9 simptome care nu ne îngrijorează, dar ar trebui
0Unele manifestări considerate de medici drept semnale de alarmă sunt bine ştiute – cum ar fi durerea în capul pieptului (atac de cord), febra (infecţii), ochii galbeni (icter) şi aluniţe neregulate (cancer de piele). Dar există multe alte simptome care sunt foarte des trecute cu vederea. Deşi sunt nişte indicatori clari pentru probleme serioase de sănătate, majoritatea îi consideră lipsiţi de importanţă şi îi ignoră.
Mulţi oameni se simt prea ocupaţi pentru a se interesa de un simptom aparent minor, consideră specialiştii. Iată nouă simptome de multe ori trecute cu vederea, care necesită un control medical, oferite de Caring.com.
1. Somnolenţa în timpul zilei, aparent fără motiv
Stresul, suprasolicitarea şi „arderea lumânării la ambele capete“ (culcatul târziu, trezitul devreme) pot face pe oricine sa caşte în miezul zilei. O altă cauză poate fi insomnia, care te face să te trezeşti şi să nu mai poţi adormi.
Dar sunt cazuri în care te simţi permanent obosit chiar şi după nopţi în care ai considerat că ai dormit bine. Este îngrijorător mai ales dacă starea de oboseală şi imposibilitatea de a te concentra te urmăresc mai multe zile la rând şi nu înţelegi de ce.
Ar putea indica: APNEEA ÎN SOMN. Această tulburare se caracterizează prin oprirea respiraţiei în timpul somnului pentru intervale de zece secunde, de mai multe ori pe oră. Cauza este „prăbuşirea“ muşchilor de la nivelul faringelui şi blocarea pentru o perioadă a accesului aerului în plămâni. Privat de oxigen, organismul se luptă pentru o gură de aer şi, de aceea au loc aşa-numitele „microtreziri“, adică persoana în cauză iese din faza de somn, dar pentru un interval atât de scurt încât nu sesizează. Problema este că acelaşi lucru se întâmplă de minimum 5 ori în fiecare oră de somn.
La ce altceva să fii atent: Ai putea suferi de apnee dacă sforăi, în special dacă sforăi tare sau inegal, dacă sforăitul se întrerupe brust ori dacă te trezeşti cu o durere de gât sau de cap. Apneea de somn se întâlneşte mai ales la persoanele supraponderale sau obeze, dar nu sunt rare nici cazurile când afectează indivizi fără probleme de greutate.
2. Problemele de echilibru
Oricine se poate împiedica din când în când. Dar dacă te împiedici şi cazi adeseori, este cazul să te îngrijorezi. Pierderea echilibrului este o manifestare care poate anunţa probleme serioase de sănătate.
Ar putea indica: O PROBLEMĂ NEUROLOGICĂ. Mai multe tulburări pot cauza probleme de conexiune la nivelul creierului care au ca rezultat pierderi de echilibru şi căzături. În cazul vârstnicilor, poate fi vorba despre maladia Parkinson, iar la tineri, despre bolile autoimune (cum ar fi scleroza multiplă) sau despre retinopatia diabetică (cauzată de diabetul zaharat).
La ce altceva să fii atent: Persoanele cu tulburări neurologice pot prezenta, de asemenea, slăbiciune musculară, senzaţie de amorţeală sau furnicături, tremurături sau dureri, deşi constelaţia de simptome depinde de cauză. De asemenea, trebuie remarcat dacă persoana care corespunde descrierii a început recent un tratament nou. Multe medicamente afectează echilibrul, incluzând pastilele pentru tratarea problemelor de somn şi unele medicamente pentru demenţă.
3. Scăderea bruscă în greutate
Nu este vorba despre pierderea kilogramelor ca rezultat al exerciţiilor fizice şi al evitării mâncatului excesiv. Este vorba despre despre acea scădere în greutate neintenţionată pe care o sesizezi fiindcă trebuie să strângi mai mult cureaua.
Ar putea indica: CANCER. Pierderea inexplicabilă în greutate (aproximativ 4 kilograme într-o lună) este un semnal de alarmă comun pentru cancer.
O altă problemă pe care o poate indica este o disfunţie tiroidiană.
La ce altceva să fii atent: În cazul cancerului, există adesea şi alte simptome, cum ar fi (în funcţie de tipul de cancer) durerea persistentă, balonarea, indigestia sau alte sentimente că ceva nu este în regulă.
Alte simptome ale hipertiroidismului sunt oboseala persistentă şi insomnia.
4. Tusea persistentă
Toată lumea tuşeşte din când în când. Uneori, pe durata unei răceli, tusea poate persista săptămâni întregi. Dar, dacă ea apare în absenţa răcelii şi nu dispare mai mult de o lună, poate fi de vină un alt tip de problemă respiratorie.
Ar putea indica: BOALA PULMONARĂ OBSTRUCTIVĂ CRONICĂ, mai frecvent cunoscută sub acronimul său, BPOC. Ea mai este numită popular şi „boala fumătorului“, fiindcă afectează mai ales această categorie de persoane. Acest grup de boli pulmonare progresive debutează cu o tuse cronică, care, de obicei, nu îngrijorează. Cu toate acestea, ar trebui să ne alarmăm, fiindcă această tuse este semnul că boala produce deja leziuni pulmonare permanente.
Mai rar, o tuse cronică nou apărută poate fi primul semn de cancer pulmonar.
La ce altceva să fii atent: Un alt semn distinctiv al BPOC este respiraţia sacadată la efort (urcatul scărilor, de exemplu). Respiraţia şuierătoare greoaie sunt alte manifestări ale bolii. Fumătorii au un risc crescut de BPOC şi de cancer pulmonar.
Cancerul pulmonar poate provoca o tuse cu sânge, episoade frecvente de pneumonie şi pierderea bruscă în greutate.
5. Urinarea frecventă
Mergei la baie mai des decât în mod obişnuit? Dacă observă problema, unii oameni cred că acesta este un semn de „îmbătrânire a vezicii urinare“. Dacă problema a apărut recent şi dintr-o dată, organismul încearcă să-ţi spună ceva.
Ar putea indica: DIABET. Excesul de glucoză în sânge poate declanşa nevoia de a urina des. Explicaţia este că rinichii se suprasolicită în încercarea de a elimina apa din organism şi, odată cu ea, glucoza în exces. Urinarea frecventă este un semn de avertizare atât pentru diabetul de tip 1, cât şi pentru diabetul de tip 2.
La ce altceva să fii atent: În cazul diabetului zaharat, apar şi alte simptome: de la sete exagerată (manifestare apărută în încercarea organismului de a scăpa de excesul de glucoză), stare de slăbiciune, oboseală, vedere înceţoşată şi până la senzaţia de furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi de la picioare.
În special la femei, nevoia frecventă de a urina apărută brusc poate indica, de asemenea, o infecţie a tractului urinar. La bărbaţi este, de asemenea, un indicator al posibilelor probleme de prostată.
6. Constipaţia cronică
Constipaţia ocazională nu este îngrijorătoare. De exemplu, este un mit că toată lumea ar trebui să aibă un scaun în fiecare zi. (Mulţi oameni au doar trei pe săptămână, fără să sufere de o problemă de sănătate, iar unii – doar o dată pe săptămână, în funcţie de dietă, spun medicii.) Dar când constipaţia devine o problemă frecventă este de preferat să mergi la medic.
Ar putea indica: PROTUBERANŢE LA NIVELUL COLONULUI SAU CANCER COLORECTAL. Protuberanţele la nivelul colonului pot provoca o îngustare sau un blocaj care au drept consecinţă constipaţia. Acestea poartă numele de polipi canceroşi sau precanceroşi. De aceea, problemele cu scaunul trebuie să reprezinte un semnal de alarmă şi să ne trimită la medic.
La ce altceva să fii atent: Mai mult decât durata unui singur episod de constipaţie contează cât de frecvent apar astfel de probleme. Un semn îngrijorător este constipaţia care persistă chiar şi după modificările aduse dietei (cele mai importante astfel de modificări sunt includerea fibrelor alimentare în alimentaţie şi consumul unor cantităţi mari de lichide). Alte semne de avertizare ale cancerului de colon: scaune cu sânge, care durează mult şi sunt anormale, pierderea în greutate, dureri abdominale, balonare şi greaţă.
