Alertă de caniculă: România se confruntă cu temperaturi extreme. Litoralul, pentru prima dată sub cod roșu
0România a intrat în alertă, după ce meteorologii au emis un cod roșu de caniculă, valabil în aproape toate regiunile. Temperaturile au depășit 40 de grade în unele zone. De luni, litoralul intră sub primul cod roșu de caniculă.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru 13 și 14 iulie coduri galbene și portocalii de caniculă.
Un val de căldură intens și persistent, caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat acoperă Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova.
„În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.”, spun reprezentanții ANM.
Nici Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali nu vor scăpa de valul de căldură, care va persista și se va intensifica. Aceste zone se află sub cod portocaliu de căldură.
„Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.”, precizează ANM.
Litoralul, sub cod roșu de caniculă
Temperaturile vor continua să crească zilele viitoare, inclusiv zonele în care românii încearcă să scape de caniculă vor fi cuprinse de un cod roșu de căldură.
Începând de luni, 15 iulie, România se confruntă cu un cod roșu de caniculă pe litoralul Mării Negre, pentru prima dată în istoria țării. Temperaturile resimțite vor atinge și depăși 42 de grade Celsius, iar soarele toropitor va afecta confortul termic al turiștilor.
Un cod roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat este valabil pentru 15 și 16 iulie.
„În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.”, menționează ANM.
În acest weekendul, aproximativ 150.000 de turiști s-au refugiat pe litoral, în căutarea unei atmosfere mai răcoroase oferite de Marea Neagră.
Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare, avertizează meteorologii.
Doar Maramureșul și cea mai mare parte a Transilvaniei rămân sub avertizare Cod Portocaliu.
„În Maramureș și în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.”, spun meteorologii.
Autoritățile ne recomandă să luăm măsuri de protecție împotriva căldurii extreme, să evităm expunerea prelungită la soare în timpul orelor de vârf și să ne hidratăm corespunzător. Este important să se acorde atenție specială persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni medicale preexistente, pentru a preveni complicațiile cauzate de căldură.