Legea privind programul de gestionare a câinilor fără stăpâni, promulgată. Ce modificări aduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, conform Agerpres.

Doi câini fără stăpân într-un adăpost autorizat
Adăpost pentru câini fără stăpân. Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit legii, "consiliile judeţene, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi (...) adăposturile publice pentru câinii fără stăpân".

"Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii", mai prevede actul normativ.

Bugetele locale sunt mandatate să subvenționeze îngrijirea și sterilizarea câinilor

De asemenea, "în vederea reducerii populaţiei de câini fără stăpân, autorităţile administraţiei publice locale, respectiv consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot asigura din bugetul local subvenţionarea costurilor privind sterilizarea, respectiv, după caz, identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, prin contractarea acestor activităţi, conform legislaţiei în vigoare, cu unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii".

"Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot încredinţa şi subvenţiona din bugetul local realizarea acţiunilor de sterilizare, respectiv, după caz, de identificare şi de înregistrare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, cu obligaţia asigurării de către acestea a serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii", mai prevede legea.

Totodată, "vaccinarea antirabică a câinilor se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/689 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele privind supravegherea, programele de eradicare şi statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate şi emergente".

Conform actul normativ adoptat, capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, instruit în acest sens

"Personalul angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să îl poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a evita strangularea câinelui, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor-capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea câinelui în cuşcă, aflate pe sol şi apoi încărcate în autovehicul, precum şi cu arma de captură, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare", prevede legea.

În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica şi completa Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15 5/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.059/2013, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat această lege la Curtea Constituţională, care a admis obiecţia formulată şi a constatat că anumite prevederi sunt neconstituţionale. Parlamentul a reexaminat legea după decizia CCR.

Reacția Coaliției pentru Protecția Animalelor

Într-un drept la replică trimis publicației Adevărul, Coaliția pentru Protecția Animalelor condamnă ferm promulgarea și modificarea ordonanței 155 într-o formă care extinde problema câinilor și atrage atenția că ordonanța va afecta inclusiv inițiativa ONU pentru protejarea copiilor de violență împotriva animalelor. 

"Președintele Iohannis a promulgat ieri modificarea ordonanței de urgență 155, iar noile prevederi ne arată că ne vom confrunta mult timp de acum înainte cu problema câinilor, dar la un nivel mai ridicat decât în prezent. Noua lege 368/2023 abordează tot efectul, în loc să abordeze cauza, și vine cu o serie de nereguli care afectează oamenii și animalele, oferind contextul propice pentru extinderea problemei.

Principalele nereguli sunt:

-       Facilitarea deschiderii de noi adăposturi la nivel județean - România are nevoie de centre și campanii de sterilizare masive, nu de noi adăposturi publice. Adăposturile publice nu oferă bunăstare animalelor, au costuri enorme recurente și nu au utilitate pe termen lung în cazul unui management sănătos al populației de câini, care abordează sursa și nu efectul. În plus, au un impact de mediu uriaș.

Adăposturile existente deja sunt adevărate lagăre care trebuie renovate și reorganizate. Cu cât vom captura mai mulți câini, cu atât vom cheltui mai mult și ne vom îndepărta de singurele soluții dovedite ca fiind eficiente și etice în managementul animalelor de companie. La un simplu calcul matematic, apturarea nu poate ține pasul cu înmulțirea câinilor. 

-       Se introduce „gestiunea delegată” – aceasta poate acoperi eventuale nelegalități în modul de delegare a serviciului și entitățile care pot gestiona aceste servicii. Se face o eroare considerând că gestiunea delegată și concesionarea serviciului sunt lucruri distincte, legislația națională arătând clar că gestiunea delegată se face prin concesionare. Prevederea poate lăsa loc de interpretare pentru modul în care se va realiza „gestiunea delegată.”

-       Se prevede că „operatori ai serviciului pot fi persoane juridice care pot presta activități în domeniul protecției animalelor,” în condițiile în care nu există cod CAEN pentru protecția animalelor, aceste activități pot fi prestate doar de Asociații pentru protecția animalelor; protecția animalelor este un domeniu social, nu menit să aducă profit. 

-       Se introduce posibilitatea capturării câinilor cu arma de captură, însă arma de captură nu este definită și nu este reglementat nici în ce condiții se va folosi; armele de captură folosite abuziv sunt deosebit de periculoase pentru oameni și animale. 

-       Actuala formă care privește posibilitatea sterilizării și din bugetele consiliilor județene trebuie modificată în obligativitate, atât pentru consiliile locale cât și pentru cele județene. Deja art. 41 din HG 1039 prevede că „pot” fi asigurate fonduri pentru sterilizare din partea consiliilor locale, însă faptul că nu există o obligativitate în acest sens rezultă în refuzul acestor cereri, motivația fiind lipsa de fonduri, care sunt cheltuite în mod recurent și exclusiv, de zeci de ani, pe capturare, ignorând sursa problemei și singura modalitate de a opri fluxul de câini. Solicităm consiliilor locale și județene să folosească eficient bugetele publice dedicate câinilor, conform recomandărilor de bună practică universal valabile, și să folosească acest articol în acord cu nevoile societății. 

Capturarea brutală și continuă a câinilor din România a provocat traume pentru generații întregi de oameni și copii. Încă din 2012, reputata Universitate Maxwell Plant arăta că în România, peste 80% dintre copii au fost expuși la violență împotriva animalelor.

În 2024, toate țările vor fi nevoite să prezinte ONU inițiativele și acțiunile pe care le-au făcut pentru a reduce impactul violenței împotriva animalelor asupra dezvoltării personalității copiilor. România trebuie să lucreze urgent pentru a rezolva acest aspect, rezultatele studiului ONU arătând clar impactul negativ asupra copiilor.

Reiterăm politicienilor nevoia urgentă de a aborda un management eficient și etic al animalelor de companie, în acord cu toate țările care au reușit demult să rezolve problema. Avem nevoie urgentă de centre de sterilizare și campanii masive de sterilizare, în paralel cu campanii pentru deținerea responsabilă a câinilor. Întreaga comunitate de specialiști vă stă la dispoziție pentru a începe să implementăm în premieră un program național de management al animalelor de companie. Atașăm de asemenea propunerea noastră legislativă pentru OUG 155, care din păcate nu a fost luată în considerare până în prezent".

Știri Interne

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite