Află de ce înfăşarea bebeluşilor este periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii care-şi înfaşă strâns copiii din dorinţa de a avea picioare drepte sau de a-i scăpa de colici îi expun riscului de displazie de şold, avertizează specialiştii.

În România, este încă popular obiceiul de a înfăşa bebeluşi strâns pentru ca picioarele lor să fie drepte. Mulţi părinţi au chiar convingerea că bebeluşilor le place să fie înfăşaţi în acest mod, mai ales în primele două-trei luni de viaţă, pentru că asociază senzaţia cu cea din pântecul mamei. Există câteva site-uri care chiar încurajează părinţii să-şi înfeşe bine copiii pentru a-i ajuta să doarmă mai bine şi să nu mai plângă din cauza colicilor. Însă acest obicei nu doar că nu îndreaptă picioarele bebeluşilor şi nu-i scapă de colici, dar le poate face mult rău.

Profesorul Nicholas Clarke, chirurg ortoped la Spitalul General Southampton din Marea Britanie, atrage atenţia că înfăşatul strâns poate provoca bebeluşilor displazie de şold. Aceasta este o anomalie a şoldului care presupune deplasarea capului femurului (osul coapsei) din cupa acetabulară de la nivelul pelvisului. Bebeluşii cu displazie au un picior mai scurt decât celălalt.

Specialistul britanic a observat că a crescut frecvenţa displaziilor cauzate de înfăşarea strânsă a bebeluşilor. De regulă, această anomalie este genetică sau se produce în timpul naşterii naturale.

Poate avea nevoie de operaţie

Formele uşoare de displazie de şold se vindecă de multe ori fără tratament. Însă cum nu se poate şti cu certitudine dacă acest lucru se va întâmpla, bebeluşul trebuie monitorizat. Tratamentul presupune fie purtarea unui aparat care menţine şoldurile îndepărtate, fie o intervenţie chirurgicală de repunere a şoldului în poziţia normală - dacă displazia este depistată târziu ori dacă aparatul se dovedeşte ineficient.

Risc de supraîncălzire

Un alt risc la care părinţii îşi expun bebeluşii atunci când îi înfaşă strâns este cel de supraîncălzire. De foarte multe ori, febra copilului ascunde o supraîncălzire, iar părinţii se panichează şi îi administrează inutil medicamente antitermice sau merg la spital cu bebeluşul. Nicholas Clarke, chirurgul ortoped britanic, precizează că articulaţiile şoldului bebeluşului se dezvoltă corect atunci când este lăsat cu picioarele libere.

Citeşte şi:
Vocea mamei salvează viaţa prematurilor

Mituri despre viaţa după infarct

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite