Vremea rea face prăpăd. Cât stă deasupra României ciclonul violent și ce se anunță în următoarea perioadă

0
Publicat:

Vremea se înrăutățește în toată țara, iar fenomenele extreme fac prăpăd. Meteorologii au emis coduri galbene, portocalii și chiar roșu, la munte, de viscol și vânt puternic. În celelalte regiuni, plouă cu găleata.

Vreme de iarnă autentică în România timp de 2 zile FOTO Shutterstock
Vreme de iarnă autentică în România timp de 2 zile FOTO Shutterstock

Până joi, vremea se va schimba radical. Valul de aer polar care afectează deja nordul Europei a ajuns și în țara noastră. Temperaturile scad pe timpul zilei și cu 10 grade Celsius, iar noaptea vor coborî până la minus 3 grade Celsius la periferie și 0 grade în centrul orașului.

Meteorologii au emis o informare de intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată, îngheț la sol și brumă, valabilă până miercuri, la ora 21.00.

În intervalul menționat, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp.

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45-65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare.

Brumă și îngheț la sol

Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol. De joi, temperaturile încep să crească ușor.

De joi, 30 martie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că valorile termice, în marea lor majoritate, vor fi apropiate de cele normale la sfârșitul lunii martie, totuși dimineața va fi rece. "Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 6 grade Celsius, ușor mai ridicate în regiunile vestice", anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).  

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Săptămâna 27.03.2023 – 03.04.2023

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cu excepţia regiunilor sud-vestice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare, mai ales în vest şi nord-vest.

Săptămâna 03.04.2023 – 10.04.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice şi nord-estice.

Săptămâna 10.04.2023 – 17.04.2023

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, posibil uşor mai ridicate în sud-est.

Regimul pluviometric va fi uşor excedentar, local în sud-vest, centru şi nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 17.04.2023 – 24.04.2023

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi local deficitare în regiunile sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite