pentru organism din cauza zincului pe care îl conţine. Studiile au arătat că persoanele care folosesc, de mai multe ori pe zi, adeziv pentru fixarea protezei sunt predispuse la intoxicare cu zinc. Principalele semne care arată că în organism există o cantitate mare de zinc sunt stările de greaţă, de oboseală şi de anemie. Pentru a evita astfel de probleme, se recomandă aplicarea produsului mai rar şi doar atunci când se impune o mai bună stabilitate a protezelor.
Utilizarea agenţilor de fixare (paste, pulberi) poate da satisfacţie pe moment pacientului, iar utilizarea lor, în condiţiile unor proteze incorecte, poate accentua afectarea structurilor orale, făcând protezarea viitoare mai dificilă.