De ce a refuzat instanţa eliberarea lui Vîntu: A făcut culturism în puşcărie, nu a participat la programe culturale
0Sorin Ovidiu Vîntu nu se califică pentru eliberarea condiţionată deoarece în puşcărie a făcut doar culturism, nu s-a implicat şi în activităţi culturale. Un magistrat de la judecătoria Sectorului 5 şi-a motivat decizia prin care a refuzat punerea în libertate a „părintelui FNI”, arătând că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.
În documentul citat, dat publicităţii la solicitarea Adevărul, magistratul arată că Sorin Ovidiu Vîntu poate depune o nouă cerere de eliberare condiţionată abia în data de 20 septembrie 2020. Ultimul cuvânt îl vor avea magistraţii de la Tribunalul Bucureşti, acolo unde Vîntu poate contesta decizia.
„Conform înscrisurilor ataşate, deţinutul a avut o participare extrem de redusă la programe educaţionale. În anul 2019 a participat la doar 3 programe educaţionale, dintre care două fiind de recreere (forţă, culturism), programe oricum finalizate fără credite, ceea ce denotă o prezenţă scăzută la acestea. Prin urmare, se consideră că până la acest moment că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5.
Eliberat condiţionat de 3 ori
Judecătorul notează că perioada pe care Sorin Ovidiu Vîntu a petrecut-o după gratii, din 2016 până în prezent, nu constituie o garanţie că acesta poate fi redat societăţii, fără a exista un risc minim de săvârşire a aceluiaşi gen de fapte.
Omul de afaceri ispăşeşte la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 11 ani de închisoare, rezultată în urma contopirii celor două condamnări din dosarele FNI şi Petromservice.
SOV a muncit în închisoare 35 de zile în tot acest timp, însă comportamentul său nu l-a convins pe magistratul de la Judecătoria Sectorului 5.
„În mediul penitenciar (Vîntu – n.r.) a avut un comportament oscilant, a fost sancţionat, dar şi recompensat pentru conduita sa. De asemenea, pe perioada executării pedepsei închisorii, deţinutului i s-au considerat executate ca urmare a muncii prestate doar 35 de zile, iar în prezent nu prestează activităţi lucrative în penitenciar, deşi nu există la dosarul cauzei date că s-ar afla în imposibilitate de a presta orice fel de activităţi lucrative din cauza stării de sănătate. Faptul că are afecţiuni medicale locomotorii , nu înseamnă ca nu poate presta alte activităţi lucrative în penitenciar după cum acesta a şi prestat la un moment dat”, notează magistratul.
Judecătorul arată că SOV are dreptul de a solicita eliberarea condiţionată, deoarece a executat fracţia prevăzută de lege, însă acest lucru nu este îndeajuns pentru ca omul de afaceri să fie pus în libertate.
Magistratul e de părere că SOV trebuie să fie stăruitor în muncă.
„Este de apreciat comportamentul petentului, acesta de la analiza precedentă şi până în prezent neavând sancţiuni, însă eforturile sale trebuie majorate, astfel încât să creeze instanţei convingerea că odată liberat, nu va mai săvârşi fapte antisociale şi că merită să beneficieze a patra oară de clemenţa acestora. Petentul trebuie să fie stăruitor în muncă şi să continue comportamentul pozitiv astfel încât să fie recompensat de mai multe ori”, se mai arată în motivare.
Condamnările lui Vîntu: FNI şi Petromservice
Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat în două dosare. Primul este legat de devalizarea Petromservice, alături de fostul sindicalist Liviu Luca, dosar în care Vîntu a primit o pedeapsă definitivă de 10 ani de închisoare.
În 2017, Vîntu a fost condamnat la 8 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, în dosarul prăbuşirii FNI. În urma contopirii celor două condamnări a rezultat o pedeapsă de 11 ani de închisoare.
Omul de afaceri a jucat un rol-cheie în dosarul în care fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu a fost condamnat în primă instanţă, în data de 24 decembrie 2019, la 7 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Principala acuzaţie a procurorilor este aceea că Bogdan Olteanu ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu în schimbul numirii jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.