5 semne ale bronşitei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În primele zile, tusea este uscată, fără expectoraţie.
În primele zile, tusea este uscată, fără expectoraţie.

După un episod de răceală sau de gripă, dar şi după expunerea prelungită la diverse chimicale, este posibil să apară bronşita, boală care are multe simptome comune cu infecţiile respiratorii de sezon.

Bronşita reprezintă inflamaţia bronhiilor, căile care duc aerul la plămâni. Există 2 forme de bronşită: acută şi cronică. Cea acută durează mai puţin de 6 săptămâni, fiind declanşată de diverse virusuri care circulă frecvent în acest sezon (coronavirus, rinovirus, virus respirator sinciţial), în 10% din cazuri fiind produsă de bacterii. De asemenea, expunerea la diverse chimicale poate declanşa bronşita acută.

Forma cronică, ce se manifestă de-a lungul mai multor luni sau ani, este produsă, cel mai adesea, de fumat. În aproape 20% din cazuri, bronşita cronică evoluează către BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Multe dintre simptomele bronşitei se pot confunda cu cele ale astmului sau pneumoniei. Pentru persoanele fără alte boli asociate, bronşita acută durează 2-3 săptămâni. La cei cu afecţiuni precum astmul, simptomele bronşitei sunt, în general, mai pronunţate. La vârstnici, se poate complica prin pneumonie.

Este bine să fii atent la următoarele simptome specifice bolii!

1.    Tusea

Este simptomul predominant al bronşitei. În primele zile, tusea este uscată, fără expectoraţie, dureroasă, pentru ca apoi să devină productivă. Sputa poate fi transparentă, galbenă sau verde ori poate avea firicele mici de sânge. În 20% din cazuri, tusea durează până la o lună.

2.    Dificultăţi de respiraţie

Mai ales la persoanele cu teren astmatic, pot surveni dificultăţi respiratorii, gâfâială.

3.    Stare generală alterată

Oboseala, starea generală de rău şi slăbiciunea însoţesc deseori bronşita. Când corpul luptă cu o boală, cea mai mare parte a energiei este direcţionată pentru combaterea ei.

4.    Respiraţie şuierătoare

Persoanele cu bronşită pot avea senzaţia de lipsă de aer şi respiraţie şuierătoare (wheezing), în cadrul căreia este eliberat un sunet ascuţit. Acest lucru este pus pe seama încărcării bronhiilor, ceea ce duce la reducerea diametrului lor.

Află pe clicksanatate.ro când este nevoie de o spirometrie!

Cum să mănânci ca să nu te îngraşi de Sărbători

Remedii naturale care diminuează febra şi durerea

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite