Temperaturi de foc: 2023 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată. Ce a alimentat noul record
0Anul acesta ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunţat, serviciul Copernicus Climate Change Service al UE, relatează Reuters.
Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4C mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900). Conform Institutului, schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, anunță stirileprotv.ro.
Conform sursei citate, luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.
Au doborât recordurile cu o valoare extraordinară
Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.
"Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie - după o vară record - au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc - pe cale să fie cel mai cald an şi cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.
Anul trecut nu a fost un record, deşi lumea a fost cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparţinea anilor 2016 şi 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade C mai mari.
Temperatura medie a suprafeţei mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie şi a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus.