Aşa tratezi infecţiile urechii cu remedii naturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile intense de urechi pot semnala o otită
Durerile intense de urechi pot semnala o otită

Banalele răceli se pot complica, mai ales în cazul copiilor, cu infecţii ale laringelui, ale sinusurilor şi ale urechilor. Durerea puternică pe care o provoacă otitele poate fi atenuată cu remedii locale sau generale sută la sută naturale.

În cele mai multe cazuri, prima intenţie atunci când copilul sau când noi înşine suferim de o infecţie a urechii este să luăm antibiotice. O măsură greşită, atrag atenţia specialiştii. Aceste medicamente nu trebuie administrate fără un consult medical prealabil şi fără o indicaţie precisă, pe baza unei antibiograme. În cazul în care sunt luate la întâmplare, antibioticele pot provoca tulburări imunitare serioase în organism şi, în plus, microbii care au provocat infecţia pot dobândi rezistenţă la tratament. De aceea, în primă instanţă, atunci când infecţia respiratorie ajunge să afecteze şi urechile, ar trebui să apelăm la remedii naturale, recomandă medicii fitoterapeuţi.

Inhalaţii cu eucalipt şi cu levănţică

Otita este, de fapt, o complicaţie a infecţiilor respiratorii de tipul virozelor de sezon. În timpul unei astfel de infecţii, tubul care face legătura între ureche şi gât, trompa lui Eustachio, se inflamează şi nu mai permite aerului să intre. Astfel, se creează un efect de „vid", iar lichidul cauzat de infecţie rămâne blocat în urechea medie, favorizând înmulţirea necontrolată a bacteriilor la acest nivel. De aceea, în astfel de situaţii se pot dovedi extrem de utile inhalaţiile. Aşadar, încălzeşte un litru de apă şi toarnă-l într-un vas mare cu gura largă.

Pune în el şi două-trei picături de ulei esenţial de levănţică sau de eucalipt. Acoperă-ţi capul cu un prosop, astfel încât să nu laşi aerul rece din exterior să pătrundă, şi inhalează profund vaporii calzi. Remediul este util atât pentru desfundarea căilor respiratorii, cât şi pentru atenuarea inflamaţiei şi durerii de la nivelul urechilor.

Trebuie să fii precaut însă în ceea ce priveşte cantitatea de ulei esenţial folosit, precum şi în privinţa temperaturii apei. Nu încerca să inhalezi vaporii clocotiţi, ci doar după ce apa a stat două-trei minute. Inhalaţiile nu trebuie să dureze mai mult de zece minute. Poţi să repeţi procedura de trei-patru ori pe zi.

Comprese cu usturoi cald

Un remediu recunoscut şi folosit de multă vreme, usturoiul are efecte extrem de benefice în caz de otite. Fierbe unul-doi căţei de usturoi într-o jumătate de cană de apă până când acesta se înmoaie, dar nu atât de mult încât să se sfărâme. Aşteaptă câteva minute să se mai răcească, iar apoi pune câte un căţel cald de usturoi în fiecare ureche. Acoperă cu vată, pentru a nu lăsa usturoiul să cadă.

Dacă este necesar, prinde compresa cu puţin leucoplast. Ai grijă să nu împingi prea tare usturoiul în canalul auditiv, pentru a nu irita şi mai mult zona şi pentru a nu forţa timpanul. Substanţele din compoziţia usturoiului au rolul de a distruge bacteriile care se formează în ureche, iar căldura pe care o degajă, de a calma durerile. Pentru atenuarea durerilor de urechi pot fi utile şi compresele cu apă caldă, precum şi aplicarea unor săculeţi umpluţi cu sare încălzită.

Picături de lumânărică sau de podbal

Pentru curăţarea de bacterii a canalului auditiv, specialiştii recomandă şi aplicarea picăturilor 100% naturale. Este vorba, în primul rând, de cele pe bază de lumânărică. Dintr-o lingură de flori uscate de lumânărică şi dintr-o jumătate de capă cu apă se prepară o infuzie concentrată. După ce se răceşte timp de un sfert de oră, se pune o lingură de ulei de măsline şi se lasă amestecul peste noapte. A doua zi, pune lichidul într-o sticluţă cu pipetă.

Aplică în fiecare ureche câte o picătură de ulei astfel obţinut de maximum trei ori pe zi. Proprietăţile antiinflamatoare şi emoliente recomandă şi podbalul sub formă de  picături. În cazul frunzelor proaspete, se prepară un suc la storcător, care se pune cu pipeta în fiecare dintre urechile bolnave. Cum în acest sezon este dificil să găseşti podbal proaspăt, foloseşte-l pe cel uscat, de la PLAFAR şi prepară-l similar lumânăricii. De asemenea, specialiştii recomandă şi utilizarea picăturilor de ulei de arbore de ceai, cu uşoare proprietăţi antibacteriene. În cazul în care observi iritaţii ale pielii după utilizare, diluează-l cu ulei de măsline.

Homeopatia acţionează în timp scurt

Cel mai indicat remediu homeopatic în cazul infecţiilor urechii provocate de răceală este Pulsatilla. În cazul persoanelor cu dureri puternice de urechi, însoţite de febră, medicii homeopaţi recomandă administrarea remediului Belladonna. Dacă se intervine mai ales la debutul otitei, remediul Ferrum Phosphoricum are eficienţă remarcabilă în reducerea inflamaţiei şi în atenuarea durerii. Atunci când infecţia este depistată într-un stadiu avansat, se recomandă Hepar sulphuris calcareum sau Mercurius solubilis.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Pentru afecţiuni inflamatorii şi infecţioase la nivelul urechii externe, după consultul unui medic specialist ORL, se pot aplica diferite metode naturiste pentru atenuarea simptomatologiei. Durerile auriculare pot fi diminuate prin aplicarea unui săculeţ cu sare caldă la nivelul urechii bolnave. De asemenea, se pot face instilaţii la nivelul urechii bolnave cu ulei de busuioc, de cimbrişor sau de muşeţel (două-trei picături) sau cu câteva picături de suc de usturoi (după ce am uns în prealabil pavilionul urechii cu alifie de gălbenele). Şi instilaţiile cu suc prospăt obţinut din frunzele plantei urechelniţă pot fi utile, câte două-trei picături de două ori pe zi.

Antidurere

Pentru a atenua durerea de ureche, uneori este suficient să aplici comprese cu apă caldă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite