VIDEO Cum sună poezia eminesciană în limba croată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carol I

Unii dintre noi au avut deja ocazia de a asculta lirica poetului naţional al românilor tradusă în diverse limbi de circulaţie internaţională.

Miercuri, 15 ianuarie 2020, în centrul Bucureştiul versul eminescian a răsunat în limba croată. Cum s-a întâmplat aceasta?

Ei bine, Ambasada Croaţiei la Bucureşti şi Primăria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului  Turistic Bucureşti, au organizat un scurt eveniment public în faţa statuii ecvestre a celui dintâi rege al românilor, Carol, marcând deopotrivă data de 15 ianuarie, cât şi preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, la începutul acestui an. Pentru croaţi, ziua de 15 ianuarie a anului 1992 le-a adus cele mai multe voturi de recunoaştere a noului lor stat de către o serie de ţări europene, membre UE. Pentru români, 15 ianuarie înseamnă deopotrivă marcarea zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, dar mai nou şi Ziua Culturii Naţionale.

Astfel, câţiva studenţi români de la Facultatea de Limbi Străine au recitat câteva poezii eminesciene, făcând-o mai întâi în limba croată, apoi în cea română. În plus, statuia ecvestră a lui Carol I a fost îmbodobită cu o cravată roşie. Aceasta este, aşa cum a explicat în discursul său Marija Kapitonavić, ambasador al Croaţiei în România şi Republica Moldova, un semn secular şi distinct al ostaşilor croaţilor, cu care ei se mândresc foarte tare.

Mai mult, cravata roşie croată „a fost împrumutată” în aceste zile mai multor statui importante din diverse capitale europene, onorând astfel preşedinţia croată la cârma UE în primele şase luni ale anului, (Alexandru Catalan).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite