Vremea se schimbă radical. Ce urmează după temperaturile neobișnuite, unde ninge de sărbători
0Un nou episod de vreme rea lovește România la sfârșitul săptămânii. După câteva zile cu temperaturi neobișnuit de ridicate, urmează o răcire. Meteorologii anunță că temperaturile se vor situa peste normalul perioadei în intervalul din preajma Crăciunului și până spre Anul Nou.
”Pentru perioada următoare, până la Crăciun și chiar și după, mai sunt de așteptat episoade de scurtă durată în care la munte va ninge. Însă aș aprecia ca puțin probabil ca stratul care se va depune să fie unul foarte consistent.
Pe de altă parte, după încălzirea din aceste zile urmează o răcire spre sfârșitul acestei săptămâni și în continuarea acestui episod de scurtă răcire temperaturile ar urma să se situeze ușor peste normalul perioadei în intervalul din preajma Crăciunului și până spre Anul Nou.
Nu excludem niciodată posibilitatea ca, pe intervale scurte, vremea să fie mai severă, dar, deocamdată, până la Crăciun și puțin după, în condițiile în care ne așteptăm ca presiunea atmosferică să fie relativ ridicată, înseamnă că precipitațiile sunt mai puțin încurajate și am putea avea un aspect al vremii destul de bun”, a exolicat Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), pentru Antena 3 CNN.
Precipitații mixte la munte
Miercuri, 13 decembrie, vremea va fi în general închisă, dar cu valori termice peste cele caracteristice perioadei, cu precădere în vest şi sud-est. Va ploua în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali şi se vor acumula cantităţi de apă de 20…30 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp. La munte ploile vor determina topirea stratului de zăpadă, iar la altitudini de peste 1500 m, în special în nordul Carpaţilor Orientali, vor fi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni va fi temporar nebulozitate joasă sau ceaţă şi pe arii restrânse va ploua slab sau va burniţa. Izolat se va depune polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, rafale de 70…80 km/h, iar cu viteze mai mici, de 40…55 km/h şi în vest, centru şi est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 3 şi 13 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între 1 şi 8 grade.
În București, temperatura maximã va fi de 7…9 grade. Cerul va fi temporar noros şi vor fi posibile ploi slabe, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va fi de 1…3 grade. Vor fi condiţii de ceaţă.
Izolat se va depune polei
Joi, 14 decembrie, vremea se va menţine în general închisă, dar cu valori termice peste mediile multianuale specifice datei, cu precădere în jumătatea sudicã a ţării. Va ploua, la început local în vest, nord şi centru şi pe arii restrânse în rest, apoi, spre seară şi noaptea, mai ales în sud-est. Pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în Dobrogea, se vor acumula cantităţi de apã de 15…20 l/mp. În zona montană înaltă vor fi precipitaţii mixte. Izolat se va depune polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări pe crestele montane şi în regiunile extracarpatice. Temperaturile maxime se vor încadra între 3…4 grade în nordul Moldovei şi 15…16 grade în sudul Dobrogei; minimele termice vor fi cuprinse în general între -2 şi 5 grade. Pe areale mici se va forma ceaţă.
Valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice datei. Cerul va avea înnorări şi vor fi condiţii ca trecător să plouă. Vântul va sufla slab ziua şi moderat noaptea. Temperatura maximă va fi de 11…13 grade şi minima se va situa în jurul a 4 grade.