5 lucruri surprinzătoare care îţi strică starea de spirit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tristeţea patologică poate apărea pe fondul unor afecţiuni fizice sau al unor provocări din viaţa de zi cu zi
Tristeţea patologică poate apărea pe fondul unor afecţiuni fizice sau al unor provocări din viaţa de zi cu zi

Pe lângă problemele de serviciu, de cuplu ori pierderea cuiva drag, episoadele depresive pot fi declanşate de activităţi şi de lucruri la care nu ne aşteptăm. Iată-le pe cele mai frecvente dintre acestea!

1. Mediul urban

Studiile au arătat că oamenii care trăiesc în mediul urban au un risc cu 39% mai mare de a suferi de tulburări depresive decât cei din mediul rural. Explicaţia oferită de un studiu publicat recent în revista „Nature" este că orăşenii au o activitate mai intensă în zona din creier care gestionează situaţiile tensionate şi care ne ajută să ne adaptăm la stres. Astfel, cu cât solicităm mai mult această zonă din creier, cu atât riscul de afecţiuni psihiatrice este mai mare, atrag atenţia specialiştii. Ei ne recomandă ca, măcar din când în când, să mergem în zone rurale, pentru a ne odihni.

Citeşte şi:
Depresia poate fi tratată cu lumină introdusă prin urechi

Depresia face tot mai mult parte din viaţa noastră

2. Facebook-ul

Computer depresie

Dacă ne petrecem prea mult timp pe reţelele de socializare de tipul Facebook sau Tweeter, riscăm să devenim depresivi. De altfel, unii cercetători au denumit starea proastă de spirit asociată cu timpul îndelungat pe site-urile reţelelor de socializare „depresia Facebook". Această tulburare se manifestă printr-o imagine deformată despre lume, influenţată de viaţa predominant virtuală a dependenţilor de Facebook. Confruntate cu situaţii reale de viaţă, astfel de persoane se simt depăşite şi intră într-o stare depresivă. Un studiu din 2010 a arătat că 1,2% din persoanele cu vârste între 16 şi 51 de ani petrec extrem de mult timp pe reţelele de socializare şi, în acelaşi timp, suferă de depresie.

Femeie la cumparaturi

3. Prea multe opţiuni

Indiferent ce vrei să cumperi, de la cremă de faţă până la haine, dacă opţiunile sunt prea variate, îţi pot declanşa o stare de deprimare. Aceasta nu este o problemă pentru cei care aleg primul obiect care le apare în cale, ci pentru cei care vor să facă o alegere informată, analizând balanţa cost-beneficiu. Specialiştii recomandă persoanelor care se decid cu dificultate atunci când merg la cumpărături să se informeze dinainte, de pe Internet cu privire la lucrurile pe care şi le doresc.

Anticoncepţionale

4. Pilulele contraceptive

Ca orice medicament, pilula contraceptivă poate avea efecte secundare. Unul dintre acestea este starea depresivă cauzată de unul dintre ingredientele prezente în majoritatea anticoncepţionalelor: progesteronul, un hormon sintetic. Efectul negativ asupra stării de spirit nu apare la toate femeile care apelează la această metodă contraceptivă, ci numai la cele care au un istoric de depresie care au o astfel de predispoziţie, spun specialiştii. „Unele femei pur şi simplu nu pot lua anticoncepţionale, fiindcă devin depresive. În aceste situaţii, ele trebuie să caute alte metode contraceptive care nu conţin hormoni, de tipul diafragmei", spune medicul Hilda Hutcherson de la Universitatea Columbia din New York.

Scapă de depresie pentru a te feri de un atac cerebral!

Foto arhivă

5. Tulburările tiroidiene

Atunci când glanda în formă de fluture de la baza gâtului suferă, ea nu mai produce suficienţi hormoni tiroidieni, iar unul dintre primele simptome este depresia, atrag atenţia specialiştii endocrinologi. Hormonii tiroidieni au multiple roluri în organism, dar unul dintre cele mai importante este echilibrarea nivelului serotoninei, neurotransmiţătorul asociat cu starea de bine. Dacă starea depresivă este însoţită de senzaţia permanentă de frig, cu constipaţia şi cu oboseala inexplicabilă, mergi la un control endocrinologic!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite