Vila lui Sorin Ovidiu Vîntu, scoasă la licitaţie. Cum arată şi cât valorează monumentul istoric al „tatălui FNI“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vila D. Ionescu, monument istoric din zona Aviatorilor, confiscată de la Sorin Ovidiu Vîntu, şi o clădire de birouri din zona Floreasca, confiscată de la partenerii de afaceri ai lui Laszlo Kiss, cel supranumit „regele offshore-urilor”, au fost scoase la vânzare de stat pentru recuperarea pagubelor din dosarul FNI şi Ultra Pro Computers.

„Palatul” a fost evaluat de ANABI la suma de 20 milioane de lei. Compus din parter, două etaje şi mansardă, este încadrat ca monument istoric, dreptul de proprietate asupra bunului imobil fiind intabulat pe numele statului român, transmite Romania.EuropaLibera.org.

Palatul lui Vîntu nu a fost dorit de nicio instituţie a statului, deşi multe dintre ele plătesc chirii enorme pentru imobilele în care funcţionează, asfel încât ANABI a transmis dosarul către ANAF, care urmează să organizeze o licitaţie pentru vânzarea lui.

Sorin Ovidiu Vîntu nu se califică pentru eliberarea condiţionată deoarece în puşcărie a făcut doar culturism, nu s-a implicat şi în activităţi culturale. Un magistrat de la judecătoria Sectorului 5 şi-a motivat decizia prin care a refuzat punerea în libertate a „părintelui FNI”, arătând că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.

„Conform înscrisurilor ataşate, deţinutul a avut o participare extrem de redusă la programe educaţionale. În anul 2019 a participat la doar 3 programe educaţionale, dintre care două fiind de recreere (forţă, culturism), programe oricum finalizate fără credite, ceea ce denotă o prezenţă scăzută la acestea. Prin urmare, se consideră că până la acest moment că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5.


Vila lui Sorin Ovidiu Vîntu Imagine: Google Maps

vila SOV

Omul de afaceri ispăşeşte la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 11 ani de închisoare, rezultată în urma contopirii celor două condamnări din dosarele FNI şi Petromservice.

Sediul lui Cristian Furghină, confiscat

Instituţiile statului mai au o şansă să-şi găsească un sediu gratuit până în 5 martie 2020, în clădirea de birouri de pe strada Floreasca numărul 39.

Clădirea de birouri a aparţinut firmei Breezer International SRL, deţinută la rândul ei de un offshore din insulele Seychelles.

Breezer a fost condamnată definitiv, în martie 2018 de Curtea de Apel Bucureşti la plata unor prejudicii de milioane de euro, fiind acuzată de delapidare şi spălare de bani.

În acelaşi proces au fost condamnaţi Cristian Funghină, fostul patron de la Ultra Pro Computers şi Laszlo Kiss Gyorg, omul din România care a înfiinţat sute de firme fantomă în pardisurile fiscale din întreaga lume, firme folosite pentru spălarea banilor în România.

În acest caz instrumentat de procurorii DIICOT, Cristian Funghină a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni închisoare, iar Laszlo Kiss a primit o pedeapsă de 3 ani şi două luni închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite