Prea puţini bărbaţi români tratează adenomul de prostată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolile prostatei sunt tot mai frecvente în rândul populaţiei vârstnice a României, avertizează Asociaţia Română de Urologie. Cu toate acestea, numărul bărbaţilor de peste 50 de ani care merg la medic rămâne foarte mic.

Din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 de ani, câţi are ţara noastră, aproximativ 900.000 au simptome ale hiperplaziei benigne de prostată sau ale adenomului de prostată, cum i se mai spune acestei boli. Aşa estimează specialiştii din cadrul Asociaţiei Române de Urologie, cu ocazia Săptămânii Europene a Urologiei. În plus, datele arată că, în fiecare an, se înregistrează 45.000 de noi cazuri de adenom.
Dintre aceştia însă, doar 200.000 merg la medic şi beneficiază de tratament pentru adenom, boală diferită de cancerul de prostată, dar care scade considerabil calitatea vieţii bărbaţilor.

Manifestările nu dispar fără tratament

Trezirea frecventă pentru urinare în timpul nopţii este una dintre simptomele specifice care anunţă adenomul de prostată. În timp, blocajul urinar poate fi atât de mare, însă, încât apare urinarea cu sânge. Nici măcar această manifestare nu-i îngrijorează pe mulţi dintre români, spun specialiştii, dacă nu se repetă. Iar în cazul adenomului şi chiar şi în cazul cancerului de prostată, urinarea cu sânge este un semn al evoluţiei bolii, chiar dacă se întâmplă la intervale mari de timp.
„Netratată, hiperplazia benignă de prostată duce la complicaţii redutabile. Din experienţa noastră, cei mai mulţi pacienţi vin la medic în momentul în care aceştia s-au obişnuit cu suferinţa bolii, preferând să-şi modifice calitatea vieţii decât să vină la medic pentru tratament“, atrage atenţia profesorul doctor Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

Cazurile maligne pot apărea chiar mai devreme

Manifestări asemănătoare cu cele ale adenomului de prostată apar şi în cazul cancerului prostatic, dar în special în stadiile avansate de boală. Din păcate, în fazele incipiente, această boală gravă, care este a doua cauză de deces la nivel mondial după cancerul pulmonar, nu se manifestă.
Partea bună este însă că tumorile maligne ale prostatei pot fi depistate cu uşurinţă, cu condiţia ca bărbaţii de peste 40 de ani (cancerul de prostată se instalează chiar mai devreme decât adenomul) să meargă la medic anual pentru efectuarea testului PSA, o analiză de sânge care depistează nivelul plasmatic al antigenului specific prostatic.
Potrivit specialiştilor Asociaţiei Române de Urologie, cancerul de prostată este cel mai diagnosticabil din patologia umană. Practic, printr-un simplu test de sânge, efectuat corect (trebuie să măsoare şi PSA total, şi aşa-numitul free PSA), boala poate fi depistată precoce şi tratată fără complicaţii majore.
Problema este însă că, în România,şi în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu adenom de prostată, doar 50% fac anual testul PSA. Această analiză costă între 20 şi 30 de lei, dar este gratuită pentru pacienţii cu trimitere de la medicul specialist.

Un extract din plante are efecte demonstrate

Extractul de Serenoa repens, palmierul pitic, previne eficient dezvoltarea adenomului de prostată, a arătat primul studiu fitoterapic realizat integral în România, ale cărui rezultate au fost publicate la începutul acestui an. Tratamentul pe termen lung cu 320 mg de extract de palmier pitic îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor, fiindcă reduce episoadele de urinare nocturnă, înlătură senzaţia de usturime la urinare şi nevoia imperioasă de a merge la toaletă.

Crosul seniorilor, în parcul IOR din Bucureşti

Asociaţia Română de Urologie, împreună cu GlaxoSmithKline desfăşoară o campanie de informare a populaţiei cu privire la manifestările şi riscurile bolilor prostatei. În cadrul campaniei, va avea loc un cros, numit „Crosul seniorilor, în pas cu viaţa activă“, pe data de 20 septembrie, la ora 10.30, în parcul IOR din Capitală (intrarea în parc din intersecţia străzilor Baba Novac cu Câmpia Libertăţii).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite