A fost realizat un test special care depistează cancerul la stomac
0Oamenii de ştiinţă au încercat un test respirator pentru a detecta cancerul la stomac, cu ajutorul unui nou tip de senzori. Prima probă realizată cu noul dispozitiv a implicat doar 130 de pacienţi, cu diferite probleme stomacale. Testul s-a dovedit eficient în peste 90% din cazuri, distingând corect între cancer şi alte boli, cât şi între diferite faze ale cancerului.
Potrivit The Guardian, se ştia de ceva timp că această boală necruţătoare, cancerul, poate să determine anumite mirosuri pe care nasul uman nu le detectează.
Un studiu din Germania relata, în urmă cu ceva timp, cum nişte câini fuseseră antrenaţi să depisteze, după miros, cancerul la plămâni, cu toate că era posibil ca animalele să se ghideze, de fapt, după mirosul medicamentelor folosite în tratarea bolii, decât după boala în sine.
Testul respirator care identifică boala conduce însă acest concept spre un teritoriu uşor de „măsurat”, astfel încât pot fi culese date utile.
O echipă de cercetători din Israel şi China a arătat, în „British Journal of Cancer” cum senzorii creaţi detectează profilul bolii, cu un nivel înalt de acurateţe, în aerul pe care pacienţii îl expiră.
Profesorul Hossam Haick, cercetător din Technion, Israel Institute of Technology, a afirmat:
„Descoperirile noastre recente ne-au sugerat că, folosind un test respirator pentru a detecta cancerul la stomac, am putea obţine o alternativă la endoscopie, aceasta fiind costisitoare şi durează ceva mai mult timp, fiind şi foarte neplăcută pentru pacient. Totuşi, ne aflăm încă la început, avem nevoie de timp ca să fim siguri că metoda este validă. În jur de 7000 de oameni se îmbolnăvesc anual de cancer la stomac, doar în Anglia, cei mai mulţi fiind, din păcate, într-un stadiu avansat, în momentul în care descoperă boala.”
Detectarea la timp a cancerului poate salva vieţi, este de părere Kate Law, cercetătoate: „Rezultatele de până acum sunt promiţătoare, dar va fi nevoie să aplicăm testul unui număr mai mare de pacienţi, ca să ne convingem de acurateţea lui. Doar unul din patru oameni pot să beneficieze de operaţie, ca parte din tratament, însă multe cazuri se prezintă în faze avansate ale bolii, care nu mai permit operaţia”, au mai precizat cercetătorii.