7. Părul în exces la femei
Şi bărbaţii, şi femeile au păr pe toată suprafaţa corpului, inclusiv pe faţă. Dar, de obicei, nu creşte la fel la ambele sexe. Pentru o femeie este neobişnuit ca fire groase de păr să apară pe faţă, pe piept, pe abdomen sau în jurul mameloanelor. Există chiar cazuri în care părul excesiv de pe faţă le determină pe unele femei să şi-l radă de mai multe ori pe zi.
Ar putea indica: SINDROMUL OVARULUI POLICHISTIC. Acest dezechilibru hormonal nu este pe deplin elucidat de specialişti, dar are legătură cu modificările de nivel ale hormonilor feminini estrogen şi progesteron, dar în special ale hormonilor masculini androgeni (cum este testosteronul). Ovarele nu pot să elibereze ovule şi formează, în loc, mici chisturi ovariene. Una dintre principalele consecinţe este infertilitatea. Afecţiunea se întâlneşte la 5-10% din femeile cu vârste de peste 30 de ani.
La ce altceva să fii atent: Alte manifestări masculine ale sindromului ovarului polichistic includ creşterea în greutate, reducerea în volum a sânilor, mărirea clitorisului, subţierea părului sau chiar calviţia şi îngroşarea vocii. Un semn distinctiv este menstruaţia neregulată sau întreruperea ei pentru o lungă perioadă. De asemenea, acneea se poate agrava. Femeile cu acest sindrom suferă, în multe cazuri, şi de diabet zaharat, hipertensiune arterială, nivel crescut al colesterolului şi sunt supraponderale.
8. Disconfort atunci când faci mişcare
Majoritatea adulţilor ştiu că ceva nu e în regulă dacă apar dureri în piept. Dar dacă durerea este difuză, ea este adeseori ignorată. De exemplu, multă lume nu acordă importanţa cuvenită disconfortului care radiază către gât şi către braţe, mai ales după efort (activităţi casnice sau urcatul scărilor, de exemplu).
Ar putea indica: BOALA CORONARIANĂ. Disconfortul difuz afectează adesea femeile, care prezintă mai rar decât bărbaţii durerile clasice în piept, tipice în cazul bolilor de inimă. Pe măsură ce vasele de sânge se întăresc şi se îngustează din cauza depunerilor de colesterol, sângele nu poate circula corect, ceea ce duce la dureri în piept (angină pectorală) şi la atac de cord.
La ce altceva să fii atent: Atacul de cord poate lovi pe cineva din senin, fără simptome evidente, dar, de obicei, apare în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol, cu hipertensiune arterială, obezitate şi în cazul sedentarilor. Fumatorii şi consumatorii de alcool prezintă un risc mai ridicat.
9. Disfuncţiile erectile
Majoritatea bărbaţilor cred că dificultatea de a obţine şi de a menţine o erecţie are cauze emoţionale în cele mai multe cazuri. Şi, de aceea, ei nu iau în considerare faptul că aceste probleme pot apărea ca manifestare a unor afecţiuni. Unii tratează imediat problema (cu Viagra, de exemplu), fără a consulta un medic pentru a afla cauzele precise care stau la baza acestor disfuncţii.
Ar putea indica: BOLI DE INIMĂ. Disfuncţiile erectile sunt un semn distinctiv al bolilor cardiovasculare la bărbaţi. De fapt, bărbaţii cu disfuncţie erectilă sunt de două ori mai predispuşi la bolile cardiovasculare sau la deces din cauza unui atac de cord, potrivit unui studiu din 2010.
La ce altceva să fii atent: Este posibil să nu existe alte simptome, deoarece arterele peniene sunt mai mici şi se îngustează mai repede. De aceea, disfuncţia erectilă este considerată unul dintre semnele timpurii ale bolilor cardiovasculare. În alte cazuri (de obicei cele mult mai avansate), bărbatul are alte simptome, cum sunt hipertensiunea arterială şi nivelul ridicat al colesterolului. Diabetul, excesul ponderal, fumatul şi sedentarismul sunt alţi factori de risc, la fel şi înaintarea în vârstă. (Deşi bărbaţii de orice vârstă cu disfuncţie erectilă pot dezvolta boli de inimă.